Teatrul – un amalgam de sentimente reale

0
2142

Poate că și-a descoperit pasiunea când a mers pentru prima dată la teatru cu bunica ei, poate a fost momentul când a văzut-o pe Rodica Popescu Bitănescu jucând și se gândea că ar vrea să fie ca ea sau poate a fost atunci când a jucat în piesele de teatru din școală sau atunci când și-a scris prima piesă. Poate pur și simplu pasiunea a fost în ea de la început, însă a descoperit-o mai târziu. Cosmina nu a găsit încă răspunsul potrivit la întrebarea Când și cum a început pasiunea ta pentru teatru?, dar știe că acum e ceva ce îi pune curiozitatea și creativitatea la încercare.

În momentul de față, Cosmina Hrițuc este studentă în anul II la Comunicare și Relații Publice, însă nu exclude varianta ca pe viitor să facă și teatru. Din contra, își propune să progreseze din ce în ce mai mult în această direcție. Sunt la Comunicare și PR, ceea ce practic mă învață cum e să fii în spatele unui spectacol.

În adâncul sufletului său mereu și-a dorit să fie pe scenă, se visa mereu actriță, dar nu a avut niciodată suficientă încredere în ea. Provine dintr-un oraș care i-a îngrădit acest vis, punând bariere în jurul ei – o societate care îi spunea că nu o să aibă niciodată un viitor strălucit dacă face asta. Într-un sfârșit a înțeles că nu contează părerea celorlalți și că nu e necesar să urmeze Facultatea de Teatru pentru a se putea dezvolta, așa că a ales alte variante ce au ajutat-o să prindă încredere și să iasă din zona de confort. „De jucat, am jucat în mai puține piese, dar cred că asta a fost pentru că nu am avut suficientă încredere în mine până de curând, dar am înțeles că nu trebuie să fiu neapărat studentă la teatru ca să îmi urmez pasiunea, mi-am dat seama că pot să fac și asta. O să joc în continuare.”

În luna noiembrie a avut un eveniment dedicat ei, unde a avut ocazia să joace în propria ei piesă. „Acum am avut cele mai mari emoții înainte de un spectacol, dar emoții mature. Până acum, când jucam aveam emoțiile alea legate de cum o să reacționeze publicul , nu știam dacă sunt în stare să joc, dar acum știam că sunt în stare să joc, dar mi-am scris o piesă mai matură și aveam emoția aia că: oare publicul o să înțeleagă ce vreau eu să transmit, oare o să reușesc să ajung la public?”

Teatrul – „o eliberare și o povară în același timp

Asta înseamnă pentru Cosmina teatrul. Eliberare? Da. Pentru că atunci când e pe scenă uită de toate, uită de griji, de complexe, uită de ea, e altcineva și asta o ajută să se exteriorizeze diferit. Povară? Poate e mult spus, însă știe că ea este responsanbilă de emoțiile transmise publicului, căci fără el nu ar putea construi starea de care e nevoie – are loc un schimb de emoții. Emoții? Da, chiar ele. Un actor adevărat e construit dintr-un amalgam de emoții de tot felul. „Emoțiile sunt cele mai importante. Nu ești actor dacă nu transmiți.

Eu când sunt pe scenă, chiar sunt fericită, mă simt acasă pe scenă.”

Cea mai frumoasă experiență e de fiecare dată când are ocazia să fie pe scenă și să se transpună în pielea altui personaj. Vrea să joace și atât. E deschisă spre noi provocări și vrea să facă asta din ce în ce mai des, pentru că și-a dat seama că scena e unul dintre locurile ce o reprezintă.

Cred că nu oricine poate intra în orice rol. Dacă firea mea e într-un fel, nu o să pot să acopăr perfect o fire opusă. Dar îmi aleg roluri care să mă avantajeze cât de cât și atunci nu mi-e greu pentru că odată ce citesc textul încerc să îmi și imaginez, mă gândesc că sunt gândurile mele și atunci devine din ce în ce mai ușor. ”

Oana Pellea – am simțit-o ca om și ea, într-adevăr, e un om cu aripi

A avut plăcerea și norocul să o cunoască pe Oana Pellea de aproape, să o simtă ca om, să interacționeze des cu ea și să învețe lucruri de la aceasta. Acesta este și motivul pentru care Oana Pellea a devenit unul dintre principalii oameni ce o inspiră când vine vorba de artă. De asemenea, Rodica Popescu Bitănescu este o altă personalitate importantă pentru Cosmina pentru că a fost prima actriță cu care a avut contact. „Și evident, Maia Morgenstern!”

Un infinit albastru – marea reprezintă un alt element ce o pasionează pe Cosmina. Dacă nu ar fi dorința de a face teatru, cu siguranță ar fi dorința de a fi pe mare.

Sunt foarte pasionată/astrasă de mare și ocean – am făcut și cursuri de skijet. Mă văd ori pe scenă ori pe mare, una din două.”