GAMING – beneficiile jocurilor video

0
2697

Întotdeauna a existat o dezbatere când vine vorba despre gaming; jocurile video au fost criticate de majoritatea persoanelor, care presupun că te fac leneș, dăunează creierului sau îți distrug viața socială, însă nu au avut niciodată dovezi științifice care să susțină acest lucru. Credeți sau nu, cercetările științifice confirmă faptul că jocurile video au, de fapt, numeroase avantaje cognitive și sociale. Efectele pozitive ale jocurilor video sunt diverse, de la o mai bună memorie și dezvoltarea abilităților de rezolvare a problemelor, la o dispoziție îmbunătățită și sporirea abilităților sociale.

Jocurile video îți dezvoltă cultura generală cum nimic altceva nu ar putea, într-un mod interactiv și plăcut. Spre exemplu, simulările pe calculator permit oamenilor să studieze trecutul în moduri care nu au fost niciodată posibile. Vă puteți aprofunda în diverse puncte ale istoriei și puteți învăța jucându-vă, deoarece învățarea vine ca un bonus în această activitate. Jocurile God of War, Mount & Blade, Battlefield I și seria Assassin’s Creed (și multe altele) au fost create de persoane care au petrecut sute de ore documentându-se despre anumite evenimente istorice, în jurul cărora au construit povestea, ajutând tinerii să-și facă o idee reală despre ce s-a întâmplat în trecut.

Cercetările au demonstrat că experiența jocurilor poate îmbunătăți dezvoltarea cognitivă, cum ar fi îmbunătățirea atenției și vigilenței, a memoriei și o mai mare sensibilitate la contraste. Jocurile video necesită o strategie și o concentrare foarte mare. Mediile jocurilor care au o grafică 3D sunt extrem de bogate în stimuli, iar acest lucru face ca navigarea în lumea virtuală să fie foarte similară cu navigarea în lumea reală. Mai mult decât atât, jucătorii sunt capabili să-și concentreze atenția și să urmărească obiecte în mișcare, deși există numeroși factori de distragere, ceea ce îi ajută să își formeze reflexele, deoarece necesită o coordonare mână-ochi din partea jucătorului.

Totodată, oamenii presupun că dacă îți petreci timpul liber jucându-te, ajungi antisocial. Jocurile video nu sunt doar medii distractive; ele servesc, de asemenea, ca o oportunitate puternică de socializare, în special pentru adolescenți. Peste 90% dintre tinerii care joacă jocuri video sunt conectați prin intermediul unei rețele, unde au posibilitatea nu doar să comunice, ci și să își îmbunătățească vocabularul în limba engleză.

Bineînțeles, jocurile video aduc numeroase beneficii atâta timp cât nu ne lăsăm purtați de val și nu abuzăm de ele. Mai în glumă, mai în serios, experții în jocuri video au creat un model hidos care reprezintă felul în care ați putea arăta dacă nu vă reduceți dependența de jocuri. De la lipsa de somn și deshidratare, până la lipsa de vitamina D, acestea sunt doar câteva dintre implicațiile fizice ale petrecerii orelor online, pe un scaun, departe de lumina soarelui și de activitatea fizică.

Petrecerea timpul într-un mod moderat pe jocurile video aduce foarte multe beneficii. Până la urmă, ai dreptul să faci ce te face fericit cu timpul tău liber și nimeni nu are dreptul să îți spună contrariul. Jocurile video le permit oamenilor să se relaxeze, să-și reînnoiască energia și îi ajută să fie mai productivi în alte domenii ale vieții. Deci, dacă îți place să te joci, go for it, încearcă numai să nu abuzezi de ele.

Redactat de: Larisa Annamaria