E cool și trendy să lucrezi de acasă (sau de oriunde altundeva), să primești task-uri prin e-mail ori skype și să îți faci programul individual. Acest viitor și-l doresc majoritatea tinerilor cu care am interacționat în ultima perioadă și este o tendință ce prinde tot mai mult interes pentru generația noastră.
Așadar, cum facem să lucrăm de acasă? Ce înseamnă să fii freelancer în România? Care sunt regulile și de unde ar fi bine să începem pentru ca să ne impunem pe piața de muncă și cea business?
A fi frelancer, prin definiție, înseamnă a fi propriul tău angajat. Ești cel care își caută „angajatori” sau parteneri pentru termen scurt/ mediu și care execută anumite lucrări în funcție de prevederile stabilite. Practic, acest lucru înseamnă ca tu să-ți găsești clienții prin recomandări, site-uri de freelance și medii antreprenoriale, să-ți vinzi serviciile, să stabilești termenii de execuție și plată printr-un contract și să faci ceea ce îți place (uneori chiar peste programul de opt ore).
Pentru a putea profita de un asemenea stil de viață și a fi în regulă din punct de vedere legal, Ministerul Justiției impune crearea unei entități juridice la Registrului Comerțului. În termeni de specialitate, este nevoie de înregistrarea unui PFA (Persoană Fizică Autorizată) sau ÎI/ÎF (Întreprindere Individuală/ Întreprindere Familială).
Cui se adresează această formă?
TUTUROR, indiferent de domeniu. Lucrând ca liber profesionist îți poți asigura un venit pe lângă job-ul stabil/facultate, sau dacă ești axat doar pe freelance, îți poți crea mediul prin care să câștigi destul de bine din asta. Vezi AICI exemplul unui freelancer care face de zeci de mii de euro lunar și care încurajează o dezvoltare în acest sens.
Lumea freelancing este una foarte dinamică și creativă, cu regulile ei, dar și multe reguli ale tale. Dacă ești o persoană perseverentă, care s-ar gândi să își suplinească experiența profesională și veniturile, te invit dar să le luăm pe rând. Există câteva mici diferențe de formă prin care o faci, de exemplu un PFA se adresează celor care au studii sau experiență de muncă dovedită (minim 2 ani), iar o ÎI nu are nevoie de background neapărat. În următorul articol am detaliat și explicat 4 pași importanți pentru crearea un PFA sau ÎI – formă legală de desfășurare a activității ca liber profesionist.
sursă foto: unsplash.com, flaticon.com