Dalai Lama – sfaturi pentru o viață fericită

0
1503

Atingerea fericirii reprezintă o aspirație universală a ființei umane. Mijloacele folosite de-a lungul timpului pentru a deveni fericit s-au diversificat astfel încât au ajuns să-i copleșească pe oameni: de la droguri, alcool, shopping până la gaming, sedentarism sau fumat. Astfel, într-o eră definită de un consumerism ieșit din comun, cartea ,,Arta fericirii. Manual de viață” reprezintă o lectură obligatorie, întrucât Dalai Lama, împreună cu psihiatrul Howard C.Cutler reușesc să prezinte publicului o serie de sfaturi practice publicului de pretutindeni.

Printre cele mai interesante principii propuse se numără:

  1. ,,Stările noastre de spirit pozitive pot acționa ca un antidot pentru tendințele negative și stările de spirit amăgitoare.”
  2. ,,Motivul pentru care de obiecei este atât de greu să <<spunem nu>> e însuși cuvântul <<nu>>; e o abordare asociată cu senzația de a respinge ceva.”
  3. ,,Nu avem nevoie de mai mulți bani, mai mult succes, de corpul perfect și nici măcar de partenerul perfect…avem mintea, singurul echipament fundamental necesar pentru a obține fericirea deplină.”
  4. „Când cultivi sentimentele de compasiune, de bunătate interioară…poți comunica mult mai ușor cu ceilalți…vei putea să te raportezi mai ușor la ei.”
  5. ,,Convingerea aceasta că dorim să ne schimbăm devine apoi hotărâre. După aceea, transformăm hotărârea în acțiune…factorul final, efortul, este fundamental.”
  6. ,,Hotărârea conștientă de a căuta sistematic fericirea ne poate schimba profund restul vieții.”
  7. ,,Dacă vrei să construiești o relație cu adevărat împlinită, cel mai bine e să cunoști natura profundă a celuilalt.”
  8. ,,Odată ce te afli într-o situație dificilă, nu-ți poți schimba atitudinea doar evocând un anume gând o dată sau de două ori. Schimbarea se produce mai degrabă printr-un proces de învățare, antrenare și de obișnuire cu noile puncte de vedere, care îți dau puterea de a face față greutăților.”
  9. ,,Senzația de nemulțumire, de a vrea mereu mai mult și mai mult nu se naște din caracterul inerent dezirabil al obiectelor pe care căutăm să le obținem, ci din propria noastră mentalitate.”
  10. ,,Pentru a ne cultiva hotărârea și entuziasmul pentru depășirea comportamentelor și stărilor de spirit negative, cred, din nou, cea mai eficientă metodă, dacă nu singura, este să fim conștienți în mod constant de efectele distructive ale respectivului comportament. Va trebui să ne amintim în mod repetat de efectele acestea distinctive.”

În concluzie, această carte este o invitație deschisă pentru a te înțelege pe tine mai bine, dar și pe ceilalți, într-un limbaj plăcut, accesibil publicului.

Realizat de: Lungu Cristian