TIFF revine la Cluj și transformă orașul în capitala filmului.

0
1881

Anul acesta Transilvania International Film Festival sau cum îi spun prietenii, TIFF, își serbează majoratul. Șaptesprezece ediții de festival au avut loc în Cluj, iar în acest an va fi ediția maturității. Ce așteptăm de la vârsta majoratului? Experiență, distracție, aventură, tinerețe, energie și multe lucruri ce trebuie descoperite. Sau cel puțin asta ne-a transmis afișul din acest an.

În seara de 13 mai va avea loc deschiderea festivalului, în Piața Unirii, unde va derula în premieră filmul Parking al lui Tudor Giurgiu, președintele festivalului. Timp de 10 zile ne va fi greu să decidem la ce film să mergem și în ce locație. Ce ni se pregătește? Ca în fiecare an, un amalgam de evenimente și stări de spirit, o mulțime de filme și oameni extraordinari.


Sâmbătă, 1 iunie, Nicolas Cage va fi prezent în Piața Unirii Open Air, pentru a primi Trofeul Transilvania pentru Contribuția Adusă Cinematografiei Mondiale și a participa la proiecția de gală a filmului Față în Față în care interpretează rolul principal.

Toată atmosfera de festival, zeci de voluntari și oameni care se agită și se simt bine, toate filmele și evenimentele vor activa orașul Cluj pentru 10 zile. Așteptăm cu nerăbdare Zilele filmului românesc, filmele din Piața Unirii, cele din competiție și filmele pe care le vom vedea în compania Someșului.

Vom fi animați și de concerte, începând de la rock alternativ și până la muzică cu influențe balcanice. Programul acestora poate fi consultat aici: https://tiff.ro/evenimente-muzicale

Anul acesta conceptul de Film Food va aduce după fiecare film din această categorie o cină la fel de creativă.

Obiectivul TIFF este promovarea artei cinematografice prin prezentarea celor mai inovatoare și spectaculoase filme ale momentului, precum și susținerea tinerilor cineaști și participarea pro-activă la dezvoltarea industriei cinematografice. Astfel, au luat contur programe și inițiative cu impact socio-cultural:

  • InfiniTIFF este un think-tank dedicat viitorului conținutului audiovizual, transformărilor digitale și tehnologiilor de ultim moment.
  • Transilvania Talent Lab (TTL) este, de asemenea, singurul program de training specializat în management cinematografic din România.
  • Transilvania Pitch Stop (TPS) este un program care susține primii pași către dezvoltarea celor mai promițătoare proiecte de film din România și țările vecine.
  • EducaTIFF este primul program de educație cinematografică din România, dedicat copiilor de toate vârstele.

Pe lângă acestea, vor avea loc și expoziții de fotografie, afișe, costume și nu numai.

Cinematografele unde TIFF va prinde viață sunt: Cinema Florin Piersic,Cinema Victoria, Cinema Arta, Casa de Cultură a Studenților, Cinema, City Iulius, Iulius Park Open Air, Institutul Francez Cluj, Someș Open Air-Plaja Grigorescu, Cinema Mărăști, Cinema Dacia, Universitatea Sapientia.

Casieriile vor fi deschise începând cu 27 mai și până în ultima zi de festival.

Deja au apărut primele semne ale festivalului prin oraș. Tu le-ai văzut?

Sursă foto: pagina de Facebook a festivalului.

Redactat de Valentina Vasile.