5 romane de dragoste pe care trebuie să le citești

0
1332

Încă din secolul al XIX-lea, dragostea a devenit unul dintre principalele subiecte abordate în numeroase creații epice.

Mai jos vei descoperi 5 romane de dragoste care te vor duce într-o lume aparte, în care dragostea, mândria și minciuna formează un întreg.

  • Castelul de nisip al lui Iris Murdoch – descrie atmosfera liniștită, de rutină cotidiană, a familiei lui Bill Mor, profesor englez care trăiește în împrejurimile Londrei alături de soția sa, Nan, și de cei doi copii ai săi. Întâlnirea lui Mor cu pictorița Rain Carter declanșează o intrigă complexă, în care se împletesc sentimente diverse, de dragoste, vinovăție, magie, artă și ambiții politice.
  • Orașul cu salcâmi este povestea trecerii de la copilărie la maturitate a unei tinere din provincie, de la schimbări fiziologice la cele sentimentale. Romanul prezintă inocent iubirea adolescentină a Adrianei și a lui Gelu, guvernata de un destin trist, care face din acest volum unul al iubirii și regăsirii, dar și al alegerilor pe care oamenii trebuie să le facă de-a lungul vieții, oricât de multă suferință ar stârni acestea. Debutând cu o descriere a unui stupid accident de tramvai, cartea lui Mihail Sebastian, Accidentul, evoluează către descrierea unei povești inedite de dragoste a Norei pentru Paul, bărbat tăcut și introvertit, care suferă din cauza unei iubiri neîmpărtășite pentru Ann, o tânără pictoriță. Dacă va reuși ea să-l salveze sau nu, puteți afla parcurgând cu plăcere paginile acestei cărți.
  • Alături de aceste romane figurează și celebrul volum al lui Jane Austen, Mândrie și prejudecată, o satiră a începutului de secol XIX adusă, după cum declară critica literară a vremii, căsătoriei, standardelor sociale și materiale, bunelor maniere și dragostei pe care înalta societate le pretindea în epocă.
  • Lorelei de Ionel Teudoreanu, este un roman al iubirii și al trăirii totale prin intermediul ei, ce descrie povestea tragică a Luciei Novleanu, o tanără cu talent artistic, și a lui Catul Bogdan, scriitor și profesor universitar, prezent în oraș pentru a prezida comisia examenului de bacalaureat.
  • Ultimul, dar nu cel din urmă roman al acestei liste, Pamântul de Emile Zola, este volumul unor mari mișcări colective, punct de susținere al boltei ample a istoriei franceze de-a lungul unor decenii tulburi din punct de vedere social. Alături de descrierea dramelor lor personale, personajele acestui roman relatează povestea celui de-al doilea Imperiu, accentuând principalele elemente perturbătoare ale sufletului uman (banii, puterea și plăcerile).

Vă recomandăm cu deosebită plăcere acest set de romane de dragoste ale unor autori români, dar și a celor din afara granițelor țării, pentru a percepe ce este adevărata iubire în viziunea lor.

 Redactat de: Costeleanu Vasilisa