Cele mai amuzante și ciudate tradiții românești de Paște

0
4633

Se spune că cel mai bun vin e vin acasă, de aceea Paștele este ocazia perfectă pentru a fi alături de cei dragi. Tot de Paște tindem să respectăm tradițiile moștenite din copilărie, chiar dacă unele dintre ele, acum sunt un motiv în plus pentru distracție.

Sărbătorile pascale au aceeaşi semnificație pentru toți credincioșii, însă tradițiile și superstițiile se conturează regional. În mod tradițional, asociem Paștele cu ouăle vopsite, cozonac și friptura de miel, însă mai puțin ne-am gândi ca Paștele poate fi și despre împodobitul brazilor, stropitul fetelor cu parfum, spălatul clopotelor și organizarea deniilor. Haideţi să colindăm ţara în lung şi-n lat pentru a vedea care sunt cele mai amuzante sau ciudate tradiții românești.

Imagini pentru stropitul fetelor transilvania

Începem cu Transilvania, unde una dintre cele mai cunoscute tradiții este stropitul sau udatul fetelor. Băieții merg în familiile care au o fată sau mai multe, pe care le stropesc cu parfum „ca să nu se vestejească”. Se zice că tradiția este împrumutată de la maghiari și treptat s-a desprins de la familiile nobiliare, fiind îmbrățișată mai mult de cei din mediul rural. Apa a fost înlocuită cu parfum și părinții fetelor sunt întrebați dacă primesc sau nu cu udatul:

„Am fost într-o pădure verde, am văzut o viorea albastră, care stătea să se ofilească. Îmi dați voie să o stropesc?”

Imagini pentru impodobitul copacilor de paste

Tot în Transilvania, se pare că bradul se împodobește și primăvara, întrucât sâmbătă seara, băieții împodobesc brazii cu panglici colorate. În timpul nopții, aceștia se strecoară în curțile fetelor pentru a agăța brazii la poartă. Această tradiție este mai mult un ritual de curtare a fetelor nemăritate. În Bistrița, pentru mai mulți ani consecutivi, copacii sunt împodobiți cu ouă pentru a marca sărbătorile pascale, la fel cum făceau sașii din această regiune.

Imagini pentru fetele spala limba clopotului cu apa

În Bucovina, fetele se duc în noaptea de Înviere la biserică și spală limba clopotului cu apă. Tot cu această apă, ele se vor spăla pe față, în zorii zilei de Paști. Se spune că respectând acest obicei fetele vor fi frumoase tot anul și băieții vor alerga după ele, la fel cum și oamenii aleargă spre biserică în noaptea de Înviere.

În împrejurimile Braşovului, petrecerile nu lipsesc nici de Paşti. Tinerii organizați în cete de colindători vor strânge ouă de la fete, după care vor organiza un picnic, unde se va aduna întreaga comunitate. În cadrul acestor petreceri au loc întreceri, cea mai îndrăgită dintre ele fiind aruncarea buzduganului.

Imagini pentru toaca bisericii la cimitir pazita de doi baieti

În Țara Moților, toaca de la biserică este dusă la cimitir, în timpul nopții, pentru a fi păzită de doi bărbați tineri. Dacă toaca a fost furată, aceștia trebuie să organizeze un ospăț pentru toți sătenii. Din băuturi și mâncăruri se vor înfrupta atât hoții, cât și păgubașii.

În Moldova, în dimineața de după noaptea Învierii, toții membrii familiei trebuie să se spele pe obraji cu două ouă, care sunt puse într-un vas ce trebuie să conțină monezi. Astfel, ești asigurat cu prosperitate, bunăstare financiară și obraji îmbujorați.

Imagine similară

În Republica Moldova, pe lângă spălatul obrajilor cu două ouă, în noaptea Învierii sunt aprinse tradiţionalele focuri, cunoscute și sub denumirea de denii. Oamenii adunați în jurul acestui foc obișnuiesc să sară peste el și să cânte la chitară. Fiecare are grijă să aducă un pahar de vin și bucate gustoase. Focul este aprins la miezul nopții pentru a alunga spiritele rele.

Sunt sigură că lista tradițiilor nu se oprește aici, de aceea vă îndemnăm să le descoperiți și să le transmiteți generațiilor următoare.
Echipa Cluj for Youth vă dorește să aveți o sărbătoare de suflet, cu sau fără ouă roșii. Totuși, nu uitați că udatul fetelor sau o batălie de ciocnire a ouălor poate fi un motiv de veselie.

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here