Experiențe studențești: Visul American de-o vară

0
1132

Work and Travel este un program internaţional care oferă studenţilor ocazia de a muncii şi călătorii în diferite locuri ale lumii timp de 4 luni. Ofertele sunt variate, la fel ca locurile de muncă şi oraşele în care vrei să mergi. Hermina Nica, studentă la master în anul II, a avut parte de experienţa americană în vara anului 2019.

Important este să mergi în State pentru a trăi o experienţă culturală şi pentru a te dezvolta, de a vedea ce înseamnă de fapt acel loc, cum sunt acei oameni şi cât de mulţumitori ar trebui să fim cu toţii pentru ţara în care trăim!

Decizie spontană sau nu?

În anul I de facultate nu mă gândeam să plec. Sincer, nici nu ştiam ce înseamnă programul în sine până când nu mi-am făcut prieteni din Cluj care urmau să plece. Mi se părea ceva foarte WOW, greu de realizatat, costisitor şi un lucru care necesită curaj; deci clar nu era o opţiune! Când ascultam poveştile prietenilor şi vedeam cât de mult i-a schimbat experienţa şi ce impact poate provoca unui om, s-a aprins în mine dorinţa de a face acest pas, dar nu era nimic concret încă; nu eram sigură pe mine. Când am început anul III mi-am dat seama că vreau să plec la master. Tot procesul a început destul de târziu, deoarece nu a existat impulsul de “let’s do it!” şi m-am înscris abia în luna ianuarie. Sfătuiesc studenţii să se înscrie în luna decembrie, deoarece atunci au mai multe oferte din care să aleagă şi tot procesul e mai eficient, nu e nimic ce să rămână pe ultima sută de metri.

Pleci singur sau cu un prieten?

Recomand ca tot timpul să se formeze un grup sau să alegi măcar un prieten pe care să îl tragi după tine. Nu ştii niciodată unde ajungi şi sunt foarte multe lucruri incerte ce se pot întâmpla. Trebuie să ai pe cineva de încredere cu care poţi discuta şi mai ales cu care să vorbeşti aceeaşi limbă. Dacă se întâmplă să îţi fie şi best buddy, e şi mai fain pentru că vă trăiţi împreună acel „American dream” de care auzim mereu în filme.

Împrumut de la părinţi sau de la bancă?

Dacă se poate, bani proprii. Nu eşti presat cum că trebuie să pui bani deoparte pentru a acoperi creditul, însă tu eşti responsabil de a plăti toate taxele la timp şi aşa cum trebuie. Dacă faci împrumut, e mai uşor din punct de vedere administrativ. Sunt multe taxe (avion, viză, depozitul pentru cazare), iar pentru fiecare dintre ele e suficient să le vizitezi pe doamnele de la BRD, iar ele se ocupă de toate. Totuşi, există o taxă de aproximativ 400$ pe care o plăteşti în plus.

Coasta de Est sau cea de Vest?

Depinde mult de agenţia cu care mergi şi unde are ea contracte disponibile. Dar şi studentul are un cuvânt de spus. Eu am mers pe recomandări, iar aşa mi se pare mult mai simpu. În cazul în care vrei ceva total diferit de cele de care ai auzit, trebuie să iei în calcul mulţi factori. Oraşele mari sunt excluse din start, job-urile se află în oraşe sezoniere, micuţe. Dar dacă ai prieteni care au fost într-o anumită zonă şi au avut o experienţă fără incidente, poate iei părerea lor în considerare.

Dishwasher sau housekeeping?

Eu aş alege housekeeping. Când îţi alegi job-ul, trebuie să te gândeşti dacă ai face faţă la acel ceva sau dacă ţi-ar face plăcere, măcar într-o oarecare măsură. Nu te gândi dacă eşti priceput sau nu, pentru că de învăţat poţi învăţa orice! Dacă vrei să strângi ceva bănuţi, e vital să îţi cauţi încă din primele săptămâni second job! Ai grijă doar să nu te supra soliciţi şi să ratezi experienţa în sine!

American dream sau doar un continent nou?

Totul e diferit, totul pare din altă lume. Eşti ca un experiment pentru ei, deoarece mulţi dintre aceştia nici nu ştiu unde se află România pe Glob (eventual ghicesc că e în Europa). Au impresia că noi nu avem multe şi nu ştim mai nimic. Mulţi cred că suntem foarte înapoiaţi din simplul fapt că nu ştiu ce e cu viaţa europenilor. Poate şi noi, la rândul nostru, avem o părere prea bună despre ei şi ar trebui să nu îi mai invidiem atât de mult, pentru că acolo nu e lapte şi miere, aşa cum prezintă multe filme şi media în general. Totuşi, este o experienţă de care ai nevoie!

Overtime sau party-uri?

Depinde foarte mult de scopul tău. Te duci să faci bani sau te duci să cunoşti oameni, să ai timp fain şi să descoperi lucruri noi? Poţi găsi un echilibru între cele două, pentru că dacă mergi doar ca să lucrezi, pierzi foarte multe lucruri pe care nu le mai poţi întâlni în alt loc. Eu am învăţat să fac surf, am înotat în ocean la răsărit şi noaptea, am jucat bingo, golf; sunt o mulţime de lucruri noi pe care le poţi face. Nu trebuie să ajungi nici în cealaltă extremă în care să mergi în fiecare seară la party-uri (care, by the way, sunt cam lame), iar dimineaţa să fii ca un zombie sau să întârzii la muncă.

Cu cât bagaj pleci şi cu cât te întorci?

La majoritatea companiilor aeriene, politica prevede 2 bagaje de cală, de 23 kg fiecare şi un bagaj de mână. Nu trebuie să pleci cu foarte multe lucruri, pentru că, pe perioada şederii în State, o să îţi cumperi, involuntar, obiecte de care ai mai mult sau mai puţin nevoie. Sfatul meu e să pleci cu un singur troler mare, doar pe jumătate plin şi eventual cu un bagaj de mână (asta în cazul în care nu vrei să îţi arunci kilograme de haine la întoarcere). Cu restul te vei aproviziona din America.

Când şi unde călătoreşti?

Perioada cea mai bună de a călătorii e la începutul lunii octombrie, deoarece se încheie contractul de muncă. Pe lângă asta, poţi călătorii în zonele apropiate de unde stai în zilele libere. Sfatul meu e să nu călătoreşti foarte mult în perioada în care ai drept de muncă şi să nu îţi iei multe zile libere, deoarece ai 30 de zile la dispoziţie. Ar fi păcat să îţi iroseşti zilele în care poţi câştiga bani extra. Legat de locurile în care vrei să călătoreşti, aici depinde mult de cât de mulţi bani poţi investi. Există două variante:

1. Trip organizat de o agenţie. Aceştia se ocupă special de excursii pentru studenţii veniţi în State cu Work and Travel. Avantajul acesteia este că nu trebuie să planifici absolut nimic, doar trebuie să alegi tipul de excursie care ţi se potriveşte (există mai multe variante în funcţie de perioadă, numărul de zile şi destinaţii). Călătoria se face numai cu autocarul, indiferent de locaţii (chiar dacă eşti pe coasta de Est şi vrei să mergi pe cea de Vest). Nu te poţi abate de la traseu, eşti dependent de grup şi vizitezi doar ceea ce e în program.

2. Make your own trip. Dacă eşti o persoană căreia îi place să călătorească şi să viziteze fiecare atracţie turistică, ăsta e tipul de călătorie pe care trebuie să îl alegi! Avantajele sunt că poţi alege exact locurile pe care le vei vizita, poţi să îţi faci singur programul, iar micile abateri de la plan nu deranjeză pe nimeni. De altfel, eşti mereu cu prietenii tăi iar astfel amintirile devin mai autentice. Totodată, e posibil să cheltui mai mulţi bani deoacere trebuie închiriată o maşină, plăteşti autobuze sau chiar bilete de avion (pe care trebuie să le rezervi din timp). Intinerarul este o bătaie de cap în plus pentru că acesta trebuie să fie finalizat cu câteva săptămâni înainte, până la ultimul detaliu, pentru a şti exact zilele alocate şi rezervările pentru cazare.

Întreaga experienţă W&T îți oferă mai multe decât visul american. Ajungi să descoperi oameni din diferite ţări, cu diferite obiceiuri, culturi noi, situații care te ajută să te dezvolți, dar mai ales ajungi să te descoperi pe tine însuți. Pentru mine, acest program a fost o experienţă unică, care nu ar putea fi înlocuită de nimic altceva. Mi-a oferit oportunitatea de a-mi face prieteni din multe culturi, am reușit să vizitez unele din cele mai mari atracții turistice americane, și mai ales am reușit să simt acel „vibe american” despre care toată lumea vorbește.

Pentru mulţi dintre noi, America e o lume îndepărtată, paralelă cu viaţa pe care o trăim aici. Însă ştim cu toţii cât de bine e să fii student şi cât de multe oportunităţi avem. Trebuie doar să ne informăm cu privire la ele, să avem curajul de a “explora necunoscutul” şi de a profita de ceea ce ni se oferă.