Toni Toader este un tânăr ambițios și pasionat de origami, tradiția japoneză care dă viață hârtiei. Își dorește să dea o imagine nouă artei origami și să promoveze această cultură fascinantă prin creațiile lui inovative. Și îi iese. Tânărul practică această artă de 12 ani, iar în ultima perioadă și-a schimbat direcția artistică înspre obiecte de iluminat și explorarea ideii de simbioză impresionantă între lumină și obiecte de artă din hârtie, îmbinând în acest fel două dintre cele mai mari pasiuni ale sale: arta origami și design-ul.
Toni este student în anul III la Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca, iar în ciuda faptului că este la început de drum, tânărul are la activ o serie largă de materiale care au fost expuse în diverse locuri. Anul acesta a expus de două ori în cadrul celei de-a doua și de a treia ediție a evenimentului AIA la Sat, organizat de Asociația pentru Inovație Artistică și a fost implicat și în Festivalul Luminii în 2016 și 2017, unde s-a ocupat de organizarea aspectului. Ultima lui expoziție a fost Lightfolder by Toni Toader, de la ROOM din 30 octombrie 2020, unde a impresionat mulți oameni, această expoziție căpătând un nou rol, în special în contextul pandemic în care ne aflăm și anume propagarea speranței.
Cum a început pasiunea ta pentru origami?
Începutul a fost treptat, încet, dar sigur. Am primit de la părinți când eram mic o carte intitulată “Construiește din hârtie dinozauri – tot ceea ce îți trebuie ca să devii expert în origami”, deoarece eram extrem de pasionat de dinozauri. Acesta a reprezentat primul meu contact cu arta origami, iar micuț fiind, nu reușeam să reproduc nimic. Ulterior, la sfârșitul clasei a 3-a, am redescoperit arta origami prin intermediul unui coleg de clasă și al unei alte cărți și m-am ambiționat să reușesc să realizez diverse animăluțe și obiecte de pe internet. În scurt timp, am descoperit cât de fascinant este să îți creezi propriile jucării și să ai puterea de a realiza ceva cu propriile mâini la un nivel mai presus de orice încercasem până acum. Așa că am parcurs și finalizat integral cartea cu dinozauri, mi-am petrecut întreaga vară învățând zilnic modele noi și construind baza pentru ceea ce urma să îmi schimbe viața și traiectoria artistică definitiv.

Cum ți-ai descrie stilul artistic?
Mi-aș defini stilul artistic drept un nou tip de low-poly, un stil geometrizat, minimalist, sintetizat, dar în același timp futurist, bogat în detalii și cu transparențe ce dezvăluie magia din spatele obiectelor.
Toni Toader este inspirat de tot ce îl înconjoară, lăsând evenimentele marcante și persoanele din viața lui să îi alimenteze creativitatea. Geometria, tehnologia, cosmosul, natura și simetria din natură sunt doar câteva repere pe care tânărul le folosește ca sursă de inspirație pentru a crea.
Am auzit că ai nevoie de matematică pentru a realiza aceste minunății – Care sunt etapele pe care le urmezi în realizarea unei lucrări?
Este adevărat, matematica joacă un rol imens. Mai mult, origami m-a ajutat enorm să înțeleg matematica și mai ales geometria în generală și liceu și vice versa. Deoarece stilul meu artistic este unul puternic geometric, orice unghi, muchie și plan este vital pentru imaginea completă a produsului final și trebuie executat cu exactitate. Cu toate astea, când vine vorba strict despre origami, mi-am însușit raționamentul geometric și îl aplic automat în orice sesiune spontană de pliere ce rezultă într-un model nou. În principal, încep cu o foaie de hârtie pătrată și încep să o pliez într-o manieră simetrică și neplanificată inițial și, astfel, ajung la o piesă. Alcătuind încă 30 de piese identice și, asamblându-le, realizez un model complet de kusudama – un model corespondent al unei ramuri de origami ce se ocupă cu formațiuni tridimensionale stelate sau sferice ce redau un mănunchi de flori sau de forme geometrice ce se îmbină asemănător unor piese de Lego, fără lipici sau foarfecă. Cât despre design, mă folosesc de celelalte rezultate ale plierilor mele spontane de hârtie și caut modalități de redare în 3D cu materiale și tehnologii convenabile.

Care este creația ta preferată și de ce?
Creația mea favorită, deocamdată, este lampa mea de living room, și anume Hikari Floor Lamp, deoarece simt că redă perfect chintesența proceselor mele de creație și trăsăturilor mele de personalitate. Picioarele subțiri și atent asamblate, abajurul impunător și grandios, totul reprezintă un display al simbiozei perfecte între frumos și funcțional, ceea ce de fapt este designul în sine. De fiecare dată când o aprind noaptea, mă uit la ea și mă inspiră să creez mai departe și să tind spre infinit.

Expoziția Lightfolder by Toni Toader cu lămpile origami mi s-a părut, sincer, o idee incredibilă – personal, nu am mai văzut așa ceva. Cum a venit ideea acestui concept?
Expoziția de la Room a fost un vis și o ambiție de-a mea încă din anul 1, când am participat la una și mi-am dorit enorm să am și eu șansa de a realiza ceva de acest fel. Cât despre lămpile create, am adus atât obiecte pe care le-am mai expus până acum, cât și o versiune complet nouă și îmbunătățită a lămpii de living room, al cărui proces de creație a fost unul în principal fluid, dar cu unele erori peste care am trecut, ajungând la un rezultat optim.
Toni a menționat că expoziția ar fi trebuit să fie mult mai complexă, însă a fost influențat iremediabil și limitat de contextul actual al pandemiei. Inițial, tânărul a vizualizat această expoziție ca pe un portal spre un univers creat, cu decorațiuni pe pereți, display-uri artistice interactive și o deconectare completă de realitate. Dar, totuși, cu puținul pe care l-a avut și în ciuda contextului pandemic, a reușit să îmbogățească atmosfera caldă a localului cu obiectele sale de iluminat care i-au dat viață.
Cu toate astea, am simțit că expoziția aceasta a căpătat un rol nou, și anume propagarea speranței. Lampa și modelele din vitrina localului au fost aprinse în fiecare noapte din 30 octombrie până în 13 noiembrie și îmi place să cred că pentru oamenii ce treceau pe acea stradă, lumina obiectelor mele a reprezentat speranța pe care o avem fiecare de a ajunge înapoi la normal, un far aprins într-o mare învolburată, o lumină la capătul tunelului.
La finalul expoziției m-am simțit minunat. Mi-am îndeplinit un vis, am făcut niște oameni fericiți, am avut parte de expunere, mi-am solidificat relațiile cu niște oameni minunați, precum cei de la Room – pentru toți care citesc asta, odată cu redeschiderea localurilor, vă recomand acest local, staff-ul e minunat, băuturile la fel și atmosfera e foarte primitoare –, iar mesajul meu a ajuns la cei care l-au primit. Per total, am câștigat multă experiență și simt că am crescut ca artist, designer și om.

Totuși, să fim serioși, e destul de greu de realizat această formă de artă – Ce te motivează să continui și cum te raportezi la stres, dacă ceva nu iese cum te aștepți?
O întrebare foarte bună. Eu de fel sunt o persoană perseverentă și răbdătoare, dar în același timp foarte critică cu mine însămi și niciodată mulțumită dacă stagnez. Inevitabil, primul instinct pe care îl am atunci când eșuez pe plan universal este să mă judec și să fiu nemulțumit de mine, iar când mai multe lucruri eșuează deodată, autoflagelarea mintală își spune cuvântul. Cu toate astea, m-am determinat să îmi transform energia asta negativă în combustibil pentru determinarea mea de a duce totul la capăt și de a reuși, indiferent de obstacole. Când stresul se resimte puternic, mă regăsesc în artă și în mental state-ul generat de procesele artistice și de pasiunile mele mai puternice ca orice emoție.
Toni Toader este un om căruia îi place să experimenteze și să se autodepășească, iar când vine vorba de design, acesta spune că: „sunt mai mult decât pasionat și chiar mai mult decât un student la design din anul III – universul designului este domeniul în care doresc să activez în viitor”.
Dorința de a crea, de a inova și de a construi zace în el din copilărie, fiind genul de om care nu poate sta locului. Tânărul are și alte hobby-uri pe lângă pasiunea de origami și design – printre pasiunile lui se numără, de la activități artistice precum proiectare, 3D printing, ilustrații digitale și cântatul la ukulele, până la drumeții pe munte, jocuri video și longboarding.

Lucrezi, în prezent, la ceva proiecte interesante?
Deocamdată, din punctul de vedere al studiilor, toate tunurile îmi sunt orientate spre licență. Pregătesc o lucrare ce va încununa procesele mele de studiu și dezvoltare din facultate și mă va recomanda în lansarea spre spațiul muncii. Pe plan personal, vreau să dezvolt mai mult ideile pe care le-am realizat, cât și să vin cu idei și concepte noi, atât în designul de obiecte de iluminat (un design nou de candelabru, o lampă cu braț mobil și mai multe lămpi cu picior), cât și în designul grafic (logo design, ilustrație digitală și nu numai).
După părerea ta, care este rolul artistului în societate?
O altă întrebare bună, al cărui răspuns trebuie luat mai în serios de lumea exterioară. Timp de multă vreme, artistul a suferit din cauza stereotipurilor societății și lipsei de susținere, din partea familiei, cercului de prieteni sau a cetățenilor. Mulți sunt îndoielnici când vine vorba de scopul unui artist și ar spune lejer că artistul e un pierde-vară emancipat, suferind de complexul victimei și care nu contribuie societății prin simplul fapt că nu e un inginer, medic sau avocat.
Cea mai ușoară modalitate de a combate această idee este observarea lumii înconjurătoare. Scaunul acela pe care stai? E făcut de un designer de obiect. Localul în care bei o bere? Amenajat și aranjat de un designer de interior. Ambalajul sticlei de apă din care bei? Un efort comun al unui designer grafic și al unui designer de produs. Muzica pe care o asculți? Un muzician, fie el cântăreț sau producător. Viața noastră este complet influențată de artiști. Omul se remarcă în lume prin capacitatea de a crea și de a genera cultură, iar arta este cel mai înalt și nobil procedeu de creație. Rolul artistului este de a modela lumea înconjurătoare într-un mod plăcut ochiului, generator de cultură, ce va dăinui mai mult ca orice altceva conceput de om. Iar un alt rol al societății este de a susține, aprecia și respecta pe cei cărora le datorăm imaginea lumii, și anume artiștii. Aceasta este părerea mea și mi-o asum.
Ce sfat le-ai da persoanelor pasionate de origami, care vor să o ia pe acest drum, dar le este frică?
Există o vorbă, și anume “Orice pare imposibil, până îl faci”. Așa că sfatul meu pentru persoanele pasionate de origami este să facă exact ceea ce simt, cu perseverență și multă, multă răbdare. Pare greu de crezut, dar când eram mic, eram singurul copil care nu putea să facă o bărcuță din hârtie, sau un coif sau chiar o solniță. Credeam că ceva e greșit cu mine. Până când ceva s-a schimbat în mine – am descoperit că am o dorință imensă de a crea, iar cel mai bun mijloc pentru mine a fost hârtia. Așa, am ajuns nu doar să reproduc o bărcuță, un coif sau o solniță, ci și modele infinit mai complexe, iar mai apoi, ceea ce fac acum. Un alt sfat universal ar fi să aveți mare grijă de arta voastră și de ceea ce publicați pe internet. La începutul anului , primul meu cont de Instagram cu aproximativ 550 de abonați a fost spart și l-am pierdut pe vecie. Așa că aveți grijă de arta voastră, fiți perseverenți și nu vă lăsați influențați de momentele proaste din viață sau de gurile rele. De asemenea, cadourile, florile și origami merg mână în mână, deci faceți cât mai multe și oferiți-le tuturor.
Unde te vezi peste câțiva ani?
Peste câțiva ani, mă văd un designer realizat, cu proiecte majore la portofoliu și cu un stil ce ajunge să fie popularizat. Îmi doresc foarte mult să dau o imagine nouă artei origami și să promovez această cultură fascinantă. Pe plan personal, într-un viitor puțin mai îndepărtat, mă imaginez drept un familist convins, ce creează în timp liber jucării pentru copiii săi, trăiește sănătos și nu uită să râdă din când în când. Mi-aș dori să rămân în țară și să contribui la o schimbare în bine în comunitate, dar în același timp vreau să nu mă opresc din dezvoltare și să explorez lumea.
Creativitate, devotament și perseverență sunt doar câteva dintre cuvintele care îl descriu perfect pe Toni Toader. Tânărului nu îi place să stagneze și face tot ce îi stă în putință să se autodepășească și să aducă ceva nou prin creațiile lui fascinante. În special în domeniul artei, este important să practici – cheia este să fii răbdător cu tine, să faci totul în ritmul tău și să nu te simți dezavantajat dacă lucrurile nu ies cum ți-ai propus de la început. Toni este genul de om de care avem nevoie, un om care inspiră. Multă baftă Toni, avem nevoie mare de oameni ca tine, de artiști și de oameni frumoși!
Vă recomand să intrați și pe Instagramul artistului, @tva_design și să îl urmăriți pe toate rețelele de socializare. Toni Toader are potențial extrem de mare și cu siguranță vă va aduce plăcere să îi vizualizați lucrările creative și inovative. Support your local artists!
Articol redactat de: Larisa Annamaria