Cu o deschidere deosebită spre artele plastice, Ioana Mănăilă își cultivă pasiunea prin picturile pe lemn. Are 20 de ani și studiază din 2018 științele politice, în cadrul FSPAC, din Cluj-Napoca. Atunci când are timp liber, Ioana se refugiază în universul desenelor și picturilor, cărora vrea să le dea viață prin amprenta personală.
Introducerea în lumea artei
Cum programul de la facultate este deseori solicitant, Ioana și-a dat seama că se poate destinde prin intermediul artelor plastice. Cu toate acestea, talentul și l-a descoperit de când era încă în clasele primare:
Desenam tot ce mi se părea interesant și ceea ce credeam că poate fi, în final, un rezultat reușit. Am început cu desenele în creion și cu reprezentarea personajelor din desenele animate. Asta îmi era ocupaţia, pe lângă cea de elev. Până acum un an, desenam doar în creion. Eram atentă la detalii, iar asta mă atrăgea cel mai mult, până am descoperit pictatul.
Se inspiră din lucrurile pe care le observă în jurul său – cele pe care le consideră cu adevărat deosebite. Este adepta unicității, lucru vizibil în toate lucrările sale, care nu sunt reproduceri ale unui prototip. Materialele realizate, în final, pot spune o poveste independentă față de toate celelalte lucrări existente:
La foarte multe târguri organizate în Cluj-Napoca vedeam semne de carte handmade, ceea ce m-a provocat să încerc să mi le fac singură. De la semne de carte, am ajuns să pictez orice cred că poate prinde viață cu puțină culoare: globuri de Crăciun, tricouri, tocător, linguri, cutii pentru bijuterii din lemn, bucăţi de lemn mici și mari folosite pe post de tablouri, pahare de sticlă și ceramică, ș.a.
După ani și ani, Ioana a ajuns la concluzia că pictura este o lume în care, deseori, se pierde cu orele:
Reprezintă momentul meu preferat de relaxare, în care îmi pot lăsa imaginația să-și facă „de cap”. De multe ori îmi iau cele necesare și plec într-un colț, pe principiul „îmi iau jucăriile și plec”, fără a fi supărată, ce-i drept, ci chiar entuziasmată.
Cromatica peisajelor
Dacă ne referim la suprafețe, Ioana preferă să picteze pe lemn. Însă, uneori, acest criteriu poate fi anulat, dacă un obiect pe care îl vede, are nevoie de o pată de culoare pentru a deveni excepțional:
Eu am început prin a-mi personaliza aproape orice lucru. Pe toate mi le-am făcut singură. Îmi place să împărtășesc această muncă, în care mă dedic întrutotul, cu persoanele apropiate și cu cei din familie. Picturile pe lemn le consider terapie pentru suflet.
Ioana face, în cea mai mare măsură, desenele de tip peisaj. Motivul este reliefat cu ușurință:
Îmi conferă libertatea de a combina, atât elementele pe care le folosesc în ceea ce pictez, cât și culorile. Totodată, îmi antrenează atenția pentru detalii.
Desenele pe care le face, sunt alese în funcţie de starea sa de spirit. Același lucru este valabil și pentru culori – calde sau reci:
Însă, sinceră să fiu, de cele mai multe ori optez pentru cele calde, fiindcă îmi place foarte mult să pictez apusuri. Îmi doresc ca lucrările mele să ofere căldură, să transmită emoţie, să ducă cu gândul spre apusul de la malul mării, unde poți simți briza și nisipul cald.
Picturi pe lemn
Într-una din plimbările sale prin mall, fără a neglija rutina de a trece prin papetărie, Ioana a descoperit bucăţi mici de lemn, cu diferite forme, ovale și rotunde. Erau expuse pentru vânzare. Se apropia data de 1 Martie și își dorea să le ofere prietenelor sale un cadou special, de suflet. Așa că a cumpărat micile bucăți de lemn, în ideea că le va transforma în mărțisoare personalizate. Cum nu experimentase până atunci pictatul pe lemn, a privit totul ca pe o provocare. În final, a reușit să facă patru picturi reprezentative, care: îmi place să cred, au devenit speciale pentru prietenele ele.
Ustensilele pentru realizarea picturilor sunt alese în concordanță cu dimensiunile suprafeței pe care pictează, textura materialui, ș.a. Pentru lemn, Ioana foloșeste acuarele acrilice și pensule cât mai subţiri, pentru a evidenţia detaliile. Pe cele mai groase le utilizează la realizarea fundalurilor.
Pentru a putea picta pe lemn, trebuie să acorzi atenție mai multor etape. Ioana spre exemplu, face astfel:
Procesul a ajuns să fie simplu pentru mine, deoarece știu ce am de făcut. Suprafața din lemn o procur gata finisată. Eu mă ocup de schiţa picturii, având grijă să mă încadrez în dimensiunile obiectului pe care lucrez. Îmi pregătesc culorile și restul materialele necesare. Apoi, mă închid în bula mea de lucru, adică încep să pictez, cu atenţie, răbdare și mult entuziasm. Ultimul lucru pe care îl fac este să aștept să se usuce și să dau lemnul cu lac special, pentru a-i conferi rezistenţă în timp.
Dificultăți și satisfacții
Pictatul este, în mod evident, una dintre pasiunile Ioanei. Consideră că, deși pictează de mulți ani, mai are multe de învățat, însă este dornică să o facă, mai ales pentru că vrea cu ardoare să evolueze. Cu toate acestea, timpul pe care și-l dedică nu este văzut ca o povară. Una dintre problemele pe care le-a sesizat este că, din mulțimea de idei pe care le are, nu știe mereu pe care dintre ele să o ducă prima dată la bun sfârșit:
Atunci când faci ceva cu drag, nu ţi se pare nimic dificil, dar există și etape care-ţi pun câteva piedici. Pentru mine, una dintre ele o reprezintă detaliile și să le fac să iasă cum îmi doresc. Mărturisesc și că, uneori, mi-e greu să decid ceea ce vreau să realizez.
Părerile constructive ale celor din jurul său sunt cea mai mare satisfacţie: Mă refer la cuvintele și zâmbetele calde, completate de încurajări ca „Bravo! Continuă!”. Chiar și atunci când eu nu sunt mulţumită pe deplin de rezultat, aceste persoane mă fac să iubesc ceea ce, până la acel moment, nu îmi plăcea în totalitate. Contează foarte mult să ai susţinere. Iar eu o apreciez din plin când o primesc.
Planuri de viitor
În viitor, Ioana își va continua studiile în domeniul ales, cel al Știinţelor Politice și, în paralel, dorește să afle cât mai multe despre pictură, desen: Mi-am propus să evoluez, atât în ceea ce privește planul profesional , cât și pe cel personal. Și, de ce nu, să le ofer și altora din bucuria mea.
În încheiere, Ioana vă transmite următorul mesaj:
Faceți ceea ce vă place, însă nu oricum, ci cu suflet și din suflet.
Realizat de: Elena-Ioana Crăciun