Poate sună mai din topor, dar românului îi place să facă haz de necaz. Iar în vremuri tumultoase, acesta caută diferite forme de amuzament care să îl destindă câtuși de puțin. Ca predecesorii noștri, și generația noastră urmărește să își ia doza de amuzament. Simțul umorului este clar distinct și se manifestă, adeseori, prin meme-uri.
Pătrunse din mediul extern, acestea au început să fie folosite de studenți, crescând intensitatea lor pe timp de pandemie. Înainte de a pătrunde în esența meme-urilor din țara noastră, trebuie să descoperim ce stă cu adevărat în spatele acestui fenomen fără precedent.
Conform Enciclopedia Britannica, cuvântul meme provine din grecescul mimema, care înseamnă a imita. Acesta a fost introdus de către biologul evolutiv britanic Richard Dawkins în lucrarea sa „The Selfish Gene”.
Dawkins a comparat meme-urile cu genele și a vrut să arate că, la fel ca genele umane, ideile și meme-urile sunt supuse unor procese naturale de selecție, marcând diferite generații.
Meme-urile sunt preconizate că ar fi apărut înaintea Internetului, însă primul care și-a făcut simțită prezența în online a fost cu bebelușul care dansa Cha-Cha-Cha.

De la acest punct și până în prezent, piața meme-urile a crescut odată cu social media. Acestea au prins rădăcini în cultura generației noastre și, fără să ne dăm seama, comunicăm mai multe mesaje despre noi prin meme-urile pe care le apreciem.
Acestea targhetează segmente care devin unitare în fața unui adevăr incontestabil. Exemplul de mai jos surprinde realitatea la nivel de continent: extinderea Coronavirusului. Elementul distinctiv este apelul la sentiment, prin intermediul versului „Surpriză, suntem aici s-o invadăm”, care provine din melodia „Undeva-n balcani”, compusă de Puya feat. George Hora. Piesa a definit direcția unei generații și a declanșat nostalgia copilăriei în care fredonam versurile, fără a le înțelege complexitatea.

De asemenea, meme-urile cresc nivelul de empatie prin prezentarea unor situații pe care tânărul le întâmpină sau e posibil să le întâmpine și să le considere hilare. Acesta le împărtășește grupului său, având loc o legătură puternică între membrii care împărtășesc același nivel de amuzament.

Astfel, meme-urile imortalizează trăirile, emoțiile și dificultățile prin care trecem. Ne sustrag de la monotonia cotidiană și creează o punte de legătură cu prietenii noștri. Pe timp de pandemie este inevitabil să nu ne delectăm cu aceste surse de creativitate, întrucât ele sunt doza zilnică de optimism.
Redactat de: Giurcanu Cristina-Elena