Arta prin pirogravură

0
3490

Arta are puterea de a ne transpune într-o altă lume. O lume în care ai capacitatea de a percepe noi trăiri care te scot din universul zilnic, indiferent dacă vine vorba de muzică, pictură sau dans.

Cadar Alexandra-Elena este studentă la jurnalism în cadrul FSPAC. Pentru ea arta este definită drept o lume aparte în care fiecare om își poate găsi o plăcere a sufletului său.

Pasiunea de a desena o urmărește de mic copil. Chiar și în cadrul orelor, mai tot timpul, alături de textele pe care le scria, puteai observa mici desene care îi ofereau sentimentul de liniște.

Când ai descoperit că îți place să desenezi pe lemn?

Legat de desenul pe lemn, acum doi ani am văzut un film creștin în care apărea un tablou de genul, cu verset scris pe lemn. Mi-a plăcut tare mult și am hotărât să încerc. Inițial, neavând materialele necesare, am împrumutat un aparat de pirogravat de la un vecin. Am șlefuit cu un șmirghel bucata de lemn găsită prin curte și am pirogravat pe ea un trandafir. Rezultatul nu a fost cel mai perfect din prima, însă mie mi-a plăcut extrem de mult.

De ce instrumente ai nevoie pentru realizarea unui desen?

Pentru realizarea unui desen am nevoie de o bucată de lemn șlefuită și de aparatul de pirogravat. De obicei plăcile le cumpăr din magazin gata șlefuite. Frica cea mai mare este că nu-mi va reuși din prima și voi fi nevoită să las într-o parte acea placă de lemn și să iau alta.

De obicei, de cât timp ai nevoie pentru a finisa un desen?

În medie, undeva la 2-4 ore, dar am un tablou care mi-a luat 6 ore pentru al realiza. Pe el am pirogravat câteva căsuțe din apropierea mării. Pe mijloc am ilustrat un far care ar fi, în percepția mea, apărătorul satului, iar păsările ce zboară pe lângă reprezintă pace și bunăstare.

Care sunt principalele tale surse de inspirație?

În mare parte mă inspir de pe Pinterest, de obicei caut diverse elemente care mă interesează și le ilustrez pe lemn. Uneori, am perioade când mi se pare că sunt atât de neinspirată întrucât nu-mi mai place nimic din ce fac, dar mă bucur că cei din jur apreciază efortul meu.

Te-ai gândit vreodată ca să-ți vinzi lucrările?

Lucrările sunt în vânzare. Pe lângă cele realizate până acum, primesc diverse comenzi din partea oamenilor. Deocamdată realizez orice, înafară de portrete, această sferă mi se pare un pic mai grea.

Care a fost reacția celor apropiați, atunci când au aflat cu ce vrei să te ocupi?

Prietenii mei și familia au reacționat plăcut, ei sunt cei care mă încurajează să continui ceea ce fac. Mai are mama obiceiul să-mi zică că tot încarc casa cu desene pe care nimeni nu le cumpără, dar o înțeleg.

Transformarea în ceva mai bun a oricărui material sau imaterial ţine de această minunată lume a artei pe care noi o numim calitate. Meșterii, la rândul lor, îi spun meșteșug. Tot ce ne rămâne nouă este să apreciem efortul fiecăruia și să îi încurajăm pe cei care cu frică și pași mici intră în această lume a frumosului.


                                                                           Redactat de: Costeleanu Vasilisa