Cred că fiecare dintre noi a trecut măcar o data prin acea liniște total incomodă care se așterne atunci când îți petreci puțin timp cu familia. Până să vină carantina și rudele încă puteau să ocupe toate locurile de la masa aia de trei metri, te puteai face nevăzut. Acum însă, ești pe cont propriu. Jocurile de societate sunt, totuși, în orice moment o idee excelentă, cu atât mai mult cu cât izolarea ne aduce față în față cu situații de tot felul. Iată, așadar, câteva idei de jocuri care să alunge plictiseala și să întărească (sau să destrame în cazul celor foarte competitivi) legătura dintre membrii familiei.
Monopoly – Nu poți să faci o listă cu jocuri de societate fără să îl incluzi pe acesta. Fie că ești priceput în afaceri, fie că nu, aici o să te transformi într-un specialist. Jucătorii trebuie să se deplaseze în funcție de numărul de pe zaruri, mărindu-și averile imobiliare prin achizitionare de case și hoteluri și încasând chirii de la adversarii săi, scopul final fiind de a-i împinge pe aceștia spre faliment. Nu se mai ține cont de gradele de rudenie, așa că dă tot ce ai mai bun!
Cluedo – Ești fan mistere sau crime? E jocul potrivit pentru tine. Acum ai ocazia să îți arăți adevăratele skilluri și să demaști criminalul. Scopul jocului este de a afla cine a ucis victima, unde a avut loc crima și ce armă a fost folosită. Fiecare jucător își asumă rolul unuia dintre cei șase suspecți și încearcă să deducă răspunsul corect prin deplasarea strategică în jurul unui tablou de joc reprezentând încăperile unui conac și colectând indicii despre circumstanțele crimei de la ceilalți jucători.
Cuvinte încrucișate – La jocul ăsta tot ce trebuie să faci este să pui la bătaie toate cuvintele pe care le știi și să îți formezi o strategie. Prin creativitate, puțin noroc și ceva logică, o să obții scorul cel mai mare.
Pantomime – Așa-i ca atunci când erai mic te prefăceai că ești o maimuță, o pisică sau un elefant? Acum poți să le arăți și celorlalți cât de priceput ești în arta mimatului doar întorcându-te în trecut. Însă nu uita că trebuie să ai spirit de echipă, creativitate, și simț al umorului.
Activity – Și aici ai nevoie de spirit de echipă și creativitate pentru că o sa operezi nu doar cu mima, ci și cu descrierea verbală și desenul. Ca să înaintezi pe tabla de joc, trebuie să îți faci partenerii să ghicească anumite cuvinte sau expresii.
Jenga – Poate câțiva dintre voi sunteți familiarizați cu Tower Bloxx (iar dacă nu, google it!). Poate nu construești un turn de la zero, însă trebuie să scoți piese din turn și să le pui deasupra, iar acesta să nu se dărâme. Trebuie să ai o intuiție ascuțită și nervi de fier.
HedBanz – Un alt joc de mimă, știu! Dar mima e distractivă, mai ales când îti vezi familia cum încearcă din răsputeri să demonstreze cine e cel mai mișto membru al ei. Jucătorul care este la rând își pune pe frunte o carte și trebuie să ghicească ce acțiune este ilustrată pe ea din gesturile celorlalți jucători.
Nu te supăra, frate! – Poate cel mai sugestiv titlu atunci când vine vorba de jocurile în familie ăsta este. Un joc clasic în care trebuie să înconjori planşa de joc cu cei patru pioni în direcţia arătată de săgeată pentru a ajunge cu toţi pionii în cerculeţele „a,b,c,d” ale culorii cu care aţi ales să jucaţi. Acum o să vedeti cine e fratele mai norocos.
Twister – Mai știți jocul copilăriei intitulat Mațele încurcate? Sper că da, iar dacă nu, acest joc este o altă abordare în care te rotești și te încurci. Dacă aveți pe cineva în familie care practică contorsionismul, atunci îmi pare rău să vă anunț, dar o să pierdeți.
Alias – Un ultim joc pe care puteți să îl încercați este Alias, joc în care vă exersați vocabularul prin explicarea unor noțiuni pe care ceilalți trebuie să le ghicească.
Redactat de: Dănilă Georgiana