Rolul mentorilor în dezvoltarea profesională

0
2233

Ai întâlnit vreodată un om care să te încurajeze să țintești sus cu forța omului care consideră că nu există alte limite decât cele pe care ți le construiești singur? Voluntar sau nu, mentoratul își face simțită prezența încă din copilărie, având rolul de a ne facilita procesul de clădire al propriei personalități prin preluarea de comportamente și atitudini, dar și pe cel de integrare și acceptare în cadrul societății. Treptat, aceasta devine o selecționare naturală a acelor oameni pe care îi admiri și care consideri că te-ar ajuta să îți transformi în realitate chiar și cele mai îndrăznețe idealuri. Există o singură regulă: mentorul trebuie să fie dispus să își asume rolul.

Știai că Alexandru cel Mare l-a avut ca mentor pe Aristotel? O astfel de relație nu reprezintă neapărat un serviciu, putând să genereze valoare și energie pozitivă pentru ambele părți. Toți ne confruntăm cu situația în care suntem studenți și nu știm cum să abordăm piața muncii. Cu cât ne găsim mai repede un mentor, o persoană cu experiență în industria în care ne dorim să profesăm, cu atât e mai posibil să ne formăm opinii mai pertinente, să facem alegeri potrivite și să privim lucrurile dintr-o nouă perspectivă. Într-un final, toate acestea ne vor transforma într-un model de reușită și o sursă de inspirație pentru alți oameni, devenind și noi, la rândul nostru, mentori.

Din punct de vedere profesional, mentorii reprezintă acea categorie de oameni care excelează într-un anumit domeniu, care și-au construit o reputație solidă definită de profesionalism și puternice valori etice. Cele mai importante criterii pe care ar trebui să le ai în vedere în alegerea unui mentor sunt:

  • deținerea competențelor sau a abilităților pe care vrei să le deprinzi

Indiferent de job-ul pe care vrei să îl ai, va fi mult mai util să ai parte de îndrumarea unei persoane aflate deja în poziția respectivă și care se bucură de apreciere și recunoaștere profesională. Mentorii te ajută să-ți trasezi obiective profesionale și, de cele mai multe ori, investesc în succesul tău la fel de mult precum o faci tu. Astfel, poți să îți dai seama dacă într-adevăr direcția pe care vrei să o urmezi este cea potrivită pentru tine.

  • abilitatea acestuia de a-ți conștientiza punctele forte sau slabe

E posibil să realizezi pe parcurs că job-ul mult visat nu ți se potrivește și să vrei să te orientezi într-o nouă direcție. Pentru a evita o astfel de situație, persoana pe care o alegi ca mentor ar trebui să fie conștientă de profiul candidatului perfect pentru funcția pe care aceasta o ocupă deja și să insiste asupra perfecționării abilităților imperios necesare. Acesta trebuie să îți lanseze constant provocarea de a te autodepăși.

  • acordarea criticii constructive

Rolul unui mentor nu este de a te face să îți pierzi încrederea în tine, ci de a te ajuta să te examinezi pentru a te putea perfecționa. Mentorul trebuie să fie puternic ancorat în realitate, capabil să fie direct și să găsească modul potrivit de a face chiar și cele mai neplăcute remarci. Avem nevoie să cunoaștem adevărul și să învățăm să acceptăm critica constructivă ca fiind o treaptă spre excelență.

  • sprijinul moral și sfaturile practice pe care ți le poate oferi

Mentorul trebuie să continue să creadă în forțele discipolului atunci când acesta își pierde speranța sau motivația și șă îl mențină focusat pe obiectivul final. Astfel, un mentor nu își va etala propria valoare, ci va reflecta valoarea celorlalți. La fel de importantă este și facilitarea accesului la informații greu accesibile publicului larg. Un mentor este cel care te învață lucruri, te modelează și îți trasează o conduită morală și profesională.

Dacă ai regăsit în această descriere o persoană pe care ți-o dorești ca mentor, primul și cel mai important pas este să îi propui și să îi prezinți argumentele potrivite. Nu fi descurajat/ă în cazul în care primești un refuz. Nu înseamnă nicidecum că nu ești îndeajuns de bun/ă. Pur și simplu, aceștia aleg să investească timp, emoții și răbdare în cei în care se regăsesc.

Redactat de: Nicoleta-Ioana Anca