Fiecare moment din viața unui om are însemnătatea lui. Fie că acum avem momente de melancolie sau mai târziu ne simțim fresh, ambele își au rostul.
Stresul, tristețea sau momentele dificile, cum vreți voi să le numiți, sunt factori care, în ciuda faptului că par insuportabili din diferite motive, îmi aduc aminte de o vorbă dintr-o piesă – rău cu rău, dar mai rău e fără rău.
Ei pot fi motivaționali și chiar esențiali pentru supraviețuire. Mecanismul de luptă spune unei persoane când și cum trebuie să răspundă pericolului. Cu toate acestea, atunci când corpul se declanșează prea ușor sau există prea mulți factori de stres, acesta poate submina sănătatea mentală și fizică a unei persoane și poate deveni dăunătoare.
Munca, relațiile, presiunile financiare, sunt cele care de multe ori pot aduce „ploi”. Însă orice lucru care reprezintă o provocare reală sau e percepută ca o amenințare pentru bunăstarea unei persoane, poate provoca stres.
Corpul activează resurse care îi ajută pe oameni să înfrunte provocarea sau să ajungă la siguranță cât mai repede posibil. Tot el produce cantități mai mari de substanțe chimice: cortizol, epinefrină și norepinefrină. Acestea declanșează următoarele reacții fizice:
- creșterea tensiunii arteriale
- pregătirea musculară sporită
- transpiraţie
- vigilenţă
Printre altele, pe cealaltă parte avem acel sentiment numit fericire, la care medităm cu toții.
Fericirea este ca un rol mult așteptat în viața noastră și poate avea un impact asupra modului în care ne petrecem timpul. Cu alte cuvinte, fericirea vine atunci când te simți satisfăcut și împlinit. Este un sentiment de mulțumire, că viața este exact așa cum trebuie.
Există o teorie, care a identificat 9 nevoi umane universale, bazată în mare parte pe noi descoperiri științifice, despre modul în care creierul funcționează și teoriile actuale ale fericirii.
- Stare de bine – conexiuni minte-corp, aspecte ale corpului tău fizic care îți afectează starea de spirit și invers .
- Mediu – factori externi precum siguranța, disponibilitatea alimentelor, libertatea, vremea, frumusețea și casa ta.
- Plăcerea – experiențe temporare, cum ar fi bucuria, sexul, dragostea și mâncarea.
- Relațiile – ca specie socială, relațiile sunt la baza a ceea ce înseamnă să fii om.
- Perspective – modul în care te apropii de lume prin aventură, curiozitate și făcând planuri.
- Înțeles – având un scop și înțelepciunea de a-l înțelege.
- Implicare – pentru a fi fericit trebuie să fii implicat activ.
- Succesul – confirmarea de la tine și de la alții că ceea ce faci are valoare.
- Elasticitate – modul în care te recuperezi din inevitabilele evenimente negative ale vieții.
Aceste 9 categorii acoperă gama nevoilor umane într-un mod foarte general și se suprapun intenționat, la fel cum gândurile și sentimentele se suprapun în mintea noastră.
În urma celor discutate, adunate și împărțite, toate au ceva în comun. Iar aici mă refer la cât de repede trece totul, fie că ești trist, fericit, melancolic. Suma lor ar putea fi construcția la care ai ajuns astăzi, omul de acum, cu bune și rele.
Redactat de: Rotărița Andreea