9 mai – Ziua Europei

0
1822

An de an, pe data de 9 mai se sărbătorește Ziua Europei, ce marchează încheierea celui de Al Doilea Răzoboi Mondial și semnarea Declarației Schuman din 1950. În 2020, spre deosebire de anii anteriori, vor fi organizate activități de celebrare în mediul online, la radio și în mass-media.

Ziua Europei joacă un rol important pentru țările întregului continent. De ce? Răspunsul este simplu: evenimentul își propune să asigure bunăstarea tuturor europenilor și să mențină unitatea mondială.

Cum celebrăm Ziua Europei în 2020?

După cum am spus mai sus, activitățile, anul acesta, se vor rezuma la mediul online, radio și mass-media. Motivul constă în împiedicarea răspândirii virusului SARS-CoV-2.

Unul dintre cele mai mari evenimente în online poartă denumirea de „Europe Day 2020” și se va ține de la ora 10:00 până la 18:00. Discuțiile se vor axa, în special, pe problemele cotidiene și soluționarea lor. Este o modalitate de a avertiza oamenii despre situația actuală și, totodată, un mod de a-i convinge că doar împreună putem trece peste ele: „Europe faces a crisis which makes standing together more important than ever”.

De asemenea, organizatorii încurajează fiecare persoană să serbeze Ziua Europei și prin realizarea unor fotografii cu steagul Uniunii Europene și încărcarea lor pe pagina evenimentului. Steagul poate fi unul real sau, pur și simplu, desenat. Imaginea simbolizează implicarea participanților în actele de solidaritate, absolut necesare într-o perioadă greu încercată pentru umanitate.

Un alt eveniment, de data aceasta destinat vorbitorilor de limba română, este „EU’re here to stay: Solidaritatea europeană în acțiune” și va consta într-un live, desfășurat în trei sesiuni. Primele două vor avea loc în intervalul 10:00 – 13:00, timp în care se vor purta discuții pe mai multe teme: impactul virusului COVID-19, soluțiile Uniunii Europene, solidaritatea europeană, măsurile de redresare economică și socială, ș.a.

Evenimentul va fi moderat de Dan Croitoru, unul dintre organizatorii Tedx. O parte din persoanele invitate la dialog sunt:

 • Nicu Ștefănuță (Renew Europe);
 • Clotilde Armand (Renew Europe);
 • Dragoș Tudorache (Renew Europe);
 • Marian-Jean Marinescu (Grupul Partidului Popular European);
 • Carmen Avram (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor);
 • Victor Negrescu (Grupul Alianţei Progresiste a Socialiştilor si Democraţilor);
 • Ramona Strugariu (Renew Europe);
 • Dragoș Pîslaru (Renew Europe);

Cea de a treia sesiune va avea loc între orele 14:00 – 15:00 și se va focusa pe solidaritatea europeană, dialogul fiind purtat de același moderator și următorii invitați:

 • Olivia Vereha (Co-fondator/COO al organizației non-profit Code4Romania);
 • Bogdan Micu (Antreprenor și creatorul aplicației pentru Inspectorul Pădurii prin care se verifică și denunță un transport ilegal de lemne);
 • Simona Măierean (Prima femeie pilot pe un avion supersonic din Armata Română);

Federația Tinerilor din Cluj și Cluj for Youth serbează Ziua Europei

De asemenea, și noi, cei de la Cluj for Youth, împreună cu Federația Tinerilor din Cluj ne-am gândit să dăm naștere unui eveniment pentru tineri, în cadrul căruia participanții vor putea afla informații cu privire la programul Erasmus și voluntariatele internaționale, în contextul pandemiei de COVID-19.

Persoanele invitate la discuție, în calitate de specialiști, sunt:

 • Conf.univ.dr. Octavian Jula – Coordonator Erasmus la Facultatea de Științe Economice și Gestiunea Afacerilor- Universitatea Babeș-Bolyai din Cluj-Napoca;
 • Ștefania Bianca Leuca – Consilier Advocacy an Institutional Relations ESN Cluj-Napoca;
 • Paul Marc – Secretar General Federația Tinerilor din Cluj;

Evenimentul se va derula pe data de 9 mai, între orele 17:00 – 18:00, fiind transmis live pe pagina de Facebook a Federației.

Ziua Europei în Republica Moldova

Numeroase activități sunt organizate și în Republica Moldova, cu ocazia zilei de 9 mai. Acestea au început încă de pe data de 4 și vor continua până pe 20. TVR Moldova, TV8, Jurnal Tv, Radio Europa Liberă sunt doar o parte dintre posturile de televiziune și canalele de radio care vor prezenta emisiuni tematice.

Va avea loc Festivalul de Film și Cultură între 9 și 17 mai. Materialele dedicate Zilei Europei vor fi difuzate online sau la televizor. Mai mult decât atât, se va desfășura și „Orășelul European Virtual – Agenda” din 18 până pe 24 mai. Se vor ține: un masterclass, o sesiune de sport, un webinar, o expoziție virtuală și multe altele.

Mai multe detalii despre evenimentele culturale organizate de Republica Moldova pot fi găsite aici.

Redactat de: Crăciun Elena-Ioana