„Sănătatea este mai mult decât absența bolii”

0
1762

Ceea ce faci des poate ajunge să te definească, asta este ceea ce cred cei care fac Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy! Tinerii membri și colaboratori ai acestui ONG vor merge din nou în trei spitale clujene pentru a-i înveseli pe pacienți, chiar în perioada dintre vizitele lui Moș Nicolae și Moș Crăciun. Peste 2.000 de pachete cadou vor fi pregătite de echipa și voluntarii Create.Act.Enjoy pentru oameni aflați în spital.

În perioada 8-12 decembrie, proiectul Terapie prin Artă – ediția de Crăciun va avea activități la Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian” și Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”. În week-end, 100 de pacienți care nu au familia alături vor fi vizitați de voluntarii deveniți „Rudă pentru o zi”. Pachetele cu care „rudele” vor merge în vizită au fost oferite de membri ai comunității locale și vor conține bunătăți care exprimă fără cuvinte sentimentul de grijă față de cei dragi: compot, suc de măr cu cătină, gem și sirop de brad. Voluntarii deveniți rude vor duce cu ei în saloane și cele mai simpatice experiențe de viață, cu care să lege conversații cu pacienții și să-i stimuleze să se gândească la lucrurile care le fac plăcere.

Luni, marți și miercuri, actorii vor fi mimi muzicali și vor colinda toate saloanele și cabinetele cu momente artistice de pantomimă, însoțiți de o coloană sonoră „portabilă”. În plus, la Spitalul de Recuperare, pacienții și cadrele medicale se vor putea reuni la parter să asculte un concert cu pianistul Cadmiel Boțac și cu tenorul Denis Ursan, iar la Spitalul Militar pacienții vor fi invitați să se cufunde într-o atmosferă de sărbătoare, la un atelier de lucru manual, unde vor putea face decorațiuni de Crăciun. Toți cei aflați în spitale în cele trei zile vor primi cadouri, lucru posibil prin implicarea, ca voluntari, a angajaților unei companii din oraș, a cărei reprezentantă a descoperit proiectul la prezentarea rezultatelor pentru ediția din vara acestui an, în cadrul unui eveniment public organizat de asociația de artiști. Datorită entuziasmului unei singure persoane, compania respectivă a decis să doneze o parte din fructele oferite în spital și să-și transforme angajații în „Rude pentru o zi” pentru pacienți.

„Sănătatea este mai mult decât absența bolii, este resursa care le permite oamenilor să-și împlinească aspirațiile, să-și satisfacă nevoile și să se adapteze la mediul în care trăiesc, pentru a duce o viață lungă, productivă și împlinită”, spune Organizația Mondială a Sănătății, prin raportul „Promoting Mental Health: Concepts, Emerging Evidence, Practice”. Proiectul Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy a fost inițiat în 2012 și a pornit cu o ediție pilot la Spitalul de Recuperare, iar de atunci tot crește, devine mai complex și se extinde. Ediția din vara acestui an a durat 6 săptămâni și s-a desfășurat în patru spitale. Pentru anul viitor, echipa ONG-ului a câștigat finanțări pentru activități în și mai multe spitale clujene și chiar va putea include alte orașe din țară în proiect. Anul acesta, pentru a treia oară, consecutiv, este realizată și ediția de Crăciun a proiectului.

Terapia prin artă este caracterizată de procese creative şi are ca scop sporirea şi îmbunătăţirea sănătăţii fizice, psihice şi emoţionale a persoanelor de orice vârstă. Terapia prin artă este un domeniu de activitate în sine în multe ale țări, cu beneficii pe termen scurt, mediu și lung pentru pacienții implicați. Activitățile de terapie prin artă, realizate pe durata internării, au scopul de a-i ajuta pe pacienți să se motiveze, să progreseze și să le facă mai plăcută șederea în spital.

Terapie prin Artă by Create.Act.Enjoy, ediția de Crăciun 8-12 decembrie 2018 este un proiect realizat cu sprijinul Primăriei și Consiliului Local Cluj-Napoca, al West City Hotel și este susținut de TEDxEroilor Award prezentat de AROBS Transilvania Software. Materialele foto-video de la toate edițiile se pot vedea pe site-ul www.createactenjoy.com și pe fb.com/Create.Act.Enjoy.

Parteneri: Spitalul Clinic de Recuperare, Spitalul Militar de Urgență „Dr. Constantin Papilian”, Spitalul Clinic de Urgență pentru Copii, Institutul Regional de Gastroenterologie și Hepatologie „Dr. Octavian Fodor”, Centrul Cultural Clujean, Fast Print, Departamentul de Sănătate Publică (FSPAC).

Parteneri media: Clusterul de Industrii Creative Transilvania, Radio Cluj, TVR Cluj, Cluj.com – Ghid Local, Clujul de buzunar, cluju.ro, I Like Cluj.

 

CONTACT:

Pagina oficială de Facebook: www.fb.com/Create.Act.Enjoy

Site oficial: www.createactenjoy.com

Pentru informaţii suplimentare: hello@createactenjoy.com sau 0743.307.087

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here