Cafea de specialitate, viciu sau deliciu?

0
3567
Pavel Iulian, barista Olivo Caffe.

Cafeaua de specialitate ia din ce în ce mai mare amploare în Cluj-Napoca, lumea nu se mai mulțumește cu clasica cafea lungă cu lapte, acum e cappuccino sau latte. Ca să aflăm mai multe despre acest domeniu sau mai bine zis acest fenomen am ales sa întreb un specialist și anume, Pavel Iulian născut la 1989, în Suceava, care profesează meseria de barista în Cluj-Napoca din 2016, participând la concursuri pe acest domeniu si mai multe târguri de cafea din diferite țări.

Robert: Când ai ajuns prima dată la Cluj?

Iulian Pavel: În luna iunie 2012, simțisem că am nevoie de o schimbare în viața mea, așa că am decis să schimb decorul cu totul și să mă mut la Cluj.

Robert: Cum ai ajuns să lucrezi în domeniul cafelei?

Iulian Pavel: Păi, primul meu job în Cluj-Napoca a fost în 2012, nu cu mult timp după ce am ajuns aici, într-un local numit Sisters. Era și acolo cafea, dar pe atunci nu știam ce înseamnă cafeaua de specialitate. Timpul petrecut la primul loc de muncă mi-a oferit o experiență, nu neapărat în domeniul cafelei, dar a bărmaniei per total. Adică, cum să port o conversație cu un client, atenția la detalii la locul de muncă și alte aspecte care te definesc ca barman/barista. Și datorită experienței acumulate am primit un post de barista la chioșcul Olivo, care se ocupă cu cafea de specialitate.

Robert: Ce a ajuns să însemne pentru tine cafeaua?

Iulian Pavel: O necesitate umană, descoperită târziu, un viciu devenit pasiune. Ceva care continuă să ma facă să-mi depașesc limitele, să dau tot ce e mai bun din mine.

Robert: Dar cafeaua de specialitate?

Iulian Pavel: Mai mult decât o cafea obișnuită, o cafea pe care merită să o încerci.

Robert: Ce este de fapt cafeaua de specialitate?

Iulian Pavel: Cafeaua de specialitate, care este sută la sută arabica. Cafeaua este notată de la 0 la 100, de la 0-80 fiind cafeaua de consum în masă adică ceea ce este expus în magazine pe rafturi. De la 81-90, se numește cafea de specialitate, ceea cu ce lucrăm noi. Iar de la 91-100 este Cup of Excellence, care spre deosebire de restul au prețuri exorbitante.

Robert: Cum ar putea cineva sa știe dacă ceea ce cumpară este sau nu cafea de specialitate?

Iulian Pavel: Să știe faptul că cafeaua de specialitate este ținută în ambalaj special pentru cafea, să nu fie ținută în vid. Cafeaua de specialitate se consumă de preferință după 7 zile de la prăjire până la 35 de zile de la prăjire, deci pe ambalaj obligatoriu trebuie sa fie data prăjirii.

Robert: Un lucru important pe care consumatorii de cafea de specialitate ar trebui să îl aibă în vedere?

Iulian Pavel: Din punctul meu de vedere, cel mai important este să nu se lase pacăliți de latte art, de faptul că în cafea i s-a desenat o lebădă sau orice altceva și să își dedice, atunci pe moment toată atenția în a degusta și savura acea cafea.

În momentul de față în Cluj-Napoca sunt deschise aproximativ 20 de cafenele care servesc strict cafea de specialitate și 90-100 de bariști care pot sa diferențieze cafeaua de specialitate, de cea de duzină.

Nu ezitați când mergeți într-o cafenea să întrebați despre originea cafelei și astfel să vedeți cu adevărat ce produse consumați.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here