Mihnea Covaci – dragoste pentru modă și stil

0
2305

Mihnea Covaci, student la Universitatea de Artă și Design, visează să ajungă un designer renumit. Tânărul a participat la numeroase competiții în acest domeniu, unde adevăratul lui talent a fost remarcat, cea mai importantă pentru el fiind Art East Iași 2019, unde a câștigat premiul I pentru cea mai bună ținută. Mihnea creează piese vestimentare complexe, creative, cu accesorii bine gândite, special pentru persoanele care vor să își arate personalitatea prin stil.

Pe lângă pasiunea pentru modă, acesta face și dans sportiv de performanță, unde a participat la diferite competiții, având rezultate foarte bune. A urmat Liceul de Arte Vizuale „Romulus Ladea”, din Cluj-Napoca, unul dintre cele mai bune din România în acest domeniu. Se consideră norocos și recunoscător, deoarece la îndrumarea profesoarei Vitz Tünde a reușit să își dezvolte latura artistică, să se exprime prin forme și culori exact așa cum își dorește și să nu îi fie frică să își asume riscuri. Pasiunea lui pentru modă este una mare, iar ambiția pe care o are o să îl conducă cu siguranță unde și-a propus.

Cum a început povestea ta în acest domeniu?

Pot să spun că pasiunea mea pentru design a început de când eram foarte mic. Probabil o să sune clișeic, dar desenam mereu haine când eram copil și eram sigur că asta vreau să fac când voi deveni adult. Ceea ce îmi place cel mai mult în acest domeniu este că poți schimba gândirea unui om printr-o ținută.

Prin ochii lui, fashion-ul reprezintă „o poartă spre o lume futuristă, unde poți să fii tu și să arăți ceva inspirațional”. Ca orice alt artist, Mihnea încearcă prin creațiile sale să aducă ceva diferit societății, să distrugă monotonia. Piesele vestimentare create de el au ceva special, observându-se foarte ușor talentul de care dă dovadă, fiind creativ și mai ales, cel mai important, atent la detalii.

Care este piesa ta vestimentară preferată?

Piesa vestimentară preferată pe care am realizat-o face parte din ultima mea colecție, ZooShock. Rochia este neagră, cu animal print și consider că elementele din care este compusă îmi reprezintă cel mai bine stilul.

Ai avut haine trimise la Bravo, ai stil!, ne poți vorbi puțin despre asta?

Da, a fost o experiență interesantă. Am avut două rochii care au apărut la emisiunea TV, Bravo, ai stil! în sezonul 5, și au fost foarte apreciate de către jurați. Am luat legătura cu participanta Corina Sucarov, întrebând-o dacă ar fi interesată în vreo piesă vestimentară și a acceptat cu plăcere. Corina este o persoană dinamică și a purtat hainele cu atitudine, un criteriu foarte important care îți face ținuta să strălucească.

Tânărul a avut până acum două expoziții, Byzantine Collection, în 2018, prezentată la City Fashion Week și ZooShock, în 2019, prezentată la Sungarden Resort, expoziții care s-au bucurat de o apreciere din partea vizitatorilor. Deși sunt extrem de diferite una de cealaltă, încercând să abordeze stiluri diferite, Mihnea și-a lăsat cu siguranță amprenta pe fiecare ținută în parte.

Cum ți-ai descrie sumar colecțiile Byzantine Collection și ZooShock?

Byzantine Collection este o colecție inspirată după mozaicurile Bizantine și conține elemente manuale. Cromatica, materialele și formele încearcă să redea spiritul perioadei, dar într-un mod mult mai actual și personal. Mozaicul bizantin reprezintă bogăție, strălucire și eleganță, iar eu asta am încercat să creez.

Zoo Shock este o colecție foarte puternică. Conține multe elemente contrastante, volume, culori și detalii care cu siguranță îți atrag atenția. Este o colecție versatilă, ținutele se pot combina între ele și cuprinde 10 ținute diferite.

Ce te inspiră în creațiile pe care le faci?

Când vine vorba despre o colecție este mai dificil, dar ideile îmi vin spontan. Pot spune că am noroc, fiind pasionat de designul vestimentar găsesc inspirație în tot ce mă înconjoară, niciodată nu a existat un singur lucru. Uneori am chiar multe idei și îmi e greu să aleg dintre ele.

Care sunt etapele prin care ai trecut până să ajungi la finalizarea colecțiilor?

Primul pas este alegerea conceptului. Partea a doua, bineînțeles, a fost documentarea; am început să caut imagini, referințe stilistice și nu numai, am realizat câteva planșe care să arate spiritul colecției, iar apoi am trecut la schițe. Da, poate fi considerat un parcurs lung și complex, dar nimic nu se compară cu sentimentul pe care îl primești când vezi finalizarea proiectelor.

Cum plănuiești să evoluezi și unde te vezi peste câțiva ani?

Acum plănuiesc să termin Facultatea de Modă, din Cluj-Napoca, dar în viitor mi-aș dori să progresez în acest domeniu în străinătate. Mi-aș dori probabil să ajung în Milano, deoarece acolo este mult mai promovată accentuarea fashion-ului. Fiind capitala modei, ai foarte multe oportunități.

Mihnea Covaci este, într-adevăr, un om talentat, care va ajunge prin ambiția și perseverența de care a dat dovadă de-a lungul anilor, exact unde și-a propus. Talentat, creativ și ingenios, cu piese vestimentare complexe și pline de inspirație, merită aprecierea tuturor. Când vine vorba despre rolul unui artist, tânărul designer spune că „în artă, regulile sunt făcute să le încalci”. Dacă sunteți curioși de piesele vestimentare create de el sau de ideile pe care le are, nu ezitați să accesați link-ul contului său de Instagram, @covacimihnea sau @mihneacovacidesign.

Mihnea, keep it up!

Redactat de: Larisa Annamaria