Aflată la cea de-a 7-a ediţie, campania “Donăm împreună, UBB dă startul” a adunat şi de această dată un număr mare de donatori. DCRP UBB anunţă că „În cadrul campaniei am avut 514 donatori, însă din ei au fost și respinși pe motive de greutate, anemie, ori luau tratamente medicamentoase sau au avut intrevenții chirurgicale în ultimele trei luni, Așadar au reusit efectiv să doneze 408 persoane. Intervalul de vârstă nu a fost monitorizat, dar au fost în mare parte studenți.”
Desfăşurată în perioada 13-17 mai, donatorii au fost aşteptaţi la Centrul Regional de Transfuzie Cluj (str. Nicolae Bălcescu nr.18). Zeci de voluntari ai Universităţii Babes-Bolyai au fost prezenţi pe tot parcursul săptămânii pentru a îndruma donatorii, a le oferi un pahar cu apă şi chiar mâncare.
Un simplu gest de umanitate
Procesul de donare este unul cât se poate de simplu şi organizat. Fiecare persoană este nevoită să completeze iniţial un chestionar ce decide dacă acesteia i se permite sau nu să doneze. Donarea se poate face o dată la 6 luni, aşa că dacă acest lucru se realizează la acelaşi centru, fişa donatorului (ce îi ţine evidenţa) există în arhiva spitalului, păstrând informaţiile despre donările precedente.
Donarea în sine durează aproximativ 15-20 de minute, în funcţie de persoană. Asistentele sunt mereu cu zâmbetul pe buze şi atente la pacienţi. Acestea te întreabă constant cum te simţi şi dacă ai nevoie de ceva.
După finalizarea donării, voluntarii UBB au aşteptat în hol pentru a oferi particianţilor o gustare, întrebându-te de cum te simţi. În plus, fiecărui om îi sunt oferite 7 bonuri de masă în valoare de 9.5 lei fiecare. Iar la această campanie, cei de la Narcoffe şi Marty au oferit fiecărui doator câte un voucher cadou.
Donatori=Salvatori
Dacă e să vorbim de beneficiile pe care donarea de sânge le aduce oricărui om, acestea sunt de două feluri. Pe de-o parte, pe plan fizic, Cercetări publicate în 2012 demonstrează că donatul repetat de sânge are ca efecte benefice: reducerea presiunii sanguine, a glucozei din sânge, a HbA1c (hemoglobină glicosilată), raportul de LDL/HDL („colesterol rău”/„colesterol bun”) și a ritmului cardiac. Pe lângă acestea, oamenii pot primi informaţii referitoare la grupa sanguină şi tensiunea arterială.
Pe de altă parte, un singur om poate salva 3 vieţi. Cantitatea de sânge recoltată este de 450 ml. Fiecare om sănătos nu simte lipsa aceste “pungi cu sânge”, însă aceasta poate decide viaţa unui om!
Inimile care schimbă viitorul
În ceea ce priveşte experienţa mea personală de donator, pot spune că în această campanie m-am reîntors cu bucurie pentru a da o mână de ajutor celor în nevoie. Deşi prima dată mi-a fost greu să donez, simţindu-mă rău şi ameţită, de această dată am simţit o simplă înţepătură de ac.
Însă voluntarii sunt cei care au făcut ca treaba să iasă bine. Unul dintre voluntari ne spune povestea sa: “A fost o experiență de neuitat! Am participat pentru prima oară ca voluntară în cadrul campaniei “Donăm împreună, UBB dă startul!” și trebuie să recunosc că am avut puține emoții la început, dar coordonatoarea mea a fost atât de primitoare și a pus atâta încredere în mine, încât am reușit să socializez cu ușurință și să îmi fac treaba la un nivel la care nu mă așteptam! Țin să le mulțumesc colegilor din cadrul voluntariatului pentru toate râsetele și toată implicarea, cât și oamenilor care au donat sânge pentru că au salvat peste 1000 de vieți! Sunteți minunați și faceți o treabă minunată! Ce regret cel mai mult e că nu am făcut acest lucru mult mai devreme în primii ani de studenție!”