Debutul Orchestrei simfonice a Universității Babeș-Bolyai, unică în România

0
2737

Universitatea „Babeș-Bolyai” din Cluj-Napoca a decis înființarea unei orchestre simfonice de amatori, alcătuită din studenți și cadre didactice de la diferite facultăți, care au studiat un instrument în şcoli de muzică sau în particular. Va fi prima orchestra de gen din Romania înscrisă în Asociația Orchestrelor Universitare Europene.

De unde a venit ideea creării acestei orchestre? Aflăm de la dirijorul Radu Gabriel Ciorei: „Este un proiect mai vechi, un proiect de suflet, care se armoniează cu ceea ce există în lume la ora actuală. Mă refer la orchestre simfonice înfiinţate în cadrul unor universităţi de prestigiu, orchestre cu stagiuni pline, cu invitaţi, programe, orchestre alcătuite din studenţi, din foşti studenţi şi din cadre universitare. La nivelul acesta de orchestre simfonice ale marilor universităţi există o asociaţie europeană, cu Sorbona şi cu celelalte mari universităţi, iar România nu există pe această hartă.”

Premiera națională a primei orchestre simfonice universitare din România, va avea loc luni, 28 mai 2018, ora 19:00, în Sala Auditorium Maximum, managerul proiectului fiind marele dirijor clujean Radu Gabriel Ciorei. Intrarea este LIBERĂ!

 

Concertul de debut îi va avea la pupitrul dirijoral pe Radu Gabriel Ciorei (România), dar și pe Jose Maria Ulla (Argentina). Programul serii va cuprinde lucrări de Marc-Antoine Charpantier („Te Deum”), Antonín Dvořák („Polka studenţilor din Praga”), Edward Elgar („Salut d’amour”), Camille Saint-Saëns (Dansul țigăncii din „Henric al VIII-lea”), Constantin Silvestri („Jocuri din Transilvania”), Astor Piazzolla („Oblivion” și „Libertango”) şi Sabin Păutza. Concertul se va bucura de de participarea ansamblului folcloric „Mugurelul” (conducerea artistică şi coregrafia Alina şi Paul Remeş).

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here