Oare o să-mi găsesc un loc de muncă după pandemie?
A ridicat o prietenă întrebarea în timp ce ne împărtășeam experiențele de vara trecută într-o conferință pe Zoom. Acesta a devenit spațiul cel mai apropiat de a ne conecta cu ceilalți în aceste condiții.
Prognoza pandemică ne-a dat un pic peste cap. Fiecare avea planuri pe care promitea la începutul anului să le realizeze – acea listă „2020 Goals”, dar uite cum lucrurile s-au schimbat. Am început să descoperim mult mai bine mediul online și să ne dezvoltăm pasiuni și hobby-uri latente. A fost o gură necesară de respiro.
Atunci cum rămâne cu perioada în care, de voie sau de nevoie, vom intra în câmpul muncii?
Piața muncii este flexibilă, însă este necesar să-i acordăm un pic din timpul nostru. Să o descoperim, să vedem ceea ce se cere și cum putem avea noi acel ceva pentru a impresiona la angajare.
Pentru moment, am concretizat 5 aspecte pe care le recomandăm să le pregătești în următoarea perioadă:
1. LinkedIn

Un profil pe LinkedIn devine portofoliul tău profesional, indispensabil într-o piață dinamică cum este cea din Cluj. Ca tânăr student, îți deschide numeroase oportunități de care poți beneficia. Poți încărca experiențele profesionale adunate, activitățile de voluntariat la care ai participat, training-uri și workshop-uri la care ai luat parte și cele mai noi realizări: publicarea unui articol/cărți, câștigarea unui concurs sau participarea la o competiție.
De asemenea, intri la curent prin intermediul grupurilor cu cele mai noi inovații din domeniul tău de referință și ai ocazia să întâlnești oameni pasionați cu care te poți conecta.
Tu știai până acum LinkedIn?
2. Construiește cu pasiune – Mădălina Hodorog

Dacă nu ai descoperit-o încă, stai geană pe activitatea Mădălinei Hodorog. Ea reușește să scoată la iveală pasiunea care te definește. Prin intermediul programului pe care îl organizează – FUTURE – Construiește cu pasiune, Mădălina pregătește studenții pentru cerințele necesare pe piața muncii. Acele competențe soft și hard pe care trebuie să le bifezi pentru a te remarca în mediul competitiv care te așteaptă.
De asemenea, Mădălina Hodorog împărtășește experiențele trăite, gândurile studenților și sfaturi de seamă pe blogul ei.
Descoper-o pe Mădălina și spune-ne cum ți se pare!
3. Cursuri online – Skillshare, Udemy și Coursera

Până în acest moment ai reușit să-ți faci o idee despre locurile unde trebuie să cauți mai multe oportunități pentru viitorul tău. Următorul pas este dezvoltarea unor aptitudini sau certificarea unor competențe. Cum poți să faci acest lucru? Cu ajutorul cursurilor online. Acestea sunt un beneficiu de care ar trebui să profiți în această perioadă. Ai timp mai mult ca oricând să pui la punct atuurile care te-ar putea evidenția pe piața muncii.
Poți descoperi mai multe în articolul „Carantina – șansa să-ți dezvolți abilități online”, unde poți descoperi platforme online, precum Skillshare sau Udemy, care îți pun gratuit sau contracost cursuri atractive.
Tu pe ce domeniu ți-ai alege următorul curs?
4. Networking

Din experiența studenților care au început să se familiarizeze cu domeniul în care își doresc să profeseze, cel mai bun sfat este următorul: „Să-ți formezi cât mai multe conexiuni ca o adevărată pânză de păianjen. O nouă oportunitate poate apărea de oriunde.”
Încearcă să formezi legături cu oamenii care îți ies în cale. Fiecare te poate ajuta mai mult sau mai puțin să îți faci o idee despre ceea ce se caută în prezent. Un articol din Forbes, „10 Reasons Why Networking Is Essential For Your Career”, atrage atenția asupra unor beneficii importante ale networking-ului: devii mai notabil, te integrezi într-un mediu creativ care te pune mereu la încercare și te ajută să-ți crești încrederea de sine.
Unde poți începe să-ți formezi această rețea? Prima stație: facultatea.
5. Începe să fii flexibil!

Câmpul muncii este un mediu dinamic. Schimbarea continuă nu ar trebui să fie un blocaj pentru tine. Important este să nu te aștepți ca participarea exclusivă la facultate să-ți aducă o reușită ulterioară. Ține cont că facultatea îți conferă câteva perspective de viitor, dar tu ești cel care trebuie să se pună cel mai bine în evidență. Disciplina și implicarea în cât mai multe evenimente, webinarii și conferințe, îți aduc cunoștințe actuale de care ai nevoie pentru a te dezvolta. Nu uita! Poți oricând să te reorientezi către alte domenii dacă nu te simți împlinit cu ceea ce faci.
Nu mai aștepta și pregătește-te puțin câte puțin profesional!
Totul este acum la un click distanță. Din moment ce există o disponibilitate infinită pentru a termina un sezon întreg dintr-un serial de pe Netflix într-o singură seară, există și posibilitatea de a-ți aloca 30 minute pe zi pentru viitorul profesional.
Redactat de: Giurcanu Cristina-Elena