Săptămâna trecută, Organizația Studenților din Universitatea Babeș-Bolyai a împlinit 23 de ani de la înființare. Din păcate, pandemia de COVID-19 a împiedicat desfășurarea Galei OSUBB 23, însă acest lucru nu i-a făcut pe membri să se bucure mai puțin de încă un an de activitate desfășurată cu succes. Săptămâna aceasta, în seria dedicată organizațiilor studențești, vorbim despre OSUBB – la 23 de ani de activitate.
OSUBB a fost creată pentru a susține studenții din UBB, fiind singura organizație studențească care este alături de aceștia indiferent de facultatea la care studiază. Plină de viață, cu membrii implicați și o tradiție lungă, OSUBB reușește să reunească oameni din toate domeniile sub un singur nume. Mai multe despre cum e să faci parte din această organizație ne spune Cătălin Filip, membru OSUBB de 3 ani.
Spune-ne, pe scurt, cine e OSUBB.
OSUBB este o organizație non-guvernamentală, constituită la nivelul Universității Babeș-Bolyai, care are ca principal scop reprezentarea drepturilor și intereselor tuturor studenților din Universitate. Pe lângă aceasta, OSUBB desfăşoară diverse proiecte şi activități pentru a oferi studenților o viață mai cât mai frumoasă și mai diversificată.
De asemenea, OSUBB este o mare familie care evoluează împreună de la an la an și care le oferă voluntarilor numeroase momente și amintiri de neuitat.

Care sunt principalele proiecte/activități?
- Caravana UBB, proiectul care își depășește an de an limitele, ajungând în tot mai multe orașe ale țării pentru a prezenta elevilor din clasele a XI-a și a XII-a oferta educațională a UBB și oportunitățile de voluntariat din Cluj-Napoca
- Junior Summer University, o universitate de vară prin care elevii de clasa a XII-a experimentează viața de student în Cluj-Napoca timp de două săptămâni
- UBB Fest, un festival dedicat studenților cu activități sportive, culturale și profesionale
- Edu Open, o competiție de dezbateri atât pentru studenți, cât și pentru elevi.
- Trix, care pune față în față bobocii aflați la prima lor sesiune cu studenții mai mari și mai experimentați, deja veterani ai examenelor, prin sesiuni de mentorat în cadrul cărora pot afla atât diverse tips&tricks despre cum să învețe și să-și organizeze timpul, cât și ce să facă și ce să nu facă în sesiune
- Sfertul Academic, o revistă scrisă de studenți ce cuprinde oportunitățile și noutățile de interes din Cluj-Napoca pentru studenții noștri. Toate acestea dau culoare vieții de student, făcând-o mult mai dinamică.

Povesteste-ne cea mai grea încercare prin care ai trecut în OSUBB.
De aproape 3 ani de când sunt membru al acestei organizații am trecut prin diverse încercări și provocări care m-au ajutat să mă dezvolt tot mai mult, de la simplu voluntar, la coordonator de proiect și chiar de departament.
Cât despre ,,încercări grele”, acestea au început să fie prezente în această perioadă de izolare socială, perioadă în care întreaga activitate a organizației a fost sistată. Fiind parte a echipei de coordonare a proiectul UBB Fest, proiect ce inițial avea să se desfășoare în luna mai, am ajuns în situația de a anula festivalul ca urmare a evoluției pandemiei. După aproape un semestru în care am muncit foarte mult să punem pe foaie toate ideile și propunerile de activități, după ședințe îndelungate în care am realizat întregul concept de festival, după numeroase contactări pentru a căuta sponsori și facilitatori am ajuns în momentul de a nu putea pune în practică toate aceste lucruri. Acest fapt, pot spune, că reprezintă cea mai ,,grea încercare” prin care am trecut în OSUBB până în acest moment.
Restul lucrurilor ce nu au avut întotdeauna un rezultat pozitiv au reprezentat doar ferestre spre noi perspective pe care le-am descoperit în urma diverselor provocări și situații mai puțin plăcute cu care am avut de-a face.

Ce crezi ca face ca OSUBB să se diferențieze de alte organizații studențești?
Prin activitatea pe care o desfășoară, OSUBB nu încearcă să se diferențieze de celelalte organizații studențești, ci împreună cu acestea să răspundă tuturor nevoilor studenților, asigurându-le oportunități cât mai diverse de petrecere a timpului liber și de dezvoltare. Ceea ce face ca OSUBB să fie special în felul său este numărul mare de membri cu ajutorul cărora bazele organizației rămân solide, pasiunea voluntarilor pe care o pun în desfășurarea proiectelor, precum și fericirea de pe fața lor atunci când ne adunăm la ,,căsuță”, locul în care fiecare idee prinde aripi.
Dacă organizația ar fi un joc de societate, ce joc ar fi și de ce?
Activity este un joc de societate care ne-ar putea reprezenta, deoarece munca în echipă, îmbinată cu buna dispoziție sunt pilonii esențiali ai organizației. De asemenea, fiecare contribuie într-o oarecare măsură la dezvoltarea organizației și nimeni nu rămâne în urmă, de unde și motto-ul nostru ,,Numai împreună suntem toți”. La fel ca la joc, fiecare membru are un rol esențial și este special în felul său. De asemenea, la fel precum jocul, și Organizația are diverse provocări pentru membrii săi, fiecare dintre acestea reprezentând o oportunitate de dezvoltare, de a descoperi noi lucruri și de a experimenta.

Ce ai vrea sa stie comunitatea din Cluj despre OSUBB?
Oricând ai nevoie de un prieten, de un umăr pe care să plângi, de distracție și de activități prin care să înflorești, te așteptăm la OSUBB. Ne pasă cu adevărat de comunitatea în care trăim, iar acest lucru se poate observa prin implicarea noastră continuă în diverse activități și proiecte.
OSUBB împlinește 23 de ani de la înființare. Ce ii doresti organizatiei pentru urmatorii 23 de ani
Au trecut 23 de ani plini de culoare, de visuri împlinite și de momente de neuitat pe care OSUBB le-a adăugat la albumul său. Pentru următorii 23 de ani, doresc acestei minunate organizații să rămână la fel de implicată și devotată cauzei ei, și anume aceea de a primii mii și mii de membri cu care să crească și să evolueze împreună. Pe lângă acest lucru, îi doresc ca fiecare proiect să devină din ce în ce mai amplu, ca fiecare voluntar să devină un adevărat ambasador care să ducă mai departe activitatea acesteia și să rămână permanent ,,cea de-a doua casă” pentru întregile generații de studenți care vor veni.
La mulți ani, OSUBB!

Federația Tinerilor din Cluj și echipa Cluj for Youth felicită OSUBB pentru cei 23 de ani de activitate și le urează cel puțin atâția ani de proiecte reușite și reprezentare studențească!
P.S. O dată cu aniversarea, Organizația a anunțat că melodia “Nu mă opri” a truperi Les Elephantes Bizzare a devenit noul imn oficial. Așa că, poți asculta imnul OSUBB aici.