Cluj Never Sleeps- Vorbe din spatele scenei

0
2505

Nume și prenume: Daniel Popescu

Funcția: Coordonator general al Cluj Never Sleeps (2017, 2018)

  1. Cine e în spatele acestui proiect?

Cluj Never Sleeps este un proiect al comunității de tineri din Cluj-Napoca, o moștenire din portofoliul de evenimente desfășurate în cadrul Capitalei Europene a Tineretului 2015. Evenimentul este dus mai departe de Federația Tinerilor din Cluj, coordonat în întregime de voluntari sub bagheta vicepreședintelui care gestionează portofoliul Cultură din federație. Prin urmare, veți regăsi în echipa de organizare aceiași tineri care organizează lucruri faine pentru elevi, studenți, ong-uri de tineret din Cluj, cei curioși vor găsi mai multe detalii la un google/facebook search distanță.

  1. Cine este Daniel Popescu?

Aș îndrăzni să spun despre mine că sunt un conector între mai multe lumi.

Cunosc o grămadă de persoane din multe domenii cu care ai lucra la orice oră doar de dragul acestora, iar de ceva vreme mi-am propus să aduc laolaltă cât mai multe energii pentru a pune în mișcare idei mișto pentru oraș. Sunt mai multe provocări la care m-am înhămat, iar majoritatea sunt inițiative care nu au mai fost încercate în mediul meu. În general mă găsești prin Universitatea de Artă și Design coordonând proiecte captivante, în comunitatea culturală alături de creatori de evenimente și concepte, în ONG-uri cu oameni care mișcă lucruri într-o direcție mai bună pentru tineri, prin diferite expoziții unde expun lucrări care au de a face cu instalații de lumină și multimedia, pe la majoritatea festivalurilor în care accentul se pune pe experiența publicului.

  1. De unde a pornit conceptul de Cluj Never Sleeps?

Cluj Never Sleep a început înainte de anul Capitalei Europene a Tineretului dintr-un brainstorming al echipei care gestiona implementarea titlului. Cumva cred că această idee s-a născut natural în contextul Clujului în care ești înconjurat de o populație tânără dinamică, o viață de noapte de invidiat, cultur vie, evenimente super variate și un tărâm fertil pentru experimente. De ce nu ai combina viața de noapte și cultura pentru a obține un all-nighter, în care noaptea parcă nici nu a existat, în preajma celei mai lungi zile din an? Filosofia proiectului a urmărit întotdeauna susținerea tinerilor, a experimentelor, a culturii locale, multiculturalitatea, iar autoritățile locale s-au arătat deschise față de concept încă de la prima ediție.

  1. Ce impact a avut acest proiect asupra comunității clujene?

Este greu în acest moment să mai vorbești de impact la nivelul întregii comunități clujene printr-un proiect cultural când ai o asemenea dinamică la nivel de oraș, mai ales când ai atâtea exemple de bună practică care și-au găsit perfect nișele ori masele și sunt într-o continuă creștere. Chiar și așa, am observat o impresie net pozitivă când menționezi Cluj Never Sleeps într-un grup aleatoriu de oameni, nu știu dacă este de vină conceptul, intervențiile neașteptate din diferite locuri care au lăsat amintiri (de ex. mașina acoperită alături de stradă cu gazon pe Kogâlniceanu, balconul de la Yolka) sau că are loc într-o perioadă în care lumea vrea să iasă toată noaptea din casă și s-a ivit cel mai bun pretext. În ultimele două ediții, ne-am concentrat mai mult pe impactul generat în rândul tinerilor pe care i-am susținut, la modul în care folosim acest capital de încredere de la comunitate pentru a atrage atenția asupra unor oameni care au o idee și vor să o încerce, să fie văzută. Așa a avut loc anul trecut un musical fabulos pus în scenă numai de studenți de la Academia de Muzică sau am adus în Piața Unirii artiști care au avut toată strada / piața / clădiri pentru ei, experimente din care au protagoniștii au învățat multe ori au fost descoperiți de publicul larg.

  1. Ce ne oferă în acest an cea de a cincea ediție de Cluj Never Sleeps?

Cluj Never Sleeps este orientat pe direcțiile promovate până acum: proiecte realizate de tineri, cu tineri, pentru tineri; spații publice puse într-o altă lumină decât cea cu care ne-am obișnuit; sprijinirea unei producții noi care să fie lansată cu ocazia Cluj Never Sleeps; o agitație culturală până la ore târzii.

În acest an, vom schimba aspectul Pieței Unirii prin intermediul unor structuri masive care vor sta deasupra a două zone cu gazon natural, un picnic în kilometrul 0 al Clujul, sesiuni live cu trupe de muzică locale și regionale, silent party outdoor în miez de noapte, instalații de artă care folosesc strada pe post de galerie, o proiecție interactivă realizată pe fațada Casei Matei adusă din Portugalia într-un schimb cultural între Capitalele Europene ale Tineretului, lucrări multimedia ale studenților din cadrul FTT de la UBB care vor energiza pivnița de la H33, Omul MicroMacro din curtea H33-ul prinde viața prin proiecții, alături de inițiative ale partenerilor noștri din acest an (Muzeul Pietonilor, Ceramic Cafe, The Dungeon). Pe scurt, o noapte plină de acțiune. Mai multe detalii pe http://clujneversleeps.ro/

  1. Ce perspective există pentru viitoarele ediții?

La această întrebare va răspunde următoarea generație de voluntari și coordonatori care se vor alătura Federației Tinerilor din Cluj, la finalul anului o să aibă loc un schimb de mandate și generații, implicit de oameni implicați care să facă lucruri faine cu tinerii și pentru tinerii din oraș. Chiar dacă proiectele și cocktailul de activități vor avea altă culoare, cu siguranța viziunea generală și filosofia va rămâne aceeași.

Între timp, vom albi o noapte cu cultură la Cluj Never Sleeps 2018.

Ne vedem în stradă!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here