Indiferent de împrejurările sociale în care ne aflăm, situaţia prezentă ne afectează şi ne face pe fiecare în parte mai vulnerabili în faţa crizei cauzate de efectele pandemiei, iar statisticile care ne sunt arătate ne confirmă, pe zi ce trece, acest lucru. Totuşi, pe măsură ce tot mai mulţi oameni conștientizează situaţia, fie din empatie, fie din simpla dorinţă de a ajuta, contribuie zilnic, în diverse forme, la depăşirea ei.
Solidaritatea joacă un rol de bază, iar sectorul ONG se află în prima linie atunci când vorbim despre ameliorarea efectelor epidemiei şi implicit sprijinirea comunităţii noastre. Pentru a facilita strângerea de donaţii, tinerii de la Code4Romania au lansat, alături de Guvernul României, platforma digitală RoHelp.ro care adună la un loc toate direcţiile în care se poate dona într-un mod sigur, în care ajutorul va fi folosit în scopul pentru care a fost cerut.
Până în prezent, website-ul cuprinde o listă cu toate organizaţiile care au nevoie de sprijin, iar vizitatorii sunt ghidaţi mai departe în funcţie de tipul de ajutor pe care vor să îl ofere: financiar, cu bunuri sau cu propriul timp, prin participarea la activităţi de voluntariat.
Bogdan Ivănel, unul dintre co-fondatorii Code4Romania a explicat, conform Europa FM, cum funcţionează şi cum se diferenţiază RoHelp de celelalte mişcări de strângere de fonduri:
Banii merg prin transfer bancar direct în contul ONG-ului respectiv. Cu cât aceste organizaţii cheltuie fondurile strânse prin platformă, o să vezi la zona de donare de bani o secţiune de raportare. Ei vor spune acolo cum au cheltuit banii, ca să avem toată transparenţa.
Iniţial, platforma a fost gândită pentru a combate riscul seismic, în cazul unui cutremur major. Odată ce criza va lua sfârşit, platforma va rămâne pe server, urmând să fie folosită pentru situaţii de urgenţă.
RoHelp.ro este un proiect realizat de Guvernul României prin Autoritatea pentru Digitalizarea României, în parteneriat cu Code4Romania și Federaţia Fundaţiile Comunitare din România – FFCR.
Material realizat de: Elena Bejinaru