Acum că am aflat ce înseamnă să fii freelancer, îți propunem și explicăm patru pași pentru a înființa un PFA sau ÎI ca să lucrezi cu actele în regulă. ”No bine, ai zice, da’ oricum nu știe nimeni că mai faci un video, sau un site. De ce să îmi fac bătăi de cap?!” Te încurajăm să o faci pentru că în primul rând o impune legislația, iar în al doilea, ne dorim să deprindem acest comportament și să putem face bani frumoși într-un mod corect.

  1. Persoana Fizică Autorizată (PFA) sau ÎI/ÎF (Întreprindere Individuală/ Întreprindere Falilială) sunt entități juridice care prestează activități economice permise de lege folosind munca sa intelectuală. Dintre acestea două, cel mai popular este PFA-ul. Diferența dintre ele sunt clasele CAEN (Clasificarea Activităților din Economia Națională) sub care își pot desfășura activitatea. Vezi în link principalele domenii în care activează liber-profesioniștii de obicei.

Un lucru important de știut: Studenţii care nu au împlinit vârsta de 30 de ani și care vor să înfiinţeze un PFA sau o II sunt scutiţi de plata taxelor pentru operaţiunile de înregistrare şi de plata tarifelor pentru serviciile de asistenţă dacă aduc o adeverință de la o instituţie de învăţământ superior acreditată în România care să ateste că sunt cel puţin în anul II de studiu şi au promovat, integral, la data solicitării, toate cerinţele programei de învăţământ prevăzute de senatul instituţiei. Dacă nu ești student înființarea costă sub 100 lei.

2. În continuare va trebui să vezi asupra tipului. Există PFA în sistem și PFA pe normă de venit. Principala diferență dintre metodele de determinare a venitului net este dată de modul de calcul al venitului net pentru care se plătesc impozite și contribuții aferente (impozit pe venit, CAS și CASS). Informază-te cu privire la asta. De obicei, pentru un PFA cu norma de venit nu se aplică toate codurile CAEN.

3. Pasul următor este crearea propriu-zisă. Asta înseamnă cu trebuie să aduni un dosar: (acte, copii și semnături) și să mergi cu ele la Registrul Comerțului pentru a le depune. Citește atent lista.

4. După procesarea dosarului va trebui să completezi și să depui în termen de 30 zile Declarația Unică prin platforma „Spațiul Privat Virtual” (SPV) sau pe suport de hârtie la administrațiile financiare.
* Declaraţia se completează şi se depune de către persoanele fizice care realizează, individual sau într-o formă de asociere, venituri/pierderi din România sau/ şi din străinătate, care datorează impozit pe venit şi contribuţii sociale obligatorii, potrivit prevederilor Codului fiscal.

Sunt câteva detalii importante pe care trebuie să le iei în considerație la început. Îți recomandăm să parcurgi linkurile atașate în text pentru că sunt specifice și explicite.

După ce vei trece de acte și birouri, un PFA/ ÎI îți va permite să te ocupi de lucrurile preferate în deplină voie. Vei transforma hobbyul într-un stil de viață care să îți aducă venituri, iar odată cu experiența te va face profesionist căutat și bine plătit pe domeniul tău de activitate.

sursă foto: unsplash.com, flaticon.com