Planeta albastră – undeva între imagine și cuvânt. Cunoaște-o pe Rachel Foster, artista care transpune poveștile oamenilor în poezie și desen

0
1874

Poate aveți impresia că o să vă vorbesc despre astronomie, însă nu e așa. ,,Planeta albastră” este într-adevăr un loc, unul în care nu toată lumea poate pătrunde ușor. Nu am fi reușit să dezvăluim misterul acestei planete fără ajutorul unor tinere studente la Comunicare și Relații Publice, pasionate și dedicate cu adevărat proiectelor pe care le fac. Arseni Rebecca, Giurcanu Cristina, Halați Roxana și Orgovan Anita au reușit să organizeze un eveniment minunat în cadrul căruia oamenii interesați și curioși au putut să o cunoască pe artista acestei planeteRachel Foster, studentă la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca și ”o introvertită cu o mare fascinație pentru oameni. O activistă a cuvântului și o visătoare. Iar nu în ultimul rând, o mare adeptă a adâncimilor”, așa cum se descrie ea.

”Pe planeta mea e în permanență toamnă, așa am convenit eu să fie. Alegerea mea e simplă, toamna e anotimpul sufletului, e anotimpul liniștii sufletești și plinătății trupești […] Planeta mea e oricine iubește cu toată ființa lui pe cineva într-o seară de octombrie.”

Atunci când vorbește despre planeta sa, Rachel se referă la intimitatea sufletului său, la locul unde se simte ”acasă”. Dar ce face această planetă să fie atât de frumoasă? Imaginea și cuvântul – desenul și poezia. Două lucruri asupra cărora Rachel se dedică cu tot sufletul. Desenul a fost prima ei pasiune, însă la scurt timp acesta a fost urmat de dragostea pentru poezie.

Și-a dat seamă că are talent la desen într-o zi de vară când, pentru prima dată, a realizat un portret care a făcut-o să ”prindă aripi”. Când vine vorba despre arta cuvântului, a poeziei, aceasta nu folosește reguli, pur și simplu cuvintele curg, iar inspirația vine în mod natural.

”Desenez mereu oameni, însă miezul lucrărilor e în ceea ce se află în interiorul acestora, în spatele cărnii. Fețele sunt doar mijloace prin care caut să transmit.” Oamenii, vremea de afară, emoțiile, trăirile și experiențele sunt doar câteva dintre lucrurile ce o inspiră. Lucrarea preferată realizată de către ea este o ilustrație denumită ”Listen”, iar explicația ei este una cât se poate de simplă: ”E vorba de un portret în care personajul are gura acoperită, iar pe bluză, asemănător unor broșe, sunt prinse o mulțime de guri surprinse în diverse ipostaze. Povestea este aceea că nu doar cuvintele vorbesc, ci totul despre o persoană vorbește. Dacă cineva chiar vrea să pătrundă în adâncurile altcuiva, trebuie să cunoască întâi arta tăcerii.”

Lucrările sale au întotdeauna ”omul” în centru, căci, spune ea, ”omul animă spațiul, iar lumea fără om e un decor absurd și înfiorător.”
”Lucrurile nu se întâmplă peste noapte”. Răbdarea și sinceritatea sunt două calități care, în opinia lui Rachel, contează cel mai mult pentru un artist. Într-adevăr, lucrurile reușite necesită timp și multă muncă, iar atunci când ești sincer reușești să transmiți mult mai bine mesajul tău celorlalți.

Pentru că fiecare creație este diferită, procesul realizării acesteia poate dura între 3 ore sau chiar două săptămâni, transmiterea mesajului unei emoții prin imagini necesitând multă concentrare și timp.
”Poezia e tot o imagine, dar nu una palpabilă, ci una care ți se formează în minte. Desenul, e și el tot o poezie, dar scrisă cu linii și puncte care formează un univers vizual.”
Dacă nu ar fi cele două pasiuni ce o fac să se simtă atât de ”acasă”, probabil că ar studia psihologia sau filosofia, căci aceste două domenii i-au captat mereu atenția.

Redactat de Anca Marian.