Ruxandra Rădulescu – despre fotografie și creativitate

0
1209

Atunci când vorbim de fotografie, vorbim și despre creativitate. Fotograful și creativitatea merg mână-n mână și cutreieră locații ascunse pe care mai apoi, după un îndelungat proces, ni le prezintă nouă într-o altă formă, trecută prin filtrul lor.

Ruxandra Rădulescu este fotograf. Mai exact, fotograf fine art. Ce este fotografia fine art? Ei bine, fine art este despre o idee, un mesaj sau o emoție. Toate acestea regăsindu-se în fotografie, ca mediu de exprimare.

Ca artist, Ruxandra se autoportretizează drept o lunatică cu iz de seriozitate. Ca om simplu, departe de arta pe care o face, este existențialistă.

Zi de zi învăț cum să trăiesc mai mult acum și aici.

 1. Cum ai început să faci fotografii? A fost dintotdeauna pasiunea acolo?

Totul a plecat de la o veveriță. Eram în pădure și am văzut-o într-un copac. M-am ascuns și am stat inertă printre frunze până când am reușit să o fotografiez. Nu atunci descoperisem aparatul de fotografiat, însă atunci am descoperit fabulosul ,,moment decisiv” al lui Bresson.

 1. Ce alte pasiuni mai ai?

Experimentez cu digital drawing, graphic design, poezii și instalații.

 1. A fi fotograf înseamnă mai mult decât doar plăcerea de a face fotografii, deci ce e dincolo de pasiune?

Tehnica fotografică. Mereu cauți ,,ceva-ul” din fotografie care să-ți stârnească interesul. Poate fi el unghi, lumină, poziția corpului.

 1. Deși ești Fine Art Photographer, așa cum se vede clar în fotografiile pe care le realizezi, faci și alt gen de fotografii pe care poate nu le postezi?

Nu mă identific într-un anumit spectru, dacă îmi place task-ul pot face și fotografii de produs, street style, etc.

Fotografiile pe care nu le postez sunt de cele mai multe ori acele fotografii cărora le lipsește ,,ceva-ul” menționat mai sus.

 1. Ce aparat folosesți în realizarea acestora? Dar programe de editare?

Sony a6000 ; Nikon D7000, nimic deosebit . Ca programe de editare folosesc Photoshop, Corel.

 1. Ce așteptări ai de la fotografiile tale atunci când le faci și le postezi?

Sunt curioasă de feedback câteodată din partea prietenilor apropiați și apreciez critica lor constructivă.

 1. Care sunt criteriile care determină o fotografie reușită?

Un fel de regula de 5 secunde. Dacă mă opresc și mă uit la aceasta mai mult de 5 secunde, înseamnă că în percepția mea este o fotografie reușită și trece la pasul urmator, post-procesarea.

Ruxandra nu se oprește la a face fotografii și atât. Creativitatea ei duce fotografiile la un alt nivel, și astfel ia naștere un proiect. Find me in the dark, Elixir, Out of Context, I’ll be down in 5 sunt doar câteva dintre titlurile alese cu grijă care definesc esența rezultatului final.

 1. Am văzut că ai o colecție frumoasă de proiecte diverse. Cum ia naștere un proiect?

De cele mai multe ori este ceva spontan, încerc să recreez o imagine pe care o am în cap, însă sunt proiecte cărora le acord atenție deosebită, făcându-mi research-ul în ceea ce privește conceptul, simbolistica elementelor, locația etc.

 1. Ce îmi poți spune de ultimul proiect, Zone 4?

Zone 4 este o combinație între street style și editorial. Numele proiectului face referire la “The Zone System” care este un sistem creat pentru a înțelege gradul de lumină și de întuneric dintr-o fotografie.

 1. Care e proiectul tău preferat și care e povestea din spatele lui?

Zone 5, este unul dintre proiectele spontane în care soarele a fost de partea mea. Pe lângă contrastele captivante, este un proiect drag mie deoarece este prima dată când mi-am fotografiat partenerul de viață, documentând astfel puțin rutina sa.

 1. Ai vreun fotograf care te inspiră pentru fotografiile tale?

Gregory Crewdson, Roger Ballen, cu care am avut și plăcerea să mă întâlnesc la o expoziție de a sa.

 1. Ce alte proiecte ai în plan?

Sunt într-un stadiu foarte experimental momentan, am să continui să îmbunătățesc content-ul de pe social media și am să aplic la rezidențiate pentru că sunt în căutare de experiențe noi din punct de vedere creativ.

Ruxandra Rădulescu este cu siguranță un artist. Un artist care promite mai mult, cu o imaginație pe măsură și un apetit sănătos pentru nou. Lucrările ei le puteți găsi pe Bēhance, Instagram sau aici: https://www.artpal.com/ruxandraradulesc.

Redactat de: Dănilă Georgiana