De ce este important să votăm?

0
1717

Odată la 5 ani, România își alege președintele… Sau, odată la 5 ani, românii sunt iarăși în fața unei decizii pe care trebuie să o ia: Votăm, nu votăm? Ce votăm?

Deși poate până acum nu te-a interesat atât de mult sfera politicii românești, acum ai oportunitatea de a alege un om care să ne reprezinte țara, dar și mai important, care să te reprezinte pe tine. Avem în față o listă de candidați, pe unii îi cunoaștem, pe alții nu. Dar totuși, e datoria noastră să ne informăm, să îi cunoaștem, să vedem ce plan au pentru următorii 5 ani de mandat. Sunt 5 ani din viitorul nostru, ani în care se pot schimba foarte multe. Dacă te gândești la tine, la ce vei face în acești 5 ani, de ce să nu te gândești și la România? Votând poți oferi o direcție viziunii pe care o ai asupra viitorului tău.

Imagini pentru vot
Sursă: digi.ro

Știu că, adesea, poate ridicăm problema că nu avem cu cine să votăm, nimeni nu ne reprezintă cu adevărat și poate simțim că ne aruncăm votul pe fereastră. Totuși, în marea de opinii de pe internet, cineva a răspuns acestei probleme: „atunci când autobuzul pe care îl aștepți nu vine, poți urca în altul care te va duce mai aproape de destinație, în loc să aștepți în stație 5 ani”. Cuvinte înțelepte, da! Poate că niciun candidat nu e perfect, dar asta nu înseamnă că trebuie să rămâi acasă pe 10 noiembrie. 

Să ieși la vot nu e o obligație, dar este totuși ceea ce face cu adevărat ca democrația să fie puterea poporului, ci nu doar o sintagmă învățată în școală. Puterea noastră stă în alegerea pe care o facem. Cei care au avut deja ștampila în mână, știu cât de important este. Cei care au plecat din România, știu cât de important este. Cei care ne conduc, știu și ei cât de important este electoratul. Sper că știi și tu!

Dacă ai fost vreodată la proteste, dacă nu trece o zi fără să critici guvernarea, dacă ai așteptat în toată această perioadă o schimbare, dacă de fiecare dată când te uiți la știri simți dezamăgire, atunci ai suficiente motive să ieși la vot. Știm că mulți dintre voi sunt obosiți și își pierd speranțele, dar vrem să nu uitați că votul rămâne una dintre cele mai bune metode prin care putem să evaluăm partidele de la guvernare. Votul este puterea prin care noi le amintim că existăm și că mandatul câștigat este oferit de popor.

Imagine similară
Sursă: zf.ro

Noi vom ieși la vot pentru că ne dorim o Românie mai bună, prosperă și mai prezentă pe plan european. Vrem să trăim într-o țară în care guvernarea lucrează pentru popor, iar justiția și instituțiile statului sunt independente.

Tu faci parte din generația tânără, care încă este în România și poate nu vrea să-și împacheteze toată viața în două valize și un bilet de avion. Tu faci parte din generația care trăiește în libertate și democrație și care vrea să fie valoros aici, acasă, alături de cei dragi. Nu fi indiferent față de aceste alegeri, pentru ca peste 5 ani să nu trăiești într-un stat indiferent față de nevoile tale.

Mai sunt câteva zile: ai timp să te informezi, ai timp să le spui și prietenilor tăi, ai timp să îți suni bunicii și să îi întrebi ce fac duminică. În acest sens, te încurajăm să îi motivezi și pe ceilalți să iasă la vot, pentru că doar împreună contăm!

Acest articol face parte din campania VOT, inițiată de Federația Tinerilor din Cluj și Cluj for Youth, cu scopul de a informa mai bine tinerii cu privire la alegerile prezidențiale.

Redactat de Valentina Vasile.