Brexit – film de vizionat pe timp de carantină

0
1139

Trăiești într-o bulă ferită de politică sau, din contra, captezi tot ce ține de această sferă? Indiferent de afinitatea ta, politica rămâne unul dintre cele mai dinamice procese ale comunicării. Aceasta ne ajută să conștientizăm cum sunt aruncate zarurile la nivelul conducerii unui stat și cum conducerea aleasă ne ghidează în vremuri limpezi sau de deznădejde.

O luptă a ideologiilor este surprinsă în filmul Brexit: The Uncivil War (2019), care a urmărit să ilustreze strategia care a stat în spatele câștigării referendumului ce a decis ieșirea din Uniunea Europeană a Regatului Unit al Marii Britanii.

Poate nu ai auzit de film, dar cu siguranță ai auzit de Brexit. Brexit, Brexit, Brexit… Brexit în sus, Brexit în jos. Un joc politic. Un pas strâmb al Marii Britanii sau dorința de a-și arăta superioritatea. Multe idei au învăluit Brexitul. Cu toate acestea, producția cinematografică vine să dezbrace de mituri perioada prin care a trecut poporul britanic înainte de 23 iunie 2016, ziua referendumului și să cartografieze fiecare decizie luată care a schimbat istoria statului.

De ce este filmul un „must watch” pe lista ta în perioada aceasta?

  • Surpinde cele două tabere care s-au confruntat în deplinitătatea lor. Aparteneții Remain au urmărit să susțină rămânerea Marii Britanii în Uniunea Europeană deoarece contextele politice nu le erau potrivnice. Cei din LEAVE.EU au urmărit ieșirea prin orice mijloace, însă fără un plan pe termen lung. Eveniment care a impactat cursul până în prezent al britanicilor.
  • Ne dezvăluie o strategie politică nouă în spațiul european. Dominic Cummings, „câinele de atac pentru armata fictivă” și mintea genială din spatele LEAVE.EU, a considerat că „Money is a thing, but Data is power”. Plecând de la această premisă și-a investit resursele pentru a capta publicul votant din mediul online. Strategie întâlnită până atunci și la campania pentru președinția lui Barack Obama.
  • Scandalul Cambridge Analytica – poate sună cunoscut? Trebuie urmărit și analizat. Aceștia au furnizat ilegal datele utilizatorilor Facebook și le-au folosit ulterior pentru a influența alegerile și votanții. Acest lucru demonstrează cum informația poate schimba deznodământul unei povești.
  • Zvonuri bazate pe temerile britanicilor. Tot, Dominic Cummings, interpretat de Benedict Cumberbatch, a aflat prin maniere neconvenționale fricile poporului britanic: imigranții care vin și le iau locurile de muncă, viitorul afectat de valurile de migratori care se stabilesc în Regatul Unit, costurile ridicate care le implică rămânerea în UE, dar și modul în care diversitatea afectează elementele culturale specifice. Pe fondul acestor frici și-a construit o campanie fundamentată pe zvonuri, zvonuri care au declanșat frustrări latente.

Poate nu-ți sună bine politica, însă vorbește despre fiecare dintre noi. Chiar dacă vrem asta sau nu.

Dacă nu te-am convins, gândește-te că Brexitul a afectat pe lângă alte planuri, piața autombilelor (Jaguar Land Rover, BMW etc.), nu numai în Marea Britanie, ci și cea de la nivel european. Cea mai mare piață de desfacere a britanicilor era continentul, cu un procent de 80%, iar principalul furnizor erau statele membre ale Uniunii Europene.

Brexit: The Uncivil War poate nu este un film la fel de ușor de digerat ca To All the Boys I’ve Loved Before, însă, este inteligent. Te transpune într-o realitate apropiată de care ar trebui să fim conștienți, întrucât consecințele încă marchează prezentul și viitorul.

Vizionare plăcută!

Redactat de: Giurcanu Cristina