Pe lângă efectele „adverse” ale excesului de date mobile, virtualul aduce și bucurie. De pildă, această navigare continuă prin online ne-a făcut să aflăm de existența lui Iv. De acest poet al lumii digitale, care a adunat numai pe pagina sa de Facebook aproximativ 50.000 de urmăritori.
Cel care se află în spatele acestui pseudonim și deține drepturile de autor ale poeziilor prezentate în continuare s-a lansat în anul 2009, iar de atunci a ales să păstreze anonimatul, foarte puține date personale ale acestuia fiind publice.
În anul 2015, a fost invitat la Europa Fm, iar cu această ocazie, cititorii săi au putut să afle că este de origine din Focșani, iar la bază este inginer de telecomunicații. La scurt timp după terminarea facultății, a realizat că nu asta își dorește și a avut suficient curaj cât să înceapă căutările. Așa a apărut Iv și a sa naivitate, la aproape 10 ani mai târziu.
Cine este Iv cel Naiv, pe lângă personajul fictiv?
Sunt tată, iubit, fiu, bucătar în timpul liber, călător neobosit, pasionat de sport, cinefil, fotograf amator și un dansator foarte slab.
De unde vine, în fond, această asociere cu „naivitatea”?
Naivitatea este, desigur, un submarin
din care ies rar, foarte puțin.
În rest, privesc lumea prin al său periscop
și navighez, cel mai adesea fără scop.
Bacovia era trist, Eminescu, un etern romantic. Tu cum ești?
Naiv.
Când și în ce ce mod a început povestea poeziei tale?
Am început prin a-i scrie iubitei mele de la acea vreme tot felul de lucruri pe servețele, pe frigider, pe mail, pe sms. Ei i s-au părut atât de frumoase, încât m-a încurajat să le public. N-am fost prea sigur că are sens, dar am făcut-o și n-a fost chiar așa de rău.
Între timp, poetul a publicat și în format fizic o parte din creațiile sale. Cele care nu se regăsesc pe site-ul său, pot fi citite și răscitite, până la înțelegere și simțire, în volumele „Versez”, „Uibesc”, „Nesfârșesc”, „Cartea săruturilor” și „16 poezii de iubire pe care mi le-aș fi scris mie dacă aș fi fost tu”. În plus, el a scris și o carte pentru copii, numită „Povești de trezit copiii”, iar de ceva vreme, lucrează la un roman.
Contrar a ceea ce ar face o persoană care ar observa aprecierile primite și un anumit grad de succes, Iv a ținut ca identitatea lui să rămână secretă, nu din motive de marketing, ci din onestitate față de sine.
Cred foarte tare că oamenii ar trebui să se bucure de operă, nu de autor. Apariția autorului în preajma operei sale nu face decât să deturneze atenția cititorilor. Și mai cred că celebritatea deformează oamenii, a explicat acesta.
De ce ai ales lumea online-ului în primă fază pentru a-ți expune poeziile?
Pentru că online-ul e a doua realitate a zilelor noastre, care tinde să devină cea mai importantă realitate a zilelor noastre.
Pentru unii, găsirea inspirației este un întreg proces anevoios. La tine cum apare, ce anume îți activează latura creativă?
Mă inspiră oamenii, păsările, norii. Și, foarte des, iubita mea. Nu mi se întâmplă să nu am inspirație, ci doar să nu mă pot uita suficient de atent în jurul meu sau în mine. Și atunci iau o pauză.
Nici pe timpul izolării nu ai renunțat la scris, ci ai oferit urmăritorilor tăi un dram de alinare și visare. Cum a venit ideea proiectului „Dragoste în vremea pandemiei”?
Ideea proiectului a fost a actriței Alina Oancea. M-a sunat într-o zi și mi-a zis: „Auzi, Iv? Nu vrei ca vocea mea liniștitoare și versurile tale naive să facă izolarea oamenilor mai ușoară?”. Am zis “da” pe loc și m-am apucat de scris. Apoi, lucrurile au evoluat și proiectul a devenit motiv de colaborare cu zeci de ilustratori sau oameni pasionați de ilustrație și actori. Am anunțat pe pagina mea dorința de a colabora și am primit câteva zeci de solicitări. A fost puțin copleșitor, dar mă bucur că am avut timp să le administrez pe toate. A fost o perioadă extraordinară din acest punct de vedere, în care am întâlnit mai mulți oameni decât în condiții normale. O adevarată bucurie să cunosc atâția oameni talentați.
Și poate că, într-o zi, acest proiect se va transforma și într-o carte, cine știe?
A fost oare și pentru tine o formă de a-ți menține intact spiritul liber atunci când pandemia ne-a furat acest sentiment?
A fost o formă de libertate în vremuri de constrângere. Un semn de sănătate într-o convalescență a umanității. O formă de optimism în niște vremuri nu prea vesele. Pe mine m-a ajutat și știu sigur că și pe alții.
Bucurie. Asta mi-a urat Iv la final. Iar asta este ceea ce ne oferă el, practic, de când s-a hotărât să scrie.
*Surse foto: ivcelnaiv.ro
Redactat de: Pop Bianca-Alexandra