Outer Banks – serialul generației Z

0
3225

Serialul aduce în prim plan povestea unor adolescenți ce provin din medii sociale diferite, dar care în ciuda problemelor personale, reușesc să rămână împreună până la final, demonstrând că prietenia poate învinge orice.

Outer Banks este unul dintre cele mai noi seriale cu adolescenți de pe Netflix, sezonul 1 debutând cu 10 episoade pline de acțiune și dramă pe data de 15 aprilie 2020. Frații Jonas și Josh Pate, premiați cu cel mai bun scenariu la festivalul de la Stockholm și cu premiul juriului la Festivalul Cognac pentru filmul Deceiver (1998), alături de Shannon Burke au creat acest serial. Șase din cele zece episoade au fost regizate de Josh Pate, iar Valerie Weiss (nominalizată la premiul BAFTA cu filmul Transgressions) și Cherie Nowlan, câte două fiecare.

Actorii Chase Stokes și Madelyn Cline din Stranger Things fac din nou echipă, iar personajele lor, John B și Sarah Cameron, trăiesc o poveste de dragoste ce încalcă convențiile societății din oraș, făcând parte din clase sociale diferite.

Drew Starkey, care a apărut în Love, Simion și în Ozark, are o performanță impresionantă ducând dependența lui Rafe de droguri la un nivel de credibilitate extrem de ridicat. Mai mult, disperarea sa cauzată de sevrajul său este extrem de reală, arătând publicului tânăr implicațiile negative ale consumului de droguri.

Rudy Pankow, premiat pentru rolul său din Deviant (2018) la Festivalul Internațional de film Humbold, reușește să exprime stările emoționale intense ale lui JJ: disperarea cauzată de bătăile repetate primite de la tată, panica cauzată de intrarea în pușcărie, euforia de a sta intr-un jacuzzi cumpărat din bani furați.

Charles Esten din The Postman, Nashville și Swing Vote, are misiunea de a-l interpreta pe Ward Cameron, cel mai complex personaj al serialului. Acesta este un om de afaceri manipulator ce reușește să-și acopere propriile crime, să-și mintă propria familie și poliția, dar și să fure aurul în valoare de 400 de milioane de dolari găsit de gașca lui John B, după ce cumpără proprietatea unde erau îngropați.

Titlul reprezintă o localitate situată pe șirul de insule de barieră ce măsoară 320 de kilometri în lungime din largul coastei statelor Carolina de Nord și Virginia de pe coasta de est a Statelor Unite. Cu toate acestea, serialul a fost filmat în orașul Charleston din Carolina de Sud.

Acțiunea serialului este complexă, fiind construită pe mai multe planuri. Pe de o parte, este prezentată antiteza dintre snobi (înstăriții insulei) și albituri (clasa muncitoare) prin personaje adolescentine. Gașca lui John B, formată din Pope, JJ, Kiara, corespunde albiturilor ce sunt în conflict cu prietenii lui Rafe, Kelce, Barry, Topper. Acesta începe pe plajă când Topper aproape îl îneacă pe John B într-un acces de furie, iar JJ îl oprește după ce îi pune pistolul la tâmplă.

Pe de altă parte, John B încearcă să își găsească tatăl dispărut și să descopere aurul de pe nava Royal Merchant alături de prietenii săi. Totodată, se îndrăgostește de Sara, spre indignarea ambelor tabere, iar familia ei îl salvează din mâinile Protecției Copilului. Ea este rebela ce se desprinde de grupul social de apartenență, ceea ce demonstrează tăria caracterului său. Kiara este personajul oglindă al Sarei, întrucât îl iubește pe Pope, un albinos.

Polițiștii din Outer Banks sunt corupți, fapt demonstrat când împart între ei banii găsiți în camera de hotel a unui localnic decedat (,,fiecare își ia partea”). Șeriful orașului, Susan, trebuie să găsească persoana responsabilă pentru moartea lui Big John și a încă unui localnic.

Outer Banks reușește să prezinte toate aspectele legate de viața de adolescent: relația cu gașca, petrecerile din liceu, viciile vieții de noapte, prima iubire, relația cu părinții, dorința de a fi independent prin câștigarea primilor bani, orientarea către o facultate, curiozitatea de a desluși mistere sau de a afla lucruri noi.

În comparație cu alte seriale cu adolescenți precum Elita, Baby sau Riverdale, ritmul acțiunii este mai alert, personajele aflându-se într-o continua evoluție și mișcare. Putem observa o asemănare între căutarea comorii și cea a demascării criminalului Masca Neagră din Riverdale. De asemenea, povestea de dragoste dintre Samuel și Carla din Elita poate fi o corespondentă cu cea dintre Sara și John B, din moment ce în ambele cazuri este vorba despre dragostea unui băiat din clasa muncitoare pentru o fată bogată.

Regizorii au profitat din plin la filmările din mișcare, cameramanii aleargă după actori în cadrul unor scene precum cea de la începutul serialului când gașca lui John B fuge de paznici sau când fuge de indivizii ce doresc să găsească aurul de pe Royal Merchant. De asemenea, s-au filmat mai multe scene și sub apă: când tinerii caută pe fundul oceanului nava Royal Merchant sau când Sara și Topper sar de pe acoperiș în piscină. Majoritatea scenelor cu bărci sunt filmate din dronă, făcându-le mai spectaculoase. O parte din secvențele cu surfing sunt filmate în slow motion pentru a prezenta abilitățile impresionante ale adolescenților de a practica acest sport complicat.

Coloana sonoră a serialului este alcătuită din muzică rock/electronică, diferite sunete de ambianță sau din vocea lui John B care relatează evenimentele. Ținutele din serial variază de la rochiile și cămășile scumpe ale snobilor până la tricourile simple și pantalonii scurți purtați de albinoși. Costumul de scafandru este folosit în încercarea de a găsi indicii pe barca găsită în mlaștină. Printre elementele de recuzită se numără lanterne, arme, droguri, motociclete, jet ski-uri sau Volkswagen-ul T1 al lui John B.

În scena din hamac umbrele sunt folosite pentru a contura elementele de decor și siluetele personajelor, creând un efect spectaculos, din moment ce expresiile lor nu sunt vizibile. Putem observa că baieții nu sunt machiați deloc, vânătaia de la ochi al lui John B este reală. Fetele sunt machiate la petreceri, dar în majoritatea scenelor nu sunt machiate.

Outer Banks construiește o poveste complexă, cu multe întorsături de situație, cu personaje dinamice cărora nu le este frică să fie ei însăși, cu defectele și calitățile lor. În plus, gașca lui John B demonstrează că prietenia este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții cotidiene ce trece dincolo de orice fel de bariere.

Redactat de: Lungu Cristian