De vorbă cu câștigătorii Galei Tineretului Clujean 3.0 – despre proiectele câștigătoare și impresiile câștigătorilor.

0
1652

Ajunul Moșului Nicolae și Ziua Internațională a Voluntarilor le-au pregătit studenților clujeni o nouă ediție a Galei Tineretului Clujean, care a avut loc și anul acesta la Casa de Cultură a Studenților. La fel ca în edițiile precedente, în cadrul Galei s-au premiat cele mai bune și populare proiecte studențești realizate de organizațiile facultăților din universitățile din Cluj-Napoca în anul 2018-2019.

Premiile din acest an au fost acordate pentru diferite categorii, de la Artă la Sănătate, până la Antreprenoriat și Educație Nonformală, iar un premiu special a fost acordat și în această ediție pentru cel mai popular proiect, ca urmare a votului publicului și cel al juriului. Am stat de vorbă cu coordonatorii proiectelor fruntașe și am aflat primele impresii ale acestora, cât și detalii despre viitoare proiecte.

La secțiunea „Artă și Cultură”, premiul 1 a fost obținut de Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) cu proiectul „UBBFest”, care a ajuns anul acesta la cea de-a 6-a ediție și care s-a bucurat de-a lungul timpului de activități menite dezvoltării personale și culturale a studenților și nu numai. Proiectul „UBBFest” a avut ca scop crearea unui spirit de festival în comunitatea clujeană. Coordonatorii proiectului, Iustinian Stavovei și Claudiu Stoica, ne-au răspuns la câteva întrebări în urma primirii premiului:

Care e povestea din spatele proiectului?

La început se numea UrbanFest, era un proiect pentru dezvoltare socială, culturală și sportivă în Cluj-Napoca, apoi acesta a fost redenumit deoarece a luat o amploare foarte mare și am început să-l numim UBBFest, fiind sub aripa Universității, iar lucrul acesta ne-a ajutat foarte mult să colaborăm cu facultățile și celelalte organizații care aparțin de UBB.”

Care au fost cele mai plăcute și cele mai provocatoare momente din desfășurarea proiectului?

Cred că cele mai plăcute momente au fost competițiile internaționale precum dance, battle și <<Riders in the park>>, în care au fost concursuri de BMX, skate și trotinete și în care au venit oameni și trupe de dans din mai multe județe și unde a fost super, iar lucrul ăsta ne-a transmis cumva vibe-ul de festival al proiectului.

Întrebat care consideră că a fost impactul proiectului, Iustinian ne-a spus: „Impactul proiectului a fost undeva la 8000 de persoane la nivelul municipiului, iar cel puțin la nivelul studenților s-a simțit foarte multă muncă depusă într-o perioadă care era cumva după sesiune, în primăvară, iar asta cred că i-a făcut să participe la activități non-formale care practic au fost gratuite. Lucrul ăsta dezvoltă foarte mult creativitatea și inspiră implicarea.

La categoria „Sport și Sănătate”, premiul 1 a fost acordat pentru proiectul „Antibioticum” al Organizației Studenților Farmaciști (OSF), o inițiativă a voluntarilor care a beneficiat de o bună promovare atât în mediul online cât și în offline, prin informarea cetățenilor despre importanța consumului adecvat al antibioticelor și riscurile care pot apărea în cazul consumului iresponsabil.

Președintele OSF, Alexandru Trif, ne-a povestit: „Acest proiect a luat naștere acum doi ani din simpla nevoie pe care am identificat-o ca și studenți farmaciști și anume aceea de a fi în top la nivel european la utilizarea antibioticelor, care a dus și la o creștere foarte mare a rezistenței la antibioticele foarte uzuale. Am dorit să implementăm acest proiect și astfel să informăm cât mai mult tinerii, să-i pregătim pe viitorii specialiști și de asemenea să ne îndreptăm și către societate, să-i încurajăm să apeleze mult mai mult la specialiști cu privire la ceea ce inseamnă utilizarea de antibiotice.”

Ați avut un rezultat mulțumitor, ați luat locul 1. Care considerați că au fost cele mai provocatoare momente din desfășurarea proiectului?

În primul rând implementarea acestuia de la 0, pentru că trebuie să vii cu un concept până la urmă; Antibioticum a fost un concept de anul trecut, dar în fiecare an îl îmbunătățim și aducem și alte activități. Ne concentrăm foarte mult pe implicarea tinerilor astfel ca ei să se dezvolte mai departe, pentru că fiind viitorii specialiști ei pot să schimbe societatea în bine, și mai ales pe partea aceasta de sănătate. Au fost multe momente de cumpănă: de la aducerea de fonduri până la implicarea voluntarilor, găsirea de task-uri pentru toată lumea și așa mai departe. Până la urmă, orice proiect are parte de plusuri și minusuri pe partea de organizare și este destul de multă muncă și de aceea ne este foarte greu să spunem care au fost exact cele mai provocatoare momente.”

În ceea ce privește impactul pe care proiectul l-a adus comunității din Cluj-Napoca, Alexandru ne-a spus că acesta poate fi măsurat în ani: „De la un an la altul putem sesiza că oamenii sunt mai receptivi la informațiile pe care le transmitem ca și specialiști și sperăm ca analizele făcute de instituțiile naționale europene să sesizeze o oarecare îmbunătățire a utilizării antibioticelor. Pe viitor dorim să extindem și mai mult proiectul și așteptăm sincer să vedem statisticile la nivel național pentru a observa pe ce nevoi ar trebui să se concentreze specialiștii din sănătate pe mai departe.”

Pe lângă premiile acordate proiectelor din categoriile precizate, un premiu special a fost acordat pentru Cel mai popular proiect studențesc”, pentru care s-a ținut cont de numărul de voturi acordate online prin intermediul rețelelor de socializare, unde au fost promovate toate proiectele, precum și de voturile contorizate în sală în momentul desfășurării Galei.

Ca urmare a exprimării preferințelor publicului, proiectul desemnat câștigător a fost, și anul acesta, ESU – „Engineering Summer University”, desfășurat de Organizația Studenților din Universitatea Tehnică (OSUT), în cadrul căruia participanții înscriși pot, timp de două săptămâni, să participe la cursuri, seminarii și laboratoare specifice facultăților din Universitatea Tehnică și să experimenteze viața de student încă de pe băncile liceului.

Președintele OSUT, Oana Tînțar, ne-a spus că pentru voluntarii și participanții proiectului este cel mai mare teambuilding pe care îl au, unde se crează multe conexiuni, iar sentimentul de familie se aprofundează: „…e absolut minunat, amintirile și momentele de care avem parte sunt superbe!

La întrebarea „care consideri că au fost cele mai plăcute și cele mai provocatoare momente din desfășurarea proiectului?”, Oana ne-a răspuns: „Depinde din ce puncte de vedere privim, adică participanții și voluntarii de cele mai multe ori sunt uimiți când le spui că trebuie să alerge 20 de km la un Treasure Hunt, sau când le spui că trebuie să doarmă 3 ore pe noapte pentru că dimineața se trezesc la cursuri, așa că dacă vor să-și petreacă seara sau să se simtă bine la o activitate, asta este…”

Spre deosebire de proiectul de anul trecut, Oana spune că: „Ceea ce a fost surprinzător pentru noi anul acesta a fost că absolut în fiecare zi, în momentul în care am impus o oră de culcare pentru participanți, au fost în pat la ora respectivă și că au plâns toți la plecare, la fel și voluntarii, iar asta a fost mega important pentru noi.

Ce impact crezi că a avut proiectul în acest an?

Am avut o echipă de 95 de voluntari și 150 de participanți, iar peste 60% din participanții ultimei ediții au ajuns acum să fie studenți în anul întâi, deci anual peste jumătate din participanții proiectului devin studenți la Poli, iar din ceilalți undeva la 20% se alătură învățământului superior clujean, ceea ce e un lucru foarte, foarte bun pentru că asta ne dorim: să promovăm mediul clujean în învățământul superior.

Despre schimbări și noi idei în proiectele viitoare, Oana ne-a povestit:

Ne-am propus ca anul viitor să venim cu o tematică aparte, surpriză, despre care nu vă pot spune prea multe și de asemenea, vrem ca toate activitățile pe care le avem să se axeze pe dezvoltarea lor (a participanților – n.r.) personală și să le ofere momente de neuitat așa cum s-a întâmplat și până acum.

Gala Tineretului Clujean are scopul de a recunoaște public munca și meritele voluntarilor, cât și de a promova inițiativele tinerilor și activitățile de voluntariat.

Redactat de Raul Bugnar și Alina Răduță.