A trecut și mult așteptata Gala Tineretului Clujean 3.0. Ediția din acest an de departe a spart toate barierele. Cele mai bune proiecte au fost premiate cu locurile I, II și III de către Federația Tinerilor din Cluj și partenerii evenimentului. Unii câștigători au fost siguri că vor cuceri juriul și publicul, alții au fost luați pe neprins de veste. Cu toate acestea, tinerii erau plini de emoții, unii dintre ei sărind în sus de bucuria faptului că munca lor este răsplătită din plin.

Mai jos, vă prezentăm câștigătorii ediției 2019 și ce ne relatează ei despre proiectele pe care le-au implementat.

Locul I la categoria ANTREPRENORIAT ȘI ANGAJARE a fost câștigat de către Asociația Cartea Daliei cu proiectul „Educate to have a voice”.
„Cartea Daliei este o comunitate care schimbă educația prin tehnologie încă din anul 2014, asta pentru că noi am crezut întotdeauna că educația de calitate ar trebui să fie, în primul rând gratuită și accesibilă pentru toți copiii, iar „Educate to have a voice” este unul dintre acele proiecte. L-am lansat anul trecut, în Cluj, pentru o grupă de 30 de copii, elevi de la clasa a III-a până la clasa a VII-a . Este primul club de programare pentru copiii cu deficiențe de auz din România. E un set de competențe pe care le dezvoltăm tocmai ca ei să reușească să fie mai bine integrați pe piața muncii. A mers foarte bine, am avut ajutorul voluntarilor din domeniul IT și anul acesta am decis cumva să ne extindem și la Iași.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-6-682x1024.png

Dorim să ne extindem la nivel național. Dorim să ajungem la toți copiii din România. În principiu targetăm orașele deocamdată, pentru că toate proiectele le desfășurăm cu ajutorul voluntarilor din domeniul IT și atunci ideal ar fi să reușim să ajungem în primul rând în aceste orașe și ulterior să ne extindem în mediul rural. Exceptând Iașiul anul acesta nu am reușit încă să ne extindem. Anul trecut am avut orașe precum București, Craiova, Sibiu, Brașov. Dar în momentul de față avem un plan să ne extindem, căutăm parteneri, companii de IT care își doresc să se implice în educație și să susțină genul acesta de proiecte. Noi suntem aici.” Adelina Venter – coordonatorul proiectului „Educate to have a voice”

Locul ISecțiunea EDUCAȚIE NONFORMALĂ este câștigat de către Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai (OSUBB) – Junior Summer University ( JSU) proiect dedicat elevilor de liceu de clasa a 11-a ce doresc să vadă cum se studiază în cadrul Universității Babeș-Bolyai. Aceștia, timp de două săptămâni, merg la cursurile facultății alese și trăiesc viața unui student, având cazare la căminul universității, iar mesele fiind luate la cantina Hașdeu. 

„Proiectul a început în 2007, cu prima ediție, iar de atunci, în organizație, s-a tot repetat, noi am preluat organizarea proiectului. Impactul este foarte mare de la an la an, prin simplul fapt că ajungem la minim 300 de elevi de clasa a 11-a care dau mai departe ideea de JSU, în primul rând colegilor lor de clasă și mai apoi colegilor lor de liceu.” – Sandu Vladimir, coordonator principal.

„Timp de două săptămâni te atașezi de acei copii în ultimul hal și după aceea știi că trebuie să îi lași să plece și știi că nu o să îi mai vezi măcar un an de zile și este foarte greu, pentru că, într-un fel, acești copii care stau cu tine două săptămâni devin o familie pentru tine.” – Antonio Pușcaș, coordonator Imagine & PR.  

Locul 1 la Secțiunea ȘTIINȚĂ ȘI MEDIU – SciFest Cluj-Napoca – The Science of Space – Organizația Studenților pentru Natură.

Această imagine are atributul alt gol; numele fișierului este image-7-682x1024.png

,,Ideea s-a născut în urmă cu 2 ani, vrând să aducem știința mai aproape de publicul larg, să trezim interesul pentru știință, să arătăm exact cum vedem noi știința, cât de minunată și distractivă poate fi. Am ales tema Știința spațiului, deoarece spațiul e fascinant pentru public și pentru noi. A fost o provocare pentru noi, deoarece suntem biologi, iar în cadrul proiectului am colaborat cu parteneri științifici – colegii specializați în fizică, chimie, astronomie (Societatea pentru Astronomie Culturală). Integrăm pe toți să facem un mare stem. Cea mai mare provocare a fost atragerea susținătorilor financiari pentru festivalul de știință, vrând să facem un fesival mare, la început a fost greu, dar până la urmă am atras parteneri, sponsori și finanțatori care au fost la fel de implicați ca și noi, și până la urmă am reușit să facem un festival impresionant de știință.

Tema următoarei ediții e în dezbatere, dar sperăm să fie o combinație între știință și natură. Dorim să aducem cumva în fața oamenilor mediul și protejarea mediului. La prima ediție am adus teme de actualitate precum antibioticele și vaccinurile, fiind știința lucrurilor cu care se confruntă omul de zi cu zi. La a doua ediție am adus oamenii de știință cu halat, cu ochelari, pipete, microscoape, machete și multe altele, iar în a treia ediție se va dori o integrare a oamenilor de știință în halate cu biologii în bocanci.” – Carina Catrinei, coordonatorul SciFest Cluj-Napoca – The Science of Space și Anamaria Neacă, coordonator Departamentul Proiecte, reprezentantele OSN.

Premiile speciale, nelipsite și în acest an, au creat un moment de și mai mare tensiune și entuziasm. Au fost trei premii speciale, iar noi am stat de vorbă cu reprezentanții proiectelor/organizațiilor.

CEL MAI BUN PROIECT STUDENȚESC: Zilele Studenților USMC – Kolozsvári Magyar Diákszövetség (KMDSZ)

„Proiectul este implementat deja de 27 de ani, de o organizație de 30 de ani.  Ideea a fost să strângă studenții într-un loc și să aibă un eveniment de-al lor, un loc unde să petreacă și un loc unde să se întâlnească să vorbească, să schimbe păreri și experiențe. Bineînțeles, după 27 de ani lucrurile s-au mai schimbat, am încercat să tot inovăm evenimentul, să aducem lucruri noi la partea de cultură, sport și la chef. Am evoluat destul de mult și cu locația. Acum zilele studenților țin 5 zile, deci este un festival mai lung, destinat studenților în mod special.

Un lucru drag nouă este mereu partea de dinainte, pregătirea, când suntem acolo peste 100 de studenți care lucrăm luni de zile pentru acest proiect. Când stăm în birou și ne pregătim, stăm și noaptea și lucrăm, acesta e un moment superb. Dar cel mai frumos moment a fost când voluntarii au fost aplaudați de către participanți, cred că pentru toată lumea a fost cel mai frumos moment.” – Sami Zsuzsa, coordonator principal  Zilele Studenților USMC

CEL MAI BUN PROIECT DESFĂȘURAT LA PRIMA EDIȚIE: AGDaV- Simpozion pentru dezvoltarea potențialului Uman – Asociația Pentru Mobilitate Socială și Educație Democratică (AMoSED).

„Proiectul cu care am câștigat e un proiect științific. Am fost foarte deranjați ca există foarte multe surse de informare pe dezvoltare personală, multe dintre ele fiind pseudoștiință, care ajung să facă mai mult rău decât bine. Prin urmare am făcut un fel de festival-simpozion care să celebreze dezvoltarea personală cu lucrări de dezvoltare academică scrise de tineri care nu au niciun fel de background în cercetarea academică, sub supravegherea unui terapeut. Propriu-zis sunt un fel de mini lucrări de licență. Ni s-a părut că îmbină foarte multe lucruri. L-am făcut tip festival, desfășurat la o cabană unde s-au făcut training-uri pe baza lucrărilor de cercetare efectuate. Pe lângă elementul de festival științific de care am vorbit, și dincolo de el, a fost o echipă de voluntari care au construit toate decorațiunile, precum litere mari de lemn care erau inițialele festivalului, (erau 18 puncte diferit decorate, astfel încât oamenii care vin acolo să aibă un vibe ușor diferit). Decorațiunile au fost făcute în întregime de voluntari, stând peste 30 de ore într-o curte sculptând, pictând și reciclând genți pentru proiect. Fiind prima ediție a fost foarte stresant, multe dintre întâlniri erau într-un apartament al unei colege de-a noastre. Avea ea un geam, și de multe ori acel geam era invocat ca o soluție să ieșim din proiect.

Mie mi se pare că tinerii sunt dezvoltați din toate punctele de vedere, dar cel mai mare risc al celor care se implică în foarte multe chestii este să fie atrași de surse proaste de informații. Acest lucru mi se pare cel mai grav, să fii un om activ, să fii dispus să lucrezi 10-20 de ore pentru o chestie , dar să lucrezi în zadar dacă adevărul nu stă în spatele muncii tale.” ne povestește Leo, președintele asociației.

Eu aș vrea să adaug ceva în încheiere pentru toți tinerii care organizează proiecte: Să se gândească că orice fac ei are un impact asupra celorlalți și să își dea seama că scopul lor în sine nu e să organizeze proiecte, ci proiectele sunt doar unelte pentru a schimba societatea. Astfel încât, atunci când ceva nu merge bine să aibă curajul să schimbe și să o facă de la capăt, dacă e nevoie într-un mod mai bun, mai productiv, mai eficient pentru a duce comunitatea unde vor să o ducă.” – Ovidiu, directorul general al asociației.

Pentru acești tineri, pe primul loc este dezvoltarea comunității din care fac parte, iar rezultatele sunt pe măsura acțiunilor. Ne vedem anul viitor, cu și mai multe proiecte, și mai multă energie și dedicație. Dacă te pasionează rezultatele exacte și cifrele din urma totalizărilor, citește acest ARTICOL.

Întrebarea cheie rămâne mereu valabilă: TU CE VREI SĂ SCHIMBI?

Tudor Ogner – Președintele Federației Tinerilor din Cluj și Mihai Dragoș – Ex-Președintele Consiliului Tinerilor din România alături de cele mai active asociații de tineret din Cluj-Napoca în 2018-2019

Gala Tineretului Clujean are scopul de a recunoaște public munca și meritele voluntarilor, cât și de a promova inițiativele tinerilor și activitățile de voluntariat.

Reporteri și editori: Andreea Raluca Chirai, Alina Elena Fluțăr și Alina Bîlici