#FACEM o schimbare în voluntariat

0
1892

Ajunge și o secundă să le simți energia pozitivă. Voluntarii #Facem chiar fac o diferența atât în comunitate clujeană, cât și în cea târgumureșeană prin proiecte, prietenie și devotament. Împreună cu Georgiana Tamba, asistent coordonator al comunității clujene și membru în echipa de Comunicare și PR, am descoperit mai bine povestea acestei organizații.

Cum ai descrie Facem într-o propoziție?

Îndrăznesc să formulez o frază, sper că nu e problemă.

#Facem este despre tinerii ambițioși, proactivi și inventivi care contribuie, prin proiectele și evenimentele în care își pun sufletul, la mult râvnitul ,,mai bine” al comunității în care se află.

De la ce vine numele Facem?

În momentul în care a trebuit să-i dăm un nume organizației, îmi amintesc că ajunsesem după îndelungi căutări la 2 idei finaliste. Balanța a înclinat, în cele din urmă, spre #Facem deoarece simțeam că ne reprezintă. Echipa noastră este formată din omuleți implicați care își canalizează resursele pentru ca lucrurile să se întâmple în Târgu Mureș și, mai nou, în Cluj-Napoca.

Această extensie a venit odată cu mutarea a câtorva membri – printre care ne numărăm eu și Ovidiu Mărginean – în Cluj. Ne doream să rămânem conectați cu oamenii de acasă, dar ne era greu să lucrăm de la distanță, așa că am creat o extensie a organizației pentru comunitatea clujeană.

Unde a început totul?

O după-amiază ploioasă din primăvara anului 2018, o cafenea prietenoasă și o echipă entuziasmată în fața unui nou început.

Eram o mână de tineri care voiam să dezvoltăm concepte de proiecte prin care să valorificăm potențialul Târgu Mureșului. Lucram deja de 2 ani împreună, sub egida Școala de Valori, un ONG care promovează educația non-formală, iar cu fiecare eveniment deveneam mai uniți și mai uimiți de câte putem realiza cu determinare.

Legat de procesul de înființare a unui ONG, mărturisesc că nu îl cunoșteam prea bine, dar după direcțiile trasate de președintele organizației – Horia Grigoraș – și după alte câteva săptămâni de fugit după adeverințe și declarații, am reușit.

Prin ce vă diferențiați de alte ONG-uri?

Cred că amprenta pe care am reușit să o lăsăm în urma noastră constă în energia pe care o transmitem prin proiectele noastre. Încercăm ca fiecare concept de eveniment pe care îl creăm să aibă o notă distinctivă și autentică. Bineînțeles că pe lângă evenimentele externe, ne orientăm și spre cele interne care să ne aducă mai aproape unii de ceilalți și din care să rămânem cu ceva.

Photo: Ber.Zsolt | https://www.facebook.com/berzsoltphoto

Povetește-ne un moment critic prin care a trecut Facem și cum l-ați depășit?

De-a lungul timpului organizația a trecut prin câteva așa-zise metamorfoze. Mai mereu căutam formula ideală în care să funcționăm și am mers pe principiul trial and error. Când simțeam că forma în care lucram nu ne satisfăcea, ne reorganizam. Un punct critic a fost reprezentat de un astfel de moment în care simțeam că avem nevoie de o schimbare. Încă nu împlinisem un an de existență și inevitabil ne-am lovit de mai multe provocări.

În momentul de față putem spune că ne-am stabilizat și suntem mulțumiți de modul în care ne-am structurat.

Cheia unui ONG este echipa care îl compune. Cum vă mențineți legătura strânsă?

Eu una nu cred într-o relație pur profesională într-o echipă. De aceea, de fiecare dată când încep un proiect (fie că vorbesc despre facultate, fie că mă refer la #facem) încerc să leg o relație de prietenie cu toți coechipierii mei. Aceste prietenii profesionale evoluează de cele mai multe ori în niște relații mai strânse. E aproape firesc. Interesele pe care le împărtășim și timpul pe care îl petrecem împreună conduc, vrând sau nevrând, la mai mult decât discuții despre bugete și logistică.

Care sunt 3 calități ale unui voluntar Facem?

Dacă ar fi să creez o rețetă pentru un voluntar #facem, știu sigur că un ingredient care nu ar lipsi ar fi curajul. Chiar și după atâtea momente de încercat terenul din afara zonei noastre de confort, ne sperie la început gândul de a trece din nou dincolo de comoditate. Orice fărâmă de teamă se spulberă odată cu entuziasmul simțit pe parcurs, iar, la final, suntem ,,răsplătiți” pentru îndrăzneala noastră.

O altă calitate ar fi creativitatea. Indiferent de materiile pe care le studiem – unii la școală, alții la facultate – pe toți ne leagă un spirit creator care scoate din noi cei mai iscusiți inventatori de proiecte.

Nu în ultimul rând, țin să menționez dorința voluntarilor de a face lucrurile profesionist și cu o atenție sporită la detalii, calități care sunt la fel de valabile și în viață.

Ce proiecte ați dezvoltat sau în care v-ați implicat până în prezent?

Scopul ONG-ului nostru este acela de a bucura atât comunitatea târgumureșeană, cât și pe cea clujeană prin participarea noastră activă. Astfel, încercăm să acoperim o paletă cât mai largă de acțiuni: sociale, culturale, de ecologizare și de educație non-formală. Printre evenimentele care ne sunt cele mai dragi ținem să menționăm Zacusca de Artă, Verde-n Față și proiectul #facemVoluntariat. De asemenea, pregătim noi ediții și proiecte și suntem nerăbdători să le împărtășim de-ndată ce contextul ne va permite.

V-am observat activitatea de pe rețelele de socializare, cum vă mențineți motivați în perioadele „moarte”?

Pentru că împreună prind contur cele mai faine idei, încercăm să ne ținem aproape unii de alții. Facem în așa fel încât să ne vedem cât mai mult și sub orice formă (exclusiv online, mai nou). Chiar și atunci când nu avem de lucrat la un proiect, găsim noi un pretext să ne auzim și să ne asigurăm că toată lumea e bine, sănătoasă. În urma acestor întâlniri ajungem să fim mai optimiști și mai motivați să continuăm munca.

Pe final, dacă ați fi o melodie, care credeți că ar reprezenta mai bine Facem?

Melodia pe care am ales-o este Oamenii sunt încă frumoși, de la Subcarpați. Merită să facem muncă voluntară și să ne oferim din timpul și energia noastră. În final, e vorba despre oamenii frumoși în care alegem să credem în continuare.

Redactat de: Giurcanu Cristina-Elena