Alcoolul călătorește prin corp către creier. Acolo încetinește activitatea dintre celulele nervoase de pe „calea plăcerii” a creierului. Acest lucru ne face să ne simțim mai relaxați. Cu toate acestea, o cantitate moderată de alcool ne poate face să ne simțim energizați.
Una dintre cele mai populare substanțe psihoactive din lume. Poate avea efecte puternice asupra stării de spirit și a stării mentale.

Conform unor cercetări psihologice, s-a făcut un model problematic al consumului de alcool care duce la afectarea sau suferința semnificativă din punct de vedere clinic. Manifestându-se prin cel puțin două dintre următoarele, care apar într-o perioadă de 12 luni:
- Alcoolul este adesea luat în cantități mai mari sau pe o perioadă mai lungă decât a fost prevăzut.
- Există o dorință persistentă sau eforturi nereușite de a reduce sau de a controla consumul de alcool.
- Poftă sau dorință puternică sau dorință de consum de alcool.
- Consumul de alcool recurent care duce la neîndeplinirea obligațiilor majore la locul de muncă, școală sau acasă.
- Consumul continuu de alcool, în ciuda problemelor sociale sau interpersonale persistente sau recurente cauzate sau agravate de efectele alcoolului.
- Activitățile sociale, profesionale sau de recreere importante sunt amânate sau reduse din cauza consumului de alcool.
- Consumul de alcool recurent în situații în care este periculos fizic.
- Consumul de alcool este continuat în ciuda cunoașterii existenței unei probleme fizice sau psihice persistente sau recurente care este probabil să fi fost cauzată sau exacerbată de alcool.

Efecte și defecte, ambele fac parte din contextul despre alcool. Atunci când discutăm despre alcool și sănătate, uităm că pot exista și beneficii. Dar cercetătorii știu de ceva timp că alcoolul în cantități mici poate ajuta la scăderea riscului de boli de inimă și accident vascular cerebral. Cu toate acestea, aceste beneficii se aplică numai celor care au vârsta de peste 45 de ani (și pot fi obținute prin alte mijloace mai sigure, cum ar fi un antrenament constant și o alimentație sănătoasă). Pentru bărbații și femeile mai tinere, în special pentru cei care beau mai mult decât limitele săptămânale recomandate, alcoolul poate crește riscul de boli de inimă, accident vascular cerebral și mai multe tipuri de cancer.
Pe lângă acești factori, ne mai avem pe noi și deciziile noastre. Starea de bine o avem mereu atunci când ieșim la un pahar cu prietenii. Sentimentul unei revederi, un party la care așteptai să mergi de mult, aceste lucruri sunt cu adevărat semnificative.
Cu toate acestea, dacă bei o cantitate ușoară, moderată și ești sănătos, probabil poți continua atât timp cât bei responsabil. Tinerețea face parte din distracția unui pahar, dar totodată și conștiența noastră.
Redactat de: Rotărița Andreea