SpaceX şi NASA – o lansare istorică

0
1201

Compania SpaceX a lui Elon Musk a lansat, pentru prima oară, o capsulă cu echipaj uman pe orbită, până la Stația Spațială Internațională, în colaborare cu specialiştii NASA. De ce contează această reuşită? Misiunea în sine ar marca începutul unei ere a transportului de oameni prin spaţiu, chiar dintr-o ţară în alta, conform NYTimes.

Lansarea celor doi astronauţi de la NASA, Hurley și Behnken, a avut scop demonstrativ, iar începând din luna august se vor organiza, pe rând, încă 6 astfel de zboruri. Impactul acestei demonstraţii a stârnit noi perspective asupra viitorului în rândul oamenilor din întreaga lume: Oare în ce stagiu vom ajunge în câţiva ani? Călătorii pe lună sau pe marte? James Morhard, administratorul adjunct al NASA, anunţând că vor începe colaborări multiple şi cu alte companii private, în viitorul apropiat, pentru o extindere mai amplă a transporturilor de acest gen.

Introducere în context

Ultima navetă spaţială construită de NASA a fost retrasă din serviciu acum 10 ani, iar de atunci Statele Unite nu şi-a mai trimis astronauţii în spaţiu. De asemenea, Agenţia Spaţială funcţiona exclusiv în dependenţă de programul rusesc pentru a putea trimite echipaje pe ISS (Stația Spațială Internațională). Aşadar, reuşita reprezintă şi un pas important spre o oarecare independenţă şi totodată o mândrie naţională pentru americani.

Costume spaţiale inspirate din filme

Detaliile au fost puse la punct în mod minuţios spre a evoca cât mai bine experienţa umană în spaţiu, iar asta include chiar şi costumaţia echipajului. Jose Fernandez, designerul care s-a ocupat de costumaţiile supereroilor din filme precum Batman, The Avengers sau X-Men a fost cel care a realizat şi costumele astronauţilor Hurley și Behnken, într-un proces care a durat nu mai puţin de 6 luni. Ideea din spatele costumului, impusă de Elon Musk, a fost să îi facă pe astronauţi să arate mai bine decât ar fi arătat cu orice altceva.

Transmiterea evenimentului către public

Evenimentul se transmite live şi îl puteţi urmări aici, live streaming-ul continuă până la sosirea capsulei la Staţia Spatială, estimativ după 19 ore de la lansare, până duminică, în jurul orei 10:30. De asemenea, puteţi urmări acest articol interactiv cu mai multe detalii interesante despre lansările în spaţiu şi navetele folosite de-a lungul timpului.

Material realizat de: Elena Bejinaru