Fondată în anul 1990, Organizația Studenților Mediciniști din Cluj – OSM apără și reprezintă drepturile și interesele studenților Facultății de Medicină Cluj-Napoca de 30 de ani, fiind prima organizație a studenților mediciniști din România.
Creată cu scopul de a mijloci în mod legal dialogul dintre studenți și forul academic universitar, aceasta a contribuit semnificativ la îmbunătățirea vieții studențești atât din punct de vedere al actului didactic (prin implementarea platformei de feedback didactic), cât și pe plan social (supervizând îndeaproape distribuirea locurilor în cămine, a taberelor de vară și multe altele pe care vă invităm să le descoperiți pe această pagină).
Pe lângă toate acestea, OSM reprezintă nevoile studentului medicinist clujean atât la nivel național din anul 1994, prin prisma Federației Asociațiilor Studenților Mediciniști din România – FASMR fiind, de altfel, unui dintre membrii fondatorii ai acesteia. Prin intermediul FASMR poziția studenților mediciniști români este reprezentată și la nivel internațional la nivelul International Federation of Medical Students’ Associations – IFMSA.
O consecință firească a dinamismului tineresc, al elanului, al setei de viață și al dorinței de a face bine fără a face rău („Primum non nocere” fiind principiul etic de căpătâi al studenților mediciniști) este apariția proiectelor de voluntariat din cadrul organizației. Împărțite în cinci departamente, respectând modelul sugerat de IFMSA și despre care puteți afla mai multe consultând organigrama, proiectele de voluntariat au ca scop desfășurarea de activități ce au ca grup țintă atât publicul larg cât și studenții.
Trecem în revistă și câteva dintre principalele proiecte ale OSM Cluj:
Teddy Bear Hospital este un proiect cu și despre copii, care are, în principal, scopul de a-i obișnui pe cei mici cu halatul alb și mersul la medic. Acest proiect se bazează pe educarea studenților la medicină și a părinților în legatură cu sănătatea copiilor.
Scopul proiectului 3S- Educație Sexuală și Luptă Alti-SIDA nu este doar simpla informare a publicului larg despre sarcină, infecții cu transmitere sexuală sau metode contraceptive. Este mult mai mult de atât. Împreună cu echipa de voluntari implicați în acest proiect, luptă atât pentru persoanele afectate de diverse infecții cu transmitere sexuală, pentru încetarea stigmatizării aduse acestora, cât și pentru victimele violenței bazate pe gen.
“Medici Pentru Tine” este un proiect dedicat comunității, un proiect în cadrul căruia studenți și cadre medicale lucrează împreună pentru a oferi publicului larg informații medicale corecte și complete. Deși avem cu toții acces la informație și la surse multiple, de multe ori avem dificultăți atunci când trebuie să o selectăm. Din acest motiv, conferințele gratuite Medici Pentru Tine sunt organizate pentru a răspunde la întrebări și pentru a contribui la alfabetizarea medicala a populației.
Proiectul „Donează sânge! Fii erou!” aparținând departamentului de Sănătate Publică din cadrul Organizației Studenților Medicinșiti este un proiect care aduce împreună un grup de tineri, studenți ai Universității de Medicină și Farmacie „Iuliu Hațieganu” din Cluj-Napoca, cu scopul de a ameliora deficitul de sânge existent atât la nivel local cât și la nivel național.
Modurile prin care proiectul își propune rezolvarea deficitului de sânge sunt următoarele: realizarea de campanii regulate de strângere de donatori de sânge, campanii organizate la nivel național și local, organizarea de campanii de educare și informare a populației generale cu privire la importanța donatului de sânge cât și cu privire la sistemul transfuzional din România și prin dezvoltarea unei platforme de donatori de sânge pentru a facilita comunicarea între centrele regionale de transfuzie din țară și donatorii de sânge, utilizatori ai acestei platforme (www.donez450.ro).
Îi felicităm pentru cei 30 de ani de activitate și le dorim cât mai multă energie pentru a se implica în continuare.