,,Înainte de a fi un lider, succesul înseamnă să te dezvolţi. Când vei deveni un lider, succesul înseamnă să-i ajuți pe ceilalți să se dezvolte.” (Jack Welch)
Un bun lider poate fi definit în numeroase moduri, printre cele mai importante trăsături numărându-se capacitatea acestuia de a dezvolta o viziune clară, de a câștiga devotamentul oamenilor și de a-i ghida spre rezultate de calitate, care să asigure succesul la nivel de echipă. Toate acestea au la bază un proces continuu de educație, instruire și experiență. Concluzia? Abilitățile de leadership nu sunt înnăscute, ci dobândite cu suficient de multă stăruință.
În funcție de comportamentul adoptat, există două tipuri de leadership:
- comportament axat pe realizarea sarcinilor – este specific liderilor preocupaţi de îndeplinirea calitativă și la termen a sarcinilor, cu desfăşurarea acestora potrivit unor planuri stabilite, cu definirea precisă a performanţelor cantitative şi calitative pe care trebuie să le realizeze fiecare membru al echipei. În acest caz, o condiție imperativă este abilitatea liderului de a planifica și de a organiza fiecare aspect, astfel încât să maximizeze performanțele fiecărui membru al echipei.
- comportament orientat spre persoane – urmăreşte crearea unei echipe de lucru eficace prin sprijinirea oamenilor în eforturile lor, încercând, în același timp, să găsească armonia perfectă între nevoilor acestora și scopul care se dorește a fi atins.
În studenție, implicarea în diferite ONG-uri poate facilita considerabil procesul de construire a abilităților de leadership, fapt pentru care, am rugat doi studenți să ne împărtășească din experiența proprie:
În cazul meu, cel mai semnificativ contact cu postura de lider a fost chiar în primul an de facultate, când am fost manager de proiect în cadrul ONG-ului în care eram implicată la momentul respectiv. Cred că sunt genul de lider focusat pe task-uri. Mereu am crezut că astfel rezultatele pot să fie mai remarcabile, dar nu am neglijat nici oamenii. Pur și simplu, am delegat o persoană care știam că poate conștientiza mai bine nevoile oamenilor și am rugat-o să inițieze activități care să asigure unitatea echipei. Chiar cred că e important pentru un lider să se cunoască pe sine, să știe unde e nevoie să ceară și ajutorul celorlalți. – Mădălina
Pentru mine leadership-ul e o provocare constantă și cred că cel mai important e să te axezi pe oameni, să le cunoști nevoile, să înveți să devii capabil să îi inspiri. Așa cum și pentru mine au fost oameni care m-au ajutat să obțin ceea ce mi-am dorit, am încercat să fac și eu la fel pentru alții, să îi ajut să fie mai aproape de succes. – Ionuț
Dacă ești nesigur pe tine și vrei să devii un lider mai bun, e important să ai răbdare și să fii dornic/ă să investești în acest proces. Deseori, liderii de succes sunt cei care se asigură că sarcinile sunt îndeplinite, sunt capabili să gestioneze situațiile de criză, ascultă opiniile celorlați, valorifică oportunitățile, se implică activ, dar sunt conștienți și de importanța delegării task-urilor, sunt empatici, știu să lucreze cu oamenii și să își asume unele riscuri.
Dacă te întrebi care tip de comportament este mai eficient, cel orientat spre task-uri sau cel orientat spre oameni, e important să conștientizezi care se potrivește cel mai bine personalității tale și să fii capabil să te adaptezi celuilalt tip de abordare, în cazul în care situația o cere.
Redactat de: Nicoleta-Ioana Anca