Prima zi la Summitul Tinerilor ediția a III-a

0
1665

Pentru al treilea an la rând, avem parte de cel mai mare eveniment dedicat mișcării de tineret din România și, mai precis, SUMMITUL TINERILOR – Construiește Europa generației tale. În acest an ne aflăm la Baia Mare, oraș care deține titlul de Capitală a Tineretului din România.

Deschiderea oficială a avut loc la Teatrul Municipal din Baia Mare. unde reprezentanții Federației Organizațiilor Neguvernamentale de tineret din Maramureș ne-au primit cu voie bună. Au fost invitați de seamă din partea Ministerului Afacerilor Externe, Primăriei Municipiului Baia Mare, Consiliului Județean Baia Mare, Agenției Naționale pentru Programe Comunitare în Domeniul Educației și Formării Profesionale, Fundației pentru Dezvoltarea societății civile, dar și membri ai guvernanței programului CAPITALA TINERETULUI DIN ROMÂNIA: Consiliul Tineretului din România, Federația Tinerilor din Cluj, Grupul PONT și Banca Comercială Română.

A urmat o sesiune plenară în care s-a dezbătut, împreună cu reprezentanți din Ucraina, Republica Moldova, Serbia și Bulgaria, care este rolul tinerilor din Estul Europei în societate. Sesiunea a fost facilitată de către Andras Farkas, reprezentant al Grupului PONT.

Ziua a continuat cu o serie interesantă de ateliere ce abordau teme precum: Cum digitalizăm România? Prevenirea HIV prin stand-up comedy, Satul European de Tineret, Tinerii – agenții unei Europe durabile, Mental Health and Wellbeing, ESCape – Corpul European de Solidaritate pentru toți și Oportunități de susținere și dezvoltare a activității de tineret din România.

Un atelier a fost facilitat de către colega noastră Maria Codrea, din partea Federației Tinerilor din Cluj, a fost legat de dezvoltarea tinerilor în mediul rural. Câteva întrebări la care participanții au căutat răspunsul au fost: ”De ce pleacă tinerii din mediul rural? Cum facem să dezvoltăm mediul rural astfel încât tinerii să se întoarcă în acest mediu? Dar și care sunt soluțiile pentru a face mai atractiv mediul rural pentru dezvoltarea unor afaceri?”.

Ziua nu se oprește la finalul acestor ateliere și va continua la o bine meritată seară de socializare în buricul târgului Băii Mari.

 

 

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here