Ce să citim în carantină. Mic ghid de evadare din realitate

0
1545

Spectaculoasa lume a cărților ne oferă zeci de idei noi, de locuri în care să ne proiectăm, de povești. Nu doar că nu ieși din lumea cărților la fel cum ai intrat, dar ieși cu o nouă identitate, cu noi viziuni pe care probabil simți nevoia să le dai mai departe.

Așa am ajuns să împărtășesc o listă cu 5 cărți pe care le consider mai mult decât citibile, ba chiar necesare, poate obligatorii. Topul e aleatoriu, căci e destul de greu să alegi între cărți, mai ales când fiecare și-a lăsat amprenta într-un mod unic.

1. Kafka pe malul mării – Haruki Murakami

Murakami este unul din autorii mei favoriți, cărțile lui sunt unice și oricât de integrate in lumea fantasticului ar părea, simți autenticitatea și realul emanat de personaje. Romanul surprinde povestea lui Kafka Tamura, un băiat de cincisprezece ani care fuge din casa în care locuia cu tatăl lui pentru a-și găsi mama și sora dispărute acum mult timp (aici intervine și un blestem pe care mulți îl cunosc, dar vă las să aflați singuri). O a doua poveste este cea a lui Satoru Nakata, un bătrânel care poate vorbi cu pisicile, trecut printr-o traumă în copilărie. Poveștile se întrepătrund, deși poate nu pare, iar evenimentele sunt atât de captivante încât te lasă surprins, poate șocat, dar cu o dorință de a afla mai mult din ce înseamnă universul lui Murakami.

2. Plânsul lui Nietzsche – Irvin D. Yalom

Cartea asta mi-a deschis orizonturi noi, căci nu e simplu de citit, necesită o mare atenție. Sunt explorate diverse tărâmuri ca cele ale psihologiei, pătrunzând în subconștient, ale psihanalizei, ale medicinei. Cartea face o recursiune în trecut, în Viena, când Breuer, faimos diagnostician, este rugat să îl trateze pe filosoful Nietzsche. Acesta ajunge să se recunoască pe sine mai mult decât credea în Nietzsche. În carte apare și Freud, ca discipol. Desi cartea este ficțională, personajele sunt reale, iar puterea ei este exercitată asupra cititorului în timpul lecturii, cât și după terminarea ei.

3. Înțelepciunea psihopaților – Kevin Dutton

Această carte face parte dintr-o trilogie (+ ABC-ul psihopatului de succes, ABC-ul psihopatului 2), iar scopul ei este să ne demonstreze că există psihopați buni și răi, peste tot în jurul nostru și cum se poate chiar noi să posedăm anumite trăsături psihopatice. Aflăm de aici informații utile, povești surprinzătoare, iar la final te întrebi poate câte șanse sunt ca tu sau cineva drag să fiți măcar puțin psihopați? Eu am citit-o cu mare curiozitate și am aflat lucruri pe care multă lume crede că le cunoaște, dar de cele mai multe ori sunt dezinformați.

4. Maestrul și margareta – Mihail Bulgakov

Aș numi-o capodoperă, căci asta și este de fapt. Cu o poveste în care personaje sunt Satana, în roman sub numele de Woland, grupul lui, amanta sa, Margareta, dar și Pilat din Pont și Yoshua Ha-Nozri într-un alt plan. Acțiunea are loc în Uniunea Sovietică, respectiv Ierusalim, iar evenimentele sunt fără îndoială iesite din sfera normalului, acțiunea având un fir narativ deosebit, puțin complicat, cu un final la care cu siguranță nu te aștepți.

5. Jurnalul Annei Frank

După cum spune și titlul, aceasta este o carte-jurnal, jurnal care i-a aparținut Annei Frank, o fetiță evreică care a stat ascunsă împreună cu familia ei în perioada ocupației naziste și care a consemnat într-un jurnal primit de ziua ei tot ce s-a întâmplat în perioada aceea. Pe parcursul lecturii, se observă evoluția datorată creșterii Annei, iar autenticitatea se simte prin paginile triste și vesele deopotrivă. Jurnalul a fost publicat de tatăl acesteia, singurul supraviețuitor cunoscut.

Acum că am lăsat aici câteva dintre paginile pe care puteți să aterizați și să cunoașteți noi tărâmuri, o să las și câteva dintre bibliotecile virtuale, salvarea noastră în carantină, asta dacă preferați să citiți o carte în format electronic și nu unul fizic.

Redactat de: Dănilă Georgiana