„O masă caldă” – vrei să faci o faptă bună? Îți sugerăm locul ideal

0
2395

Povestea proiectului ,,O masă caldă” a început în anul 2013, când Cosmina Paul împreună cu un grup de voluntari au gătit pentru prima dată 50 de porții de mâncare caldă la Cantina Primăriei din Cluj-Napoca pentru oamenii ce nu își permit „luxul” de a se hrăni așa cum trebuie. Din acea zi tradiția s-a păstrat – astfel, în fiecare joi, la ora 16, se distribuie porții de mâncare în Piața Muzeului, dar și în alte locații. De atunci și până în prezent proiectul a evoluat foarte mult, deschizându-se alte 3 cantine în Cluj-Napoca, dar și prin orașele din țară, cum ar fi: București, Bistrița, Satu Mare, Constanța, Adjud și Zalău. Proiectul a reușit să prindă contur doar prin ajutorul voluntarilor și a donațiilor.

Cine beneficiază de ,,o masă caldă”?

Răspunsul este unul simplu – oricine. Aici nu există prejudecată, nu se ține cont de etnie, rasă, vârstă, condiție materială, clasă socială, îmbrăcăminte sau alte criterii. Hrana reprezintă o nevoie principală în viața omului, de aceea „ușile” sunt deschise pentru toți cei care au nevoie de ea și nu și-o pot asigura singuri.

Voluntariatul – acțiunea ce a reușit să adune oamenii cu suflet la un loc

Oameni din toate domeniile, de la studenți, la profesori și corporatiști au ales să dea o mână de ajutor. Dacă simți că vrei să faci o faptă bună, vrei să ajuți și să le oferi și oamenilor sărmani o șansă la fericire, acesta este locul în care poți să te desfășori. Proiectul a reușit să adune mulți voluntari de-a lungul anilor, oameni cu adevărat dornici să ajute și să se implice. Cu ajutorul acestora s-au gătit peste 40.000 de porții de mâncare.

Acesta este și cazul celor 3 voluntari care au fost dornici să împărtășească din experiența lor cu noi.

Ioana Mănăilă, Andrei Popa și Ștefania Betiuc sunt studenți la Facultatea de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării și pasionați de voluntariat, astfel au ajuns să se implice în acest proiect frumos.

Am decis să iau parte din proiectul „O masă caldă” la îndemnul profesorului nostru, Jiglău George, cel care de altfel este și coordonatorul celei de-a treia cantine, cea de la Cafeteria Facultății de Științe Politice, Administrative și ale Comunicării. Fiind o persoană mereu deschisă la activitățile de voluntariat și mai ales atrasă de cele prin care pot face un bine cuiva, am decis să mă implic împreună cu unul dintre colegii mei, Popa Andrei. Am fost de acord să contribuim la pregătirea felurilor de mâncare și la tot procesul care se aseamănă cu un puzzle – prin fiecare lucru realizat se mai adaugă câte o piesă în componența lui. Pot spune că a fost cea mai frumoasă activitate de voluntariat pentru că am simțit că pot ajuta și am lucrat într-o atmosferă plăcută, printre oameni calzi, iubitori și care pun zi de zi suflet în ceea ce fac. Acesta este proiectul meu de suflet, vrei să fie și al tău? Implică-te!” – Ioana.

Pe lângă faptul că voluntariatul te ajută să te dezvolți personal, să fii responsabil și să ai diverse atribuții, acesta te învață și să fii om.

De O masă caldă am auzit de la un profesor, domnul Jiglău, unul dintre organizatori, iar atenția mi-a fost atrasă de acest concept din câteva motive: îmi place să gătesc, îmi place să fac voluntariat și ajut atunci când am posibilitatea s-o fac. Experiența mea în proiect este una valoroasă, una care m-a făcut să mă gândesc că există persoane care au probleme mai mari decât cele pe care poate le am eu. În bucătărie totul este frumos – muzică, oameni voioși și arome plăcute; toate îmbinate pentru a face un bine. Însă, dacă mergi să împarți ceea ce ai gătit este cu totul o altă atmosferă. Acolo simți cu adevărat de ce participi în acest proiect. Încă văd rândul de oameni nevoiași din Piața Muzeului care așteaptă pentru o caserolă cu ceva cald.. Această imagine o port după mine și încerc s-o folosesc în evoluția caracterului meu.” – Andrei.

Mergând de 2 ori, am observat cât de mult contează să oferi o parte din timpul tău pentru alții. E un sentiment plăcut să știi că faci lucrurile alea pentru acești oameni, dar mai ales când mergi acolo să împărți mâncarea, trebuie să te pregătești puțin psihic și emoțional pentru că atunci realizezi cât de multă nevoie au acei oameni de porția aia de mâncare. Eu recomand cu mare drag!” –Ștefania.

Cum te poți implica?

Ușor și rapid. Indiferent dacă vrei să te implici direct ca voluntar sau vrei doar să donezi, tot ce trebuie să faci e să intri pe site-ul oficial http://www.omasacalda.ro/.