Lights on Romania aduce noi surprize în 2019

0
1872


Lights on Romania este un proiect ce colaborează cu arhitecți de pretutindeni, consacrați sau începători, pentru a aduce publicului larg arta prin intermediul instalațiilor de lumini. Scopul acestora este reprezentarea problemelor cotidiene. De asemenea, multe dintre aceste instalații sunt expuse în spații sau zone convenționale, cu scopul de a fi reactivate. În acest sens a fost lansat la Cluj-Napoca în 2015 un concurs pentru iluminat festiv și în 2018 un festival de light-art.

În acest an, evenimentul se va desfășura între 21 noiembrie – 15 decembrie, perioadă în care ne vom putea bucura de toate instalațiile. Tema acestei ediții este Conștientizarea, cu un accent deosebit pe trei aspecte importante: arhitectură, mediu și relația individ-comunitate.

În 2019, festivalul aduce mai multe elemente de noutate și diversitate. Unul dintre acestea este spațiile de expunere a instalațiilor, care devin tot mai neconvenționale și îndrăznețe pentru clujeni, oferindu-ne posibilitatea să ne reconectăm cu orașul. Vom putea vedea instalații de lumină deasupra străzii (Strada Potaissa), în incinta unor clădiri precum The Offfice sau pe unele clădiri foarte cunoscute în Cluj (Biblioteca Județeană Octavian Goga”). Printre instalațiile din acest an se numără: Mi-e dor de Tine, Și Mie, We are Here, Tunelul, Gaia, Coloana de lumină a infinitului, Tentacule, Păianjenul Arhitect și Avioanele de hărtie.

Organizatorii evenimentului au pregătit și o hartă, în baza căreia putem să ne facem propriul traseu. Însă, dacă sunteți adepții tururilor ghidate, atunci vă anunțăm că acestea sunt organizate zilnic până pe 15 decembrie și pornesc de la ora 18 din Târgul de Crăciun.

Din acest an, Lights on Romania are două festivaluri partenere din NovergiaFactory Light Festival din Slemmestad și Fjord Oslo. Această asociere va permite atât mobilitatea tinerilor artiști români și norvegieni între festivaluri, cât și o colaborare strânsă în materie de restaurare și revitalizare a monumentelor istorice prin metode inovative și creative.

Chiar dacă, Lights on Romania organizează evenimente culturale și artistice în Cluj-Napoca, organizatorii nu s-au limitat doar la atât. În data de 7 noiembrie au inaugurat la Londra, la Canary Warf, mesajul pe care toți românii din diasporă, sau familiile lor de acasă, îl așteaptă. Și anume, “Mi-e dor de tine“. Acest mesaj are o continuare frumoasă, în Cluj-Napoca, pe Podul Elisabeta, unde pe 21 noiembrie, răspunsul “Și Mie” a fost primit. Mulți români au plecat înafara țării pentru a obține un trai mai bun pentru familiile lor, purtând în suflet un dor imens față de casă și tot ce le este mai drag. Faptul că îi despart mii de kilometri de România, nu înseamnă că n-ar prefera să se întoarcă în țară și să fie alături de cei dragi în cele mai importante momente.

Dacă anul trecut am putut admira Luna, atunci anul acesta Lights on Romania a adus Pământul. Instalația Gaia aparține artistului britanic Luke Jerram și o puteți vedea în complexul de birouri The Office din Cluj-Napoca. Acolo, macheta Pământului la o scară de 1.8 milioane mai mică este menită să împărtășească efectul de Observare (Overview Effect) trăit de astronauți în spațiu. Astfel, publicul larg își dă seama de ce ar trebui să avem în continuare grijă de planeta mamă, singura planetă ce poate susține viața umană în aceste moment. Mulți oameni ignoră studiile în legătură cu schimbările climatice, dar Lights on Romania a decis să le facă cât mai vizibile pentru public în vederea obținerii unui impact pozitiv asupra oamenilor.

Tentacule este o altă instalație care ne-a surprins anul acesta, fiind creată de Filthy Luker din Marea Britanie. Instalația o găsiți la Biblioteca Județeană Octavian Goga” , unde atrage tot mai mult atenția curioșilor, dornici de carte. Credem că instalația se potrivește cu biblioteca, care găzduiește o lume a basmelor și comorilor literare, ce trebuie descoperite de toată lumea.

Așteptăm cu nerăbdare continuarea proiectul Lights on Romania, dar și surprizele ce urmează sa fie anunțate în legătură cu evenimentele ce sunt deja în curs de desfășurare.

Sursă: Pagina de Facebook – Lights on Romania.

Redactat de Fluțăr Alina-Elena.