Jurnal de călătorie. Din Paris, cu dragoste

0
1707

Să rătăcești pe străduțele pavate care se îngustează printre clădirile acoperite de iederă, cu pereți de piatră din Montmartre este un privilegiu. Râsetele oamenilor de pe terasele aranjate ca la expoziție pe marginea pietonalei te fac să îmbrățișezi aerul boem al Parisului, iar mirosul de croissant proaspăt te poartă prin fiecare patiserie zărită.

Parisul este martor a numeroase povești de iubire, inclusiv a mea cu orașul în sine. Există multe motive pentru care acest fenomen e inevitabil. Poate pentru că artiști de pretutindeni vin aici pentru a-și găsi inspirația sau poate pentru că bulevardele largi, aglomerate de buticuri si restaurante te cuprind cu farmecul lor.

După prima întâlnire, rămân cu o dorință imensă de a povesti tuturor despre frumusețile ascunse în cele douăzeci de arondismente ale Parisului. Astfel, te invit într-un tur virtual al orașului, realizat din perspectiva unui călător îndrăgostit de ce a descoperit. Nu știu dacă pe propria ta lista a orașelor de vizitat se află și Parisul, însă la sfârșitul acestui articol sunt sigură că îl vei nota.

Montmartre

Montmartre este un loc bucolic, situat pe cea mai înaltă colină a Parisului. Oriunde ți-ai întoarce privirea ți se arată un peisaj pitoresc, peisaj care a fost sursă de inspirație pentru pictori impresioniști ca Vincent Van Gogh sau Claude Monet.

Străzile șerpuite prin cartier au de o parte și de alta case colorate, înconjurate de verdele crud al grădinilor. În fața bazilicii Sacré-Cœur, te așteaptă o priveliște panoramică asupra orașului, iar undeva în colț se înalță și Turnul Eiffel, care pare atât de micuț.

Casa care se scufundă

Câțiva pași mai în dreapta bazilicii, zărești o casă portocalie, pitită după un deal cu iarbă deasă.

Cu aparatul de fotografiat în mână, observi efectul optic care se creează dacă îl înclini spre stânga, astfel încât dealul oblic este acum drept. Voilà, acum casă se scufundă!

Moulin Rouge

La poalele colinei Montmartre se află celebrul cabaret Moulin Rouge.

Petreceri extravagante, cu șampanie din abundență și cancanul sunt elementele cheie care descriu acest local. Roșul morii de vânt te poartă cu gândul la entuziasmul, pasiunea dansatoarelor de cabaret și a cartierului Montmartre în timpul perioadei Belle Époque.

Muzeul Luvru

Coborând spre primul arondisment, descoperi piramida Luvrului.

Aceasta servește ca intrare în cel mai mare muzeu de artă din lume. Pe fântânile care înconjoară construcția se reflectă, ondulate, razele soarelui. Vizita prin muzeu e precum o călătorie în timp, admirând operele de artă ale lui Leonardo Da Vinci sau sculpturile franceze din aripa Richelieu.

Grădina Tuileriilor

Din fața muzeului se întinde o alee lungă și prăfuită, care dezvăluie o oază verde în inima Parisului: Grădina Tuileriilor.

Pe scaunele verzi, ușor rabatate din jurul celor două fântâni ale grădinii, localnicii se relaxează citind o carte sau servind o cafea, departe de aglomerația orașului.

Bulevardul Champs-Élysées si Arcul de Triumf

Străbătând întreaga alee, ajungi pe Champs-Élysées. Magazine de lux, restaurante cochete, teatre și cinematografe te așteaptă să le treci pragul. Auzi claxoanele mașinilor care traversează bulevardul, acompaniate de acordeonul artiștilor de pe trotuare. La capătul îndepărtat al Champs-Elysées, se înalță grandios Arcul de Triumf.

*sursa foto: unsplash.com

Turnul Eiffel

Din dreptul Arcului de Triumf, pornești la pas spre Turnul Eiffel. Printre clădirile cu fațade beige, cu balcoane dispuse simetric, îl surprinzi deja. Peluza dinspre Champ-de-Mars este decorată de păturile de picnic ale localnicilor. Te așezi în dreptul lor și admiri ca un parizian, frumusețea turnului.

Fluviul Sena

Turul orașului ia sfârșit printr-o plimbare pe Sena. Întrucât este seară, deasupra valurilor fluviului, luminile stradale strălucesc tremurânde. Meditezi asupra călătoriei tale și te întrebi dacă farmecul Parisului stă în cartierele animate din Montmartre sau în liniștea Senei pe timpul serii.

Dintre toate descrierile Parisului, doar văzând cu ochii proprii îi vei înțelege cu adevărat povestea și te vei îndrăgosti iremediabil.

Redactat de: Tocuţ Claudia Iulia