Astăzi, Asociația Studenților Psihologi din România își serbează cea de-a 28-a aniversare. Deci, e momentul perfect să intrăm în culisele asociației și să descoperim cu ce se ocupă omuleții voluntari ai acesteia acum, la aproape 3 decenii de activitate. Mai multe despre ASPR, ce o face specială și în constă activitatea ei, ne spune Iulia Șchiriac, în interviul de mai jos.
Spune-ne, pe scurt, cine e ASPR.
ASPR s-a înființată în 1992 și a fost prima asociație de psihologie din țară. De 28 de ani reprezintă studenții Facultății de Psihologie și Științe ale Educației din cadrul Universității Babeș-Bolyai, Cluj-Napoca, având ca scop principal reprezentarea studenților de la FPSE, promovarea și susținerea intereselor academice, profesionale, culturale și sociale ale acestora, precum și colaborarea studențească la nivel național și internațional.
Formeză o mică familie în care este creat un spațiu safe pentru ca fiecare membru să poată simți că aici îi este locul și că este ascultat și înțeles.
Care sunt principalele proiecte/activități?
Nouă ne plac foarte mult proiectele și diversitatea, așa că avem 18 proiecte care abordează mai multe domenii de interes ale studențiilor pe care îi reprezintă, dar și activități de reprezentare studențească. Cele mai mari proiecte ale noastre sunt:
- CISP – Conferința Internațională a Studenților la Psihologie, cel mai mare proiect al nostru, constă în 4 zile de prelegeri și workshop-uri, pe durata cărora cunoscuți psihologi, cercetători și studenți din toată lumea se întâlnesc și își împărtășesc pasiunea pentru psihologie și ultimele descoperiri din domeniu.
- ToY – Training of Yourself constă în organizarea trainingurilor de dezvoltare personală și profesională pe diferite teme, destinate studenților FPSE și nu numai.
- Fabrica de Zâmbete este un proiect extern al Asociației, adresat copiilor aflați în situații dificile sau care provin din medii defavorizate. Proiectul își propune să dinamizeze rutina acestor copii prin activități interactive (ateliere de creație pe teme variate, pictat, organizarea unor scenete, citit și compus de povești, jocuri statice și de echipă).
- PsihoTalk are obiectivul de a familiariza publicul larg cu spectrul psihologiei, cum ar fi limbajul de specialitate și diferite paradigme de cercetare integrate în cazuri reprezentative sau problematici actuale. Prelegerile sunt prezentate de speakeri care fac parte din rândul studenților la psihologie sau din rândul unei specializări aflate în concordanță cu tema evenimentului.
- Internship – proiectul care aduce oportunități de practică pentru toți studenții facultății, indiferent de specializare.
Povestește-ne momentul în care ai râs cel mai tare în ASPR.
Sunt infinite momentele în care am râs în ASPR, dar unul de care îmi aduc aminte cu mare drag a fost atunci când eu și o parte a echipei Exchange am mers la gară să îi întâmpinăm pe cei din organizația de la Facultatea de Psihologie și Științe ale Educației din Iași. Era 1 dimineață, ploua cu găleata și nimeni nu avea umbrelă, dar asta nu ne-a împiedicat să râdem tot drumul și să ne bucurăm de ploaie și de micile lacuri care se formau pe trotuar, la fel ca atunci când eram doar niște copii.
Ce face ca organizația să fie unică?
Oamenii. Aici vei găsi întotdeauna o persoană care să îți ridice moralul, să te scoată din casă, să te ajute atunci când se ASPRrește treaba și nu mai știi cum să faci față task-urilor. Poate motivul este că majoritatea suntem la psihologie și asta ne face să fim mai înțelegători și mai atenți la cei din jurul nostru. Oricare ar fi motivul însă, ASPR este un loc cu oameni energici și entuziaști, gata să îi dea culoare studenției tale.
Dacă ASPR ar fi o carte, ce ar scrie pe ultima pagină?
Ar fi o descriere destul de scurtă fiindcă este greu doar să spui ce este ASPR-ul, trebuie să vii să îl descoperi. Însă cred că ar fi ceva de genul: „ASPR este o poveste care devine mai plină de emoție odată cu trecerea anilor, în care singurul personaj negativ este timpul… și câștigă detașat, însă nimeni nu e cu adevărat supărat. Toți stiu că ASPR-ul rămâne în suflet și că mereu îi va reprimi cu brațele deschise. Așa că dacă ai curaj vino să dai o tură în acest carusel emoțional.”
Ce ai vrea să știe comunitatea din Cluj despre ASPR?
Mi-aș dori să știe că prin proiectele noastre nu vrem doar să îi ducem mai aproape de psihologie, ci ne dorim să învețe să pună în practică deprinderile pe care le dobândesc după traning-uri și workshop-uri. Și că ne bucurăm de toți oamenii care trec pragul proiectelor noastre și ne ajută să creăm împreună amintiri și o comunitate minunată și conștientă.
Ce îi dorești organizației astăzi, de ziua ei?
Dragă ASPR, la aniversarea ta de 28 de ani îți doresc să aduni în continuare oameni frumoși, veseli și motivați, dornici să încerce, să greșească și să învețe, oameni minunați care să crească proiectele de la an la an și să își facă amintiri alături de o familie care îi dezvoltă. Vreau să știi că oricât de mare ar fi distanța dintre toți voluntarii tăi acum, noi suntem aici pentru tine pentru că știm că și tu, ASPR, ești aici pentru noi.
Federația Tinerilor din Cluj, alături de echipa Cluj for Youth, felicită Asociația Studenților Psihologi din România pentru cei 28 de activitate și le urează voluntari implicați, proiecte care să le depășească așteptările, momente unice și mult succes în tot ceea ce face!