Cu toții știm despre realitatea defrișărilor care se întâmplă acum în România și nu numai. Defrișarea este un proces economic care se întâmplă de foarte mult timp, pentru că lemnul este o resursă foarte importantă și profitabilă. Oamenii au locuit lângă păduri timp de mii de ani, folosind lemnul pentru diferite lucruri, fără să afecteze echilibrul natural, dar în ultimele secole populația a crescut mult, iar oamenii au început să folosească mult mai mult lemn, să îl vândă ilegal peste hotare și să taie păduri doar pentru că aveau nevoie de spațiu ca să construiască orașe, clădiri, fabrici. Deși a fost un subiect atât de discutat între cetățeni și mulți oameni luptă împotriva defrișărilor ilegale, nimeni nu pare să le poată opri. Conform unei platforme online numită Global Forest Watch, bazată pe imagini publicate de sateliți NASA, 300.000 de hectare de pădure au fost tăiate în România din 2001 până in 2016.
Chiar dacă defrișările continuă, multe inițiative de plantare a copacilor au început, iar înarmați cu multă iubire pentru pădure și determinare să ajute, 3 tineri plini de speranță (Filip, Robert și Ana) au început călătoria lor de a vinde artă pentru a salva planeta, puțin câte puțin, prin crearea unui proiect numit „Muma Pădurii”. Scopul lor este să planteze un milion de copaci prin vânzarea unor brățări hand-made, făcute din lemn și pictate de artiști români. Pentru fiecare brățară pe care o vând, ei vor planta un copac, sperând să sensibilizeze oamenii în contextul defrișărilor ilegale, dar de asemenea să mai facă un pas spre a ajuta la rezolvarea lor și să restaureze pădurile românești.
În folclorul românesc, „Muma Pădurii” înseamnă mama pădurii și este asociată cu o femeie nebună, bătrână, care locuiește în pădure. Ea este spiritul protectiv al pădurii, care are grijă de animalele rănite, de copaci, plante, și veghează pădurea, speriind și fugărind oamenii care ar vrea să îi facă vreun rău.

Filip Baschir, CEO Muma Pădurii, ne-a oferit câteva detalii despre acest proiect.
De unde a început ideea cu Muma Pădurii?
Acest proiect a început dintr-o durere și dintr-un sentiment de neputință. Am fost binecuvântat să copilăresc la Săvârșin, unde casa noastră este la marginea pădurii. Crescând pe acolo, am început să apreciez mult natura și să iubesc să fiu în pădure, unde poți să auzi cum cad în 5 minute 10 copaci. Zgomotul ăla, făcut de un copac mai înalt decât un bloc cu 4 etaje, care cade și rupe în cădere încă câțiva pomi, ne-a motivat. Putem face ceva, chiar putem. Dacă vrei și te implici poți schimba multe. Noi vrem să începem prin a planta 1 milion de copaci, ceea ce înseamnă cam 250ha de pădure.
Care este scopul pe care îl aveți în minte prin acest proiect?
Scopul este să plantăm un milion de copaci. Acesta este scopul fizic, palpabil. Mai avem un scop la nivel educativ și de responsabilizare. Ne dorim să spunem povești, să filmăm prin pădure, să călătorim prin țară și să arătăm câte motive avem de a fi mândri de țara și cultura noastră. Vrem să promovăm implicarea și să le dăm ocazia oamenilor să vină mai aproape de natură. Această apropiere de natură trebuie legată de responsabilizare. Ce obligații avem noi, ca oameni, atunci când ieșim în natură? Cum trebuie să o respectăm?
Doar prin combinația dintre iubire și respect putem să ne asigurăm că viitoarele noastre generații vor avea păduri și parcuri în care să se plimbe.
Cine face brățările și de unde se inspiră?
Brățările vor fi făcute în colaborare cu organizația “Un Loc din Timișoara”. Practic, brățările care vor planta fiecare un puiet, vor fi făcute de tineri instituționalizați care trec printr-un program de integrare socială. Suntem mândri că putem atinge 2 aspecte importante cu un singur produs. Culorile brățărilor sunt inspirate din pădure și vom avea o nouă colecție în funcție de fiecare anotimp.
De asemenea, vom vinde și tricouri pe care le vom imprima cu design-uri făcute de ilustratori români.
Ai vrut să creezi un business cu impact social sau a fost o consecință a ideii?
Am vrut mereu să fac un business cu impact social. Cumva, ideea de a face o firmă doar pentru bani nu a fost suficient de motivantă pentru mine. Poate sunt prea puțin capitalist și prea milienial pentru binele meu. În orice am facut, am încercat să implic cumva această latură. Acum am primit de la univers oportunitatea să atingem două probleme sensibile prin intermediul aceluiași proiect.
Crezi că antreprenoriatul social are potențial în Romania?
Cred că este singura noastră șansă, nu doar că are potențial. E clar că sistemul merge prost și că nu urmează nici o schimbare prea curând din direcția aia, așadar factorii schimbării trebuie să fim noi restul. În primul interviu făcut de Muma Pădurii, Alin Ușeriu spune foarte bine: ”când începi cu metrul tău de acasă și ai grijă de el și îl respecți, atunci începe schimbarea.” Tot mai mulți tineri sunt porniți să facă ceva cu adevărat important pentru că sunt sătuli să audă aceeași placă. Eu cred că în perioada următoare, proiecte ca și Muma Pădurii vor apărea ca ciuperca în pădure, exact pentru că tinerii vor să vadă că lasă ceva în urmă. Important este să fie încurajați, sprijiniți și lăudați.
Când și unde vă propuneți să plantați copacii?
Chiar dacă această vorbă din bătrâni: ”De vrei un lucru făcut bine, fă-l cu mâna ta” are mare dreptate, noi ca reprezentanți ai noului val de înțelepciune, am decis să mergem pe o altă zicală: ”Ceea ce nu cunoști, Externalizează”. Așadar, Muma Pădurii a făcut mare, mare parteneriat cu cei de la Tășuleasa Social, care sunt experți în plantat. Fac asta de peste 14 ani, au plantat mult peste un milion de copaci și sunt tare faini așa ca oameni! Deci plantăm unde zic fainii de la Tășu că plantăm!
Redactat de: Chirvase Maria