Magia din culisele festivalului TIFF

0
2257

Ieri, 3 iunie, s-a încheiat oficial a 17-a ediție a renumitului Festival Internațional de Film Transilvania (TIFF). După părerea multor participanți, dar și voluntari, timp de 10 zile orașul Cluj-Napoca  „a respirat” TIFF.

Aceasta este prima ediție la care particip, iar întâmplarea a făcut în așa fel încât am fost chiar voluntar. Experiența trăită în aceste zile mi-a schimbat percepția despre multe aspecte ale vieții și simt că mi-a adus un plus de valoare. TIFF a reprezentat prima mea întâlnire cu lumea festivalurilor, rolul meu fiind acela de Special Investigator, adică am aplicat chestionare participanților.

După cum declara o participantă, TIFF reprezintă „locul unde este polarizată întreaga lume culturală”. Mi-a făcut o deosebită plăcere să cunosc atâtea tipuri de persoane, iubitoare de filme de calitate: economiști, doctori, programatori, ingineri, juriști, administratori. Într-adevăr, rolul pe care l-am avut în cadrul festivalului, m-a făcut să ajung în majoritatea locațiilor și să cunosc o multitudine de voluntari, fie ei elevi, studenți sau chiar adulți. Voluntariatul la TIFF e un fel de călătorie între magie și arta cinematografică, deoarece atmosfera din culisele festivalului este una fantastică.

Indiferent pe ce departament sunt repartizați voluntarii, experiența trăită în cadrul TIFF-ului își pune amprenta pe ei. Drept dovadă, avem declarațiile a doi voluntari:

„Fiind în al treilea an voluntar pe acest departament (Screening Hot Shot), am ajuns să văd mii și mii de spectatori nerăbdători să vadă proiecțiile filmelor din cadrul festivalului. Când faci parte din echipa de voluntari la TIFF, nu numai că ai parte de sprijin din partea colegilor de departament… ci și din partea celorlalte departamente. Toată munca se realizează în echipă, după ce coordonatorii ne sprijină în organizarea turelor, oamenii îți sar în ajutor din stânga și din dreapta și faci parte din ceva extraordinar… TIFF-ul este o experiență unică și incredibilă pentru mine … De la prietenii legate în câteva momente până la oportunitatea de a viziona opere de artă cinematografică. Toate persoanele implicate în organizarea și desfășurarea festivalului contribuie cu mici detalii care odată experimentate, te determină să revii an de an. Nu spun că nu există momente de oboseală sau mici neînțelegeri, dar toate acestea nu se compară cu toate „bulinele albe și roșii” pe care le primim odată cu munca depusă. Aștept cu nerăbdare și ediția următoare… Și mai ales vă aștept pe voi să (re)veniți!” – Andreea Popescu (voluntar în departamentul Screening Hot Shot)

„A fost o experiența foarte frumoasă și plină de momente care cereau multă responsabilitate. Am fost mulțumită, ulterior, de clipe impresionante ce se nășteau din ochii zâmbitori și zambetele vii ale vizitatorilor. Mi-am îndeplinit misiunea de voluntar cu mare drag alături de colegii mei și coordonatorul Călin Ilea, care s-au implicat cu tot sufletul pe parcursul întregii perioade. Aștept cu nerăbdare TIFF.18. La revedere, scumpi TIFF-ușori!” – Corina Chelari (voluntar în departamentul Expo Star)

Așadar, sper să ne vedem la ediția următoare!

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here