Despre Academia RATIO 2018 – Interviu cu Cosmina Diaconu

0
3017

În perioada 9-16 septembrie, la Cluj-Napoca, a avut loc ce-a de VI-a ediție a Academiei RATIO, un proiect care creează conexiuni între tineri și mediul de afaceri. Anul acesta, un număr de 120 de tineri au participat la Academie. Urmărim cu interes cum acest proiect al Asociației Studenților Contabili RATIO evoluează cu fiecare ediție. Astfel, am decis să aflăm mai multe detalii despre proiectul din acest an, de la Cosmina Diaconu, organizator, voluntar și președinte RATIO.

Iată ce ne spune Cosmina despre Academie și ce înseamnă să fii, cu adevărat, #RATIOnal(ă):

  1. Ce este Academia RATIO și cum a fost inițiat acest proiect?

Academia RATIO a luat naștere acum șase ani și reprezintă un proiect prin intermediul căruia reușim să aducem, an de an, la Cluj-Napoca, studenți din marile centre universitare ale țării și reprezentanți ai companiilor de top din România.

 

  1. Prin ce a fost diferită ediția Academiei din 2018?

Acest proiect a avut un parcurs ascendent, fiecare ediție adunând un număr mai mare de specialiști, studenți cu rezultate deosebite, teme de actualitate și activități practice.

Tema de anul acesta: ”Tendințele societății și viitorul profesiei în domeniul CFA”, vizează modificările survenite în domeniu, generate de către implicațiile tehnologiei și a inteligentei artificiale, globalizarea continua a standardelor de raportare și noile forme de reglementare.

De asemenea, ne bucurăm că am avut parte, la această ediție, și de susținerea Ministerului Tineretului și Sportului, sursa principală de finanțare a acestui proiect.

  1. Cine sunt tinerii care au participat la ediția din acest an?

Cei mai buni studenți din țară, cei care urmăresc sa fie cu un pas înaintea celorlalți, mereu informați și la curent cu toate modificările aduse în domeniu.

  1. Cu ce impresii/cunoștințe/abilități au rămas participanții Academiei?

Prin intermediul workshop-urilor, a seminariilor practice și a prezentărilor am reușit să pregătim studenții pentru a face față provocărilor viitoare lansate de acest domeniu. Mai mult decât atât, aceștia și-au dezvoltat și abilități de comunicare și lucru în echipă, prin intermediul activităților de teambuilding desfășurate și, cum ne place noua să spunem, au creat legături ce vor dăinui în timp.

  1. Descrie-ne echipa și voluntarii Academiei RATIO.

Aici aș avea cele mai multe lucruri de spus, având în vedere faptul ca vorbim despre o „mare albastră” de oameni. Nu pot decât să mă declar mai mult decât mulțumită de activitatea voluntarilor noștri ce s-a concretizat în rezultate vizibile. În echipa de organizare am fost implicate 30 de persoane, dar trebuie să mărturisesc ca în spate am fost mereu 100 de oameni care și-au adus aportul și au făcut ca această ediție să se bucure de un succes enorm. Dacă ar fi să descriu pe scurt această echipă, aș alege să folosesc cele cinci valori care ne reprezintă, și anume :RESPONSABILITATE, PERSEVERENȚĂ, CRATIVITATE, FLEXIBILITATE și PRIETENIE.

  1. Câți parteneri are proiectul? Și cum reușiți să mențineți o relație frumoasă de colaborare cu aceștia?

De la an la an  numărul partenerilor implicați crește, fapt care nu poate decât să ne bucure. Este surprinzător să vezi că un număr din ce în ce mai mare de companii sunt interesate de viitorul tinerilor și aleg sa investească în pregătirea lor profesională. Partenerii noștri sunt reprezentați de companii recunoscute atât la nivel național, cât și internațional. Voi da aici și câteva exemple, BIG FOUR: KPMG, EY, PWC, Deloitte, dar și alte companii din domeniul contabilității, fiscalității și auditului: BDO România, Genpact, E. ON Business Services, Sykes, Banca Transilvania, Tax World Business și mulți alții.

  1. Aveți planuri pentru următoarea ediție?

Deși încă nu am finalizat activitatea pentru ediția cu numărul VI, citind feedbackul participanților și al partenerilor implicați in proiect, știm de ce va trebui sa ținem cont pentru ca ediția de anul viitor sa fie una cel puțin la fel de reușită.

  1. Sunt anumite detalii/momente marcante/amuzante despre această ediție pe care ai vrea să le menționezi?

Un moment ce a marcat încheierea ediției de anul acesta, a fost un filmuleț pregătit de voluntari pentru echipa de organizare a proiectului. Doar gândindu-mă la acel filmuleț mă emoționez și vreau sa le mulțumesc încă o dată pe aceasta cale pentru toată susținerea.

PS: Cei prezenți la Gala de Absolvire știu despre de vorbesc 🙂

 

Așadar, se pare că Academia RATIO nu este doar o școală în care tinerii au posibilitatea să interacționeze cu mediul de afaceri, ci și un proiect de suflet, care creează prietenii de durată și amintiri prețioase atât pentru participanți, cât și pentru organizatori.

Vă invitam să urmăriți în continuare activitatea voluntarilor RATIO și să vă alăturați și în cadrul celorlalte proiecte și activități pe care le desfășoară: https://www.facebook.com/SuntemRATIO/

LĂSAȚI UN MESAJ

Please enter your comment!
Please enter your name here