Noaptea Porților Deschise la Teatru

0
2263

Teatrul Național din Cluj-Napoca și-a deschis porțile și ne-a vrăjit pe toți.

În fiecare decembrie al ultimilor ani, Noaptea Porților Deschise la Teatru este încărcată de atmosfera Crăciunului. Oaspeții teatrului au fost așteptați pe toate rangurile clădirii pentru a lua parte la activități inedite, pentru toate vârstele.

Porțile s-au deschis la ora 18:00, când au și început atelierele. La intrarea în teatru ne-au întâmpinat voluntarii care ne-au ghidat către evenimentele din programul serii.  

Inaugurată în 1906, clădirea Teatrului Național Cluj-Napoca poartă o puternică încărcătură arhitecturală și istorică, fapt ce a făcut ca programul să fie închinat tradiției și centenarului.

În Sala mare a avut loc un curs de inițiere în dans „100 de minute de dansuri tradiționale Românești”, unde oamenii au avut ocazia să danseze pe scena teatrului și să învețe jocuri populare din toate regiunile țării.

După dansurile tradiționale, „100 de ani de muzică tradițională românească” ne-au încălzit sufletul în această lună a centenarului românesc. Ca să se mențină aceeași notă, pe scenă au apărut negreșit „100 de ani de teatru românesc”, jucat pe scena Teatrului din Cluj-Napoca.

Pe tot parcursul serii, am putut fi martori ai „100 de ani de poezie românească”, unde actori ai teatrului recitau iar noi îi ascultam cu ajutorul unor căști care să estompeze forfota vizitatorilor.

În foaierul primului rang, și-a făcut loc și un Târg de Crăciun în miniatură, unde am mers în pauzele dintre spectacole și activități.  Pentru a nu uita de spiritul sărbătorii, un eveniment caritabil s-a desfășurat pe tot parcursul serii: #100 de zile pentru Andreea, pentru o tânără studentă care a aut un grav accident de mașină în SUA.

În același timp au avut loc ateliere de pictură pe globuri, pe piatră și de confecții, care i-au ținut ocupați pe copii veniți la teatru.

Un eveniment cu un impact mare a fost întâlnirea față în față cu actori ai Teatrului. Ioan Isaiu, Elena Ivanca sau Diana Buluga au stat la masă cu vizitatorii și au vorbit 15 minute despre ce au simțit. Și tot cu aceeași dorință de apropiere a avut loc o sesiune de întrebări și răspunsuri între actori și public.

La finalul serii, Ada Milea și actori ai Teatrului Național Cluj-Napoca, au susținut un concert de muzică de teatru, încheiat târziu în noapte.

După o noapte atât de încărcată, sutele de vizitatori au plecat cu bucurie în suflet; bucuria Crăciunului și a tradiției, bucuria spectacolului și a compasiunii. Ne-au făcut să apreciem comorile din jurul nostru și ne-au adus aminte că ar trebui să mergem la Teatru mai des.

Redactat de Valentina Vasile

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here