Poate gândul îți zboară la cele petrecute, poate nu ești sigur de ce vrei pentru că ai ceva ce nu îți lasă cale liberă. În ciuda a tot, trecutul, prezentul și viitorul trebuie să fie amicii tăi.
Câteva răspunsuri din partea unei persoane specializate ne poate deschide ochii oricând. Alexandra, în calitate de psiholog clinician și psihoterapeut a detaliat câteva răspunsuri la care majoritatea au nelămuriri.
- Cum poate un om să nu devină ceea ce l-a marcat în trecut?
Trecutul face parte din viața noastră și ne influențează în diverse moduri, indiferent că ne dorim sau nu. Fie că vorbim despre anumite evenimente care ne-au implicat pe noi în mod direct, fie că vorbim despre evenimente care i-au implicat pe cei din viața noastră, evenimente la care am fost martori sau despre care doar am auzit, acestea își vor lăsa amprenta asupra noastră. Important este să înțelegem modul în care ne influențează, să căutam să “așezăm” aceste experiențe în așa fel încât să ne putem folosi de ele într-un mod în care să ne permită să alegem singuri ceea ce vrem să fim.
- De ce devenim dependenți de ceva ce ne face rău?
În multe cazuri, în spatele unei dependențe se află o depresie nerezolvată.
Dependența este o cauză fundamentală a unei indisponibilități emoționale. Atunci când o persoană devine dependentă de o anumită substanță (alcool, droguri, tutun etc.) sau de un anumit comportament (sex, pornografie, jocuri video etc.), aceasta încearcă inconștient să-și umple anumite goluri privind partea afectivă.
A procesa anumite traume înseamnă, printre altele, a fi în contact cu emoțiile declanșate de un eveniment traumatic ceea ce presupune a retrăi evenimentul din trecut. Acest lucru poate fi dureros și copleșitor și atunci calea mai accesibilă pentru individ devine cea a dependențelor care nu fac decât să anestezieze emoțiile și trăirile dureroase.
- Ce trebuie să facă parte din om, uitarea sau acceptarea?
Cu siguranță că mulți oameni își doresc să uite anumite evenimente sau experiențe mai puțin plăcute, însă dacă aleg să facă acest lucru fără a le integra, acestea vor căuta să iasă la suprafață exprimându-se prin diverse forme care pot afecta pe viitor atât sănătatea psihică, cât și cea fizică.
Consider că pentru a putea trece peste, avem nevoie mai întâi să trecem prin. Și când spun “să trecem prin”, mă refer la a ne lua timpul de care avem nevoie pentru a intra în contact cu emoțiile și trăirile pe care ni le-au declanșat întâmplările din trecut, a le accepta ca fiind parte din noi și a le oferi spațiul necesar să se manifeste. Ulterior, important este sensul pe care alegem noi să-l dăm acestor experiențe.
- De ce majoritatea oamenilor cu un trecut tulburător devin oameni reci?
Oamenii reci din perspectivă afectivă și comportamentală, sunt oameni care în urma unor experiențe dureroase din trecut, și-au creat, de cele mai multe ori inconștient, un scut, o carapace pentru a se proteja. Vorbim așadar, despre procesele psihice inconștiente numite mecansime de apărare. Prin intermediul acestor mecanisme oamenii încearcă să controleze anumite emoții mai puțin plăcute evitându-le pe acestea și situațiile care le-ar putea declanșa. Când emoțiile sunt evitate și controlate, acestea sunt “anesteziate”, iar acest lucru i-ar putea determina pe cei din jur să-l perceapă pe individul în cauză ca fiind rece.
- Ce este esențial pentru un om: să se deschidă în primul rând cu el și apoi cu ceilalți sau invers?
Pentru a putea fi deschis într-un mod sincer și autentic cu ceilalți, un om are nevoie să învețe mai întâi să fie deschis cu el însuși. Cunoașterea de sine și înțelegerea propriului mod de funcționare constituie un fundament solid și sănătos dacă ne raportăm mai ales la relaționare, fie că vorbim despre relația pe care o avem cu noi înșine sau cu ceilalți.
- Ce înseamnă un om vindecat de trecut?
Vindecarea vine odată cu acceptarea. Atunci când acceptăm că experiențele, indiferent de cum ni se arată, fac parte din viața noastră și au rolul de a ne forma, de a ne maturiza intelectual și emoțional, putem vorbi despre vindecare.
Un om vindecat de trecut este un om care a integrat experiențele din urmă și le-a oferit un sens în funcție de propriile lui filtre. Din orice experiență, fie aceasta extrem de dureroasă și traumatizantă, întotdeauna putem scoate ceva pozitiv. Cum am mai spus, totul depinde de sensul pe care noi alegem să-l oferim.
- Cum faci să te reîmprospătezi psihic și fizic?
Sănătatea fizică și cea psihică se află în permanență conectate și se influențează reciproc. Așa cum trupul necesită igienă, la fel putem vorbi și despre o igienă a minții. Așa cum trupul necesită exercițiu fizic, la fel și mintea are nevoie de exercițiu care să stimuleze gândirea, imaginația și toate celelalte procese psihice. Este important de reținut faptul că anumite traume psihice neprocesate pot ieși la suprafață prin somatizare. Mai exact, acestea vor căuta să se exprime prin intermediul corpului provocându-i acestuia diverse afecțiuni precum probleme gastrointestinale, dificultăți de respirație, disfuncții sexuale etc.
Pentru reîmprospătarea fizică recomand fără doar și poate practicarea sportului. Reîmprospătarea psihică o privesc ca pe o îmbinare a sportului fizic cu cel al minții practicat prin citit, interacțiuni sociale diverse, vizionarea filmelor și de ce nu, din când în când o ventilare emoțională prin intermediul ședințelor de consiliere psihologică și psihoterapie.
- Pe ce să pună accent un om odată ajuns independent?
Cred că un om „ajuns pe picioarele lui” înseamnă mai presus de toate un om cu o maturitate emoțională semnificativă. Dacă ne gândim la ambele perspective, mai exact maturitatea emoțională și la stabilitatea financiară, este nevoie ca accentul să fie pus într-un mod echilibrat în așa fel încât individul să exploreze și să acorde atenție constant atât părții emoționale, cât și celei intelectuale.
Îngăduința te poate face fericit. “Mirosul” unui nou tu, cel ce acceptă, cunoaște și conștientizează ce-și dorește, este avantajul ce te poate apropia de procesul unei reușite.
Redactat de: Rotărița Andreea